Nagyvilág europoli

„Senki nem kényszeríti Magyarországot, hogy az EU tagja legyen” – közölte az unió külügyi főképviselője

MTI/EPA/Julien Warnand
MTI/EPA/Julien Warnand

„Senki sem kényszeríti Magyarországot arra, hogy az Európai Unió része legyen” – mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, aki arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – a nemzeti ünnepen nem először – ezúttal is a tömeggyilkos szovjet diktatúrához hasonlította az EU-t.

A 444.hu szemléje szerint Borrel nem lát párhuzamot vagy hasonlóságot a szovjet megszállás és az Európai Bizottság működése között. Hozzáteszik, a korábbi litván védelmi és külügyminiszter, Linas Linkevičius ennél keményebben fogalmazott, ő arra utalt, hogy Magyarországot ki kellene tenni az unióból, csak nincsenek erre eszközök. Azt írta Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös fotója alá az X-en:

Az uniós szerződések szerint nincs egyértelmű mechanizmus egy tagállam kizárására. Nincs mód arra, hogy egy terrorizmust támogató államot eltávolítsanak az ENSZ BT-ből. Azoknak, akik vezetni akarnak, foglalkozniuk kellene a problémával.

Orbán Veszprémben, a várban, a kordonnal elkerített Szentháromság téren mondott beszédet az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján. A kormányfő ezúttal is párhuzamot vont Moszkva és Brüsszel között, de úgy, hogy amíg a Szovjetunió reménytelen és javíthatatlan volt, addig az Európai Unió még nem az. Brüsszelt egy rossz paródiának nevezte.

Kapcsolódó
„Azzal harcolunk, aki megtámad minket, mint például az unió” – Orbán Viktor híveit kérdeztük Veszprémben
Orbán Viktor az idén Veszprémben a független sajtótól elzárva tartotta október 23-i beszédét. A kordonok mögé rejtett eseményre előzetes regisztráció után csak a meghívottak juthattak be. Az érkezőket arról kérdeztük, mit gondolnak a szűkkörű ünneplésről és 1956 tanulságairól.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik