Élő Nagyvilág

Eltűnt egy orosz ellenzéki Kirgizisztánból, miután Putyin ott járt

MTI
MTI

Pénteki közvetítésünket itt olvashatják.

Ukrán civilek haltak meg a legutóbbi orosz légi- és tüzérségi támadásokban

Legalább három civil életét vesztette és többen megsebesültek az ukrán hatóságok szerint az elmúlt 24 órában a kelet- és dél-ukrajnai területeket ért orosz légi és tüzérségi támadásokban.

A Dnyipropetrovszki területen fekvő Nyikopolban egy férfi életét vesztette az orosz tüzérségi belövésekben. Az ugyancsak Dnyipropetrovszk területi Krivij Rihben péntek este egy 60 éves férfi vesztette életét, amikor orosz rakéta csapódott egy ipari létesítménybe. A férfi 57 éves felesége súlyosan megsebesült egy gránátszilánktól, őt kórházba szállították.

Krivij Rih ipari övezetét az éjszaka folyamán egy második orosz támadás is érte: a becsapódó rakéták és drónok tüzet okoztak, amelyet csak szombat reggelre sikerült eloltani. Emberéletben nem esett kár, de ukrán jelentés szerint a tűz fontos infrastruktúrát tett tönkre. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője később azt közölte, hogy az orosz erők lerombolták az ukrán hadsereg egyik üzemanyag- és lőszerraktárát a Krivij Rih-i repülőtér szomszédságában.

A kelet-ukrajnai Harkivi és Donyecki területen is többen megsérültek az orosz tüzérségi támadások következtében. Az oroszok ismét lőtték az október közepe óta heves harcok sújtotta Avgyijivkát is. Az ipari várost, amelyben egy nagy kokszolóüzem található, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014. évi kezdete óta ostromolják az Oroszország által támogatott szeparatisták. A helyi közigazgatás adatai szerint Avgyijivkában már csak mintegy 1600-an laknak, míg az Ukrajnai elleni 2022. februári orosz támadás előtt a városnak még több mint 30 ezer lakosa volt.

A dél-ukrajnai Herszoni területen egy civil meghalt és egy másik megsérült az orosz csapatok tömeges ágyúzásában. Az oroszok aknavetőket, tüzérséget, páncélosokat, drónokat és rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a támadás során.

 

(MTI)

Zelenszkij és Stoltenberg is Erdogannal tárgyalt

A korábban Twitter néven futó X-en számolt be róla az ukrán elnök, hogy újabb egyeztetéseken van túl Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Zelenszkij elmondása szerint beszéltek a lehetséges békeformulákat megvitató tárgyalások következő köréről, amit Máltán rendeznek majd. Zelenszkij szerint Erdogan is ott lesz majd az eseményen, hogy jelenlétével súlyt adjon a tanácskozásnak.

Zelenszkij mellett a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is egyeztetett a török elnökkel, ő a közel-keleti történések mellett Svédország NATO-csatlakozásának kérdéséről beszélt a török elnökkel. Utóbbi kérdésben Törökország álláspontja továbbra is az, hogy Svédországnak fel kell lépnie odahaza a Kurdisztáni Munkáspárt ellen, amit az EU mellett az USA is terrorista csoportként tart számon. Törökország mellett Magyarország a másik tagállam, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez.

 

(Guardian)

Eltűnt egy körözött orosz ellenzéki Kirgizisztánban, amikor Putyin ott járt

Alig néhány nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin Kirgizisztánba látogatott, nyoma veszett egy Oroszországból elmenekült ellenzéki aktivistának.

A Szabad Európa Rádió cikke szerint Lev Szkorjakint állítólag október 17-én rabolták el.

A 23 éves aktivistát azért kereste az orosz belügyminisztérium, mert 2021-ben részt vett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai épülete előtt tartott tüntetésen, ahol máglyát gyújtottak, és a titkosszolgálatnak címezve „Boldog Csekisták Napját!” skandáltak a résztvevők.

A demonstráció szervezői 2022 nyarán hagyták el Oroszországot, Szkorjakin Kirgizisztánban telepedett le. Idén júniusban Biskekben is letartóztatták, de szeptemberben szabadon engedték. A kirgiz főügyészség nem adta ki Oroszországnak, mert politikai menedékjogot kért.

A Novaja Gazeta című lap orosz emberi jogi aktivisták beszámolója alapján azt írta, hogy az állítólagos emberrablás október 17-én történt, amikor egy csoport férfi látogatta meg Szkorjakin otthonát, majd autóval ismeretlen helyre vitték.

TASZSZ: az USA és az EU az ukrán gazdasági összeomlás veszélyére figyelmeztet

Az Európai Unió és az Egyesült Államok az ukrán gazdaság összeomlásának kockázataira figyelmeztetett. Ezt emelte ki az orosz állami hírügynökség a washingtoni EU-USA csúcs után kiadott közleményéből, amelyben azt írták, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra is „megingathatatlan marad az Ukrajnának nyújtott hosszú távú politikai, pénzügyi, humanitárius és katonai támogatásban”.

A TASZSZ olvasata szerint a közlemény lényege, hogy a felek biztosítják, hogy Oroszország ne tudja előidézni az ukrán gazdaság összeomlását.

Mint arról beszámoltunk, Joe Biden több, mint 105 milliárd dollár, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 37 ezer milliárd forint pótlólagos költségvetési forrás jóváhagyására kérte az amerikai törvényhozástól többek között Ukrajna és Izrael folytatódó támogatásához. Az Egyesült Államok elnöke a Kongresszus vezetőinek pénteken írt levelében az összeg több mint felét, 61,4 milliárd dollárt Ukrajna számára kérte.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik