Nagyvilág

300 ezer gyerek és családja kap kártérítést a kanadai államtól

JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Jóváhagyta Kanadában az országos ügyekben ítélkező szövetségi bíróság az ország történetének legnagyobb jóvátételi megállapodását kedden: 23,4 milliárd dollár kártérítést kapnak azok az őslakosok és családjaik, akiket a gyermekjóléti rendszerben hátrányosan megkülönböztettek – írja tudósításában az MTI.

A per alapja az volt, hogy a kanadai kormányzat hosszú időn át alulfinanszírozta az őslakos gyerekek számára nyújtott szolgáltatásokat a nem őslakos gyerekekéhez képest. Bár az őslakos gyerekek a 14 év alattiak kevesebb mint 8 százalékát teszik ki az országban, a 2016-os népszámlálás szerint a gyermekvédelmi rendszerbe több mint felerészben ők kerülnek.

A szövetségi bíróság az őslakosok ügyét felkaroló aktivista, Cindy Blackstock (kiemelt képünkön) által kezdeményezett többéves eljárás után hagyta jóvá a megállapodást, amely mintegy háromszázezer őslakos gyermek és családjuk számára irányoz elő kártérítést.

A 23,4 milliárd dolláros kártérítés mellett a kanadai kormány szóvivője szerint a megállapodás 20 milliárd dolláros beruházást irányoz elő reformokra is.

Patty Hajdu, az őslakos népek helyzetéért felelős miniszter „történelmi jelentőségűnek nevezte ezt a napot Kanada számára.” Hozzátette, az őslakos szervezetek hozzájárulása ehhez a kérdéshez segít előbbre vinni Kanadát „a megbékélés útján”.

Az elmúlt két évben, 2021 tavasza óta több mint ezer jeltelen sírt találtak az őslakosok egykori katolikus bentlakásos iskoláinak területén. A 19. század végétől az 1990-es évekig dokumentáltan mintegy 150 ezer őslakos gyermeket helyeztek el erőszakkal 139, ma már bezárt bentlakásos iskolában, elszakítva őket családjuktól, nyelvüktől és kultúrájuktól.

A katolikus egyházfő, Ferenc pápa 2022 nyarán Kanadában tett látogatása során „bocsánatot kért az ország őslakosai ellen elkövetett gonoszságért.”

Cindy Blackstock 2007-ben a kanadai emberi jogi törvényszékhez is panaszt nyújtott be az őslakos gyerekek elleni faji megkülönböztetés elítélésére. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik