Nagyvilág

Elfajult egy szakszervezeti vita, ötszáz bányászt tartanak fogva kollégáik

Ötszáz bányászt tartanak fogva kollégáik a föld alatt már második napja egy Johannesburg melletti aranybányában egy elfajult szakszervezeti vita miatt, közölte a bánya vezetője kedden.

Az incidens hétfőn kora reggel kezdődött, mikor egy nyilvántartásba nem vett szakszervezet bányászai több száz embert megakadályoztak abban, hogy az éjjeli műszak befejeztével elhagyják a bányát

– tudatta kedden a létesítményt üzemeltető New Kleynfontein Gold Mine vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondása szerint nem lehet tudni, pontosan hány embert ejthetett túszul a rivális szakszervezet, azonban figyelmeztetett: a helyszínen kalapácsok, csákányok, lapátok és más egyéb olyan bányászati felszerelések is találhatók, amelyek akár fegyverként is használhatók.

A bányába vezényelt rendőröknek nem sikerült kapcsolatba lépniük a bányászokkal vezetékes telefonon és rádión sem. Az incidensről ellentmondásos jelentések keringenek a helyi sajtóban.

A vezérigazgató tudomása szerint 543 alkalmazottja tartózkodhat a föld alatt a bánya különböző pontjain, a „túszejtőkkel” pedig hétfőn kora reggel vették fel a kapcsolatot. Beszámolója alapján a dulakodás során egy férfi súlyos fejsérülést szenvedett, azonban az érte küldött mentőt és biztonsági tisztet az irányítást átvevő rivális szakszervezet bányászai szintén túszul ejtették.

A Bányászok Országos Szakszervezete (NUM), a bánya által elismert hivatalos szakszervezet közlése szerint több mint ötszáz tagjukat „huligánok tartják fogva a föld alatt”. A fogva tartott bányászok között nők is vannak, tették hozzá.

A bányát irányító cég az AMCU nevű rivális szakszervezet tagjait hibáztatja a kialakult helyzetért, és azzal vádolta meg az AMCU bányászait, hogy saját szakszervezetüket akarják a bánya hivatalos szakszervezetévé tenni. Az AMCU tagjai azonban tagadták a cég információit: állításuk szerint tagjaik ülve tüntettek szakszervezetük érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik