Nagyvilág

Lengyel közmédia műsorvezetője: Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images
Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Miután a vasárnap a lengyel választásokon a Jog és Igazságosság (PiS) nem szerzett elég mandátumot a kormányon maradáshoz, megszólalt a lengyel állami tévé egyik prominens műsorvezetője, és azt mondta:

Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt.

A TVP állami csatornánál dolgozó Marcin Wolski műsorában szabad utat kapott az ellenzék támadása és a PiS programjának a népszerűsítése, ami a tévés szerint kontraproduktív módon ahhoz járult hozzá, hogy a kormánypárt elveszítse parlamenti többségét, írja a Notes From Poland cikke alapján a 444.

A tévés egy varsói vitafórumon azt mondta: „Bűntársként mondom […], a TVP-nél a sztálini logika érvényesült: aki nincs velünk, az ellenünk van. Az egész nemzetet egyszerűen meggyaláztuk a propagandával, amit az elmúlt hónapokban árasztottunk”. Hozzátette: szerinte a kormánypárt szavazóbázisát célzó propaganda idő- és pénzpocsékolás, mert „ezek az emberek úgyis rájuk szavaznának”.

Vasárnap este egyébként már sejthető volt, hogy a lengyel ellenzék megnyeri a választást, miután a kormány befolyása alatt álló TVP (Telewizja Polska) riporternője félbeszakította a még hatalmon lévő kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjét, és megadta a szót egy ellenzéki politikusnak.

Kapcsolódó
Rég fájt ennyire választás Orbánéknak
Sokszor bízott már abban a magyar kormány, hogy egy választást a szövetségesei nyernek meg, és jó párszor csalódott. A lengyel választásnak viszont súlyos következményei lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik