Gazdaság

Még több orosz földgáz érkezik Magyarországra

Az orosz Gazprom a következő télen is szállít majd többletgázt Magyarországnak, és a szerződéses kötelezettségeken felül idén további 600 millió köbmétert küld Kínába is – idézte a TASZSZ hírügynökség Alekszej Millert, a Gazprom főnökét.

A Reuters megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti kínai útja során találkozott a két ország vezetőivel, és Miller az őt elkísérő cégvezetők között volt. A Gazprom igyekszik kompenzálni, hogy az ukrajnai orosz háború kezdete óta elvesztette európai piacainak nagy részét, ami nagyrészt a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat vezetékeit tavaly súlyosan megrongáló robbanásoknak tudható be – jegyzi meg a cikk. A vizsgálatok még nem állapították meg, hogy ki volt a felelős.

Az Európai Unió az ukrajnai háborúra válaszul erőteljesen csökkentette függőségét az orosz energiától, de a TASZSZ idézte a Gazpromot képviselő Millert, aki egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a Magyarországra irányuló további gázszállítások idén 1,3 milliárd köbmétert tettek ki.

És van egy megállapodásunk arról, hogy a következő télen folyamatosan további mennyiségeket fogunk szállítani

mondta.

Magyarország az EU és a NATO egyetlen olyan tagja, amelynek vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök a 2022. februári ukrajnai invázió óta baráti kapcsolatokat ápol Putyinnal – teszi hozzá a Reuters.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik