Nagyvilág

Kaczynsky szerint Oroszország is benne volt a lengyel választások alakításában

MTI
MTI

Először beszélt a nyilvánosság előtt Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke azóta, hogy 5 százalékkal megnyerték ugyan választást, de a 35.6 százalékos támogatással szinte biztosan kiszorulnak a hatalomból. Egy, a Gazeta Polska nevű konzervatív napilaphoz köthető klub találkozóján szólalt fel.

A Notes from Poland cikke alapján a 444.hu azt írta, hogy a pártvezér elismerte, „szinte biztos, hogy az ellenzék veszi át a hatalmat”. Arról is beszélt, hogy mindez részben a PiS által elkövetett hibáknak köszönhető, bár azt nem részletezte, hogy mire gondol.

Kaczynski szerint nagyobb probléma az, hogy „Lengyelország megváltozott, a választók szerkezete megváltozott”, és ehhez a PiS-nek alkalmazkodnia kell, ha azt reméli, hogy „újra győzni fog egy olyan Lengyelországban, amely már más, mint korábban”.

De „érdemes feltenni azt a kérdést is” szerinte, hogy „mik voltak bizonyos [politikai] formációk kialakulásának mélyebb okai és mechanizmusai?” – mondta a PiS elnöke. „Mennyire független a közéletünk a külső erőktől?” – foglalta ezt össze egy kérdésben.

„Itt folyamatosan olyan erők működnek, amelyek egyértelműen a szomszédainkhoz kapcsolódnak, és most nem a csehekről vagy a szlovákokról beszélek, hanem a németekről és az oroszokról” – folytatta. A legnagyobb ellenzéki pártra, a Polgári Platformra (PO) utalva Kaczynski azt mondta, hogy „létrejöttének forrásai teljesen nyilvánvalóak, és ezt az is igazolja, hogy olyan politikát követett, amely nyilvánvalóan a német érdekekkel volt összhangban”.

Ezután a Lengyelország 2050 (Polska 2050) mozgalomról beszélt, amelyet a 2020-as elnökválasztásokon elért harmadik helyezése után a tévés műsorvezetőből lett politikus, Szymon Holownia alapított. A Lengyelország 2050 a Harmadik Út (Trzecia Droga) koalíció egyik fele volt, amely a harmadik helyen végzett a múlt vasárnapi választásokon.

Vajon a Lengyelország 2050 létrehozása annak az eredménye volt, hogy egy bizonyos televíziós műsorvezető előállt egy ilyen ötlettel? Vagy talán valami mélyebb dologról van szó?

– kérdezte Kaczynski.

Úgy gondolom, hogy az okok mélyebbek, és hogy a másik oldal [azaz Oroszország] keresett egy eszközt, és még mindig abban reménykedik, hogy a jelenleg kialakult politikai rendszer, amely nem a legkényelmesebb számára, olyanná tehető, amilyenné Moszkva szerint lennie kellene

– folytatta. Kaczynski amúgy nem mondott semmilyen bizonyítékot arra, hogy Oroszország miért állhat a Lengyelország 2050 mögött.

Kapcsolódó
Lengyel közmédia műsorvezetője: Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt
Marcin Wolski szerint a TVP-nél a sztálini logika érvényesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik