Nagyvilág

Kanadába utazott Ferenc pápa, hogy bocsánatot kérjen az őslakosoktól

Cole Burston / Getty Images
Cole Burston / Getty Images

Kanadába érkezett vasárnap Ferenc pápa bűnbánati zarándoklatra, amelynek során várhatóan ismét bocsánatot kér a katolikus egyháznak a bentlakásos iskolák által okozott tragédiákban betöltött szerepéért. A hatnapos látogatásra érkező egyházfőt a repülőtéren Justin Trudeau miniszterelnök és az inuit származású Mary May Simon, Kanada első őslakos főkormányzója várta. A program szerint a pápa hétfőn Edmontonban ellátogat egy egykori bentlakásos iskolába, ahol bocsánatkérő beszédet tart, és őslakosokkal találkozik.

Kanadában bő egy évszázad alatt több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Sok gyermek éhen halt, verték őket és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Trudeau által létrehozott Megbékélési Bizottság kulturális népirtásnak nevezett. A több mint 130 ilyen iskolában becslések szerint akár hatezer gyermek is az életét veszíthette. A 2021-ben ezen intézmények közelében feltárt több mint ezerháromszáz sír valósággal sokkolta az országot.

Az őslakos szervezetek szavaknál jóval többet várnak el, szeretnének betekinteni a katolikus egyház levéltáraiba, hogy megtudják, mi történt azokkal a gyermekekkel, akik soha nem tértek vissza a bentlakásos iskolákból. A visszaélések elkövetőinek felelősségre vonását és kártérítést követelnek a túlélők számára, továbbá a Vatikáni Múzeumokban kiállított őslakos műtárgyak visszaszolgáltatását.

Jelenleg Kanadában az őslakos népek a lakosság öt százalékát teszik ki. Az inuitokat évtizedeken át erőszakos beolvasztásnak tették ki, egyebek mellett az állam által alapított és támogatott, de többségében a katolikus egyház által vezetett bentlakásos iskolák rendszere által.

Ferenc pápa azt is közölte: szeretne Ukrajnába utazni, hogy közreműködhessen az általa sűrűn bírált, öt hónapja tartó háború lezárásában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik