Élő Nagyvilág

Támadórepülőkkel és rakétákkal ostromolták Ukrajnát éjjel az oroszok

SERGEY BOBOK / AFP
SERGEY BOBOK / AFP

Szombati közvetítésünket itt olvashatják.

Rohamok és átkelési kísérletek meghiúsításáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Hét szárazföldi roham, valamint diverzáns- és felderítőcsoportok több herszon megyei Dnyeper-átkelési kísérletének meghiúsításáról számolt be  vasárnap az orosz védelmi tárca, ezek során a közlés szerint mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – írja az MTI.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb, 550 fős emberveszteséget az ukrán fél a Donyeck környéken vívott harcokban szenvedte el. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy kommunikációs központot, a rádióelektronikai harc két állomását, egy repülőgéplőszer-raktárt és négy egyéb lőszerraktárt, három MiG-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, öt harckocsit – közülük négy a zaporizzsjai fontszakaszon vált üzemképtelenné -, kilenc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró és egy M777-es vontatott tarackot, nyolc HIMARS- és négy Uragan-rakétát, valamint 30 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckre csak vasárnapra virradóra éjjel 22 darab 155 milliméteres lőszert lőttek ki. Szevasztopolban délután légiriadót rendeltek el.

Iránba látogat az orosz külügyminiszter hétfőn

Október 23-án hétfőn az iráni fővárosba látogat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség tájékoztatása alapján a Guardian. A közlemény szerint Lavrov Irán mellett Törökország, Örményország és Azerbajdzsán küldötteivel tárgyal majd.

A bejegyzés emlékeztet, hogy a tárgyalásokra a közel-keleti feszültségek és az Örményország és Azerbajdzsán közötti megoldatlan viták közepette kerül sor, miután utóbbi a múlt hónapban villámoffenzívát indított a hegyi-karabahi örmény szeparatisták ellen.

Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország Iránhoz fordult katonai és gazdasági partnerséget remélve, mivel mindkét országot számos nyugati szankció sújtja. A nyugati országok korábban azzal vádolták Teheránt, hogy nagy mennyiségű drónnal és fegyverrel támogatja az oroszok ukrajnai offenzíváját.

Harkivban bombáztak az oroszok, egy 15 és egy 17 éves tinédzser sérült meg

Az orosz erők vasárnap reggel 7 óra körül Harkiv régióban található Kupjanszk városát lőtték, és három embert megsebesítettek – közölte Oleh Szinjehubov harkovi kormányzó a Telegramon, amit a Guardian szemlézett.

A sérültek között van egy 15 és egy 17 éves tinédzser, valamint egy 63 éves nő.

A kormányzó elmondta, hogy a támadást követően mindhárman kórházba kerültek. A nő és a 15 éves lány állapota válságos.

Az ukrán erők három Shahed kamikaze drónt és egy irányított Kh-59 cirkálórakétát lőttek le, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán lőtt ki Ukrajna ellen – jelentette az ukrán légierő.

A jelentés szerint a drónokat a megszállt Krím-félszigeten lévő Csaudából indították, míg egy orosz Szu-34-es repülőgép Zaporizzsja megye megszállt részéből lőtte ki az irányított rakétát – írja a Kyiv Independent .

A Shahed drónokon kívül Oroszország két, északi irányból indított, azonosítatlan drónnal is megtámadta Ukrajnát, valamint nyolc S-300-as rakétát lőtt ki Belgorod megyéből és a megszállt Donyeck megyéből – közölte a légierő.

150-190 ezer katonát veszíthetett az orosz hadsereg

Az Egyesült Királyság védelmi hírszerzésének legfrissebb adatai szerint az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország valószínűleg 150-190 ezer állandó veszteséget szenvedett, ami azt jelenti, hogy ennyi katonája vagy meghalt vagy tartósan megsebesült.

Mint írják, ha ehhez hozzáadjuk az ideiglenes sebesültek számát, ez a szám 240-290 ezer lehet – olvasható a The Guardian tudósításában.

Tizenháromezren érkeztek Ukrajnából szombaton Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 6978-an léptek be Mgyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6015-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Postai központot bombáztak az oroszok, legalább hat ukrán civil meghalt

Orosz rakétatámadás érte szombaton az északkelet-ukrajnai Harkiv városát, több rakéta egy postahivatalba csapódott, legalább hatan meghaltak, 14-en megsebesültek – jelentették be helyi hatóságok.

Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója Telegramon azt közölte, az áldozatok a posta dolgozói voltak és hozzátette, hogy a sebesültek közül hét ember állapota súlyos.

A rendőrség részéről elmondták, a dolgozóknak nem volt idejük bemenekülni az óvóhelyre, a légvédelmi szirénák ugyanis csak alig néhány pillanattal a rakéták becsapódása előtt szólaltak meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videót is megosztott a közösségi médiában a támadásról, mely, mint azt hangsúlyozta, polgári létesítményt ért. Az államfő hangsúlyozta: fokozni kell a nyomást Oroszországra – melyet Telegramon ismét terrorista államnak nevezett -, valamint erősíteni kell a nemzetközi közösség egységét is a terrorizmus elleni küzdelemben.

Harcokat jelentettek a Donyeck megyében lévő Avgyijivka környékéről is, ahol az ukrán hadsereg a napokban több orosz támadást vert vissza. Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált.

Olvasói sztorik