Élő Nagyvilág

A Hamász kész túszokat elengedni az azonnali tűzszünetért

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP

Csütörtöki közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Erdogan felszólította Izraelt a támadások leállítására

Recep Tayyip Erdogan felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a Gázai övezet támadását, mondván „az nem hoz mást, mint több fájdalmat, halált és könnyeket”.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett üzenetében a török elnök a humanitárius fegyverszünet mielőbbi elrendelésére szólított fel és azt írta:

Ismételten felszólítom az izraeli kormányt, hogy soha ne terjessze ki a civilek elleni támadások körét, és azonnal hagyja abba a népirtásnak minősülő műveleteket.

Hozzátette azt is, hogy Törökország továbbra is a további humanitárius tragédiák megakadályozásán fog dolgozni, és azon, hogy megoldódjanak a palesztin konfliktusok, mielőtt azok elérnék azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút.

(Guardian)

Hosszú és nehéz háborúra számít az izraeli veszélyhelyzeti kormány egyik tagja

Beni Ganz, a nemzeti vészhelyzeti kormány szűk hadikabinetjébe belépő, Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke szerint hosszú és nehéz háború vár Izraelre – jelentette a helyi média pénteken.

Tudom, hogy a bizalmatlanság és a megtörtség érzése a jellemző. De hiszek az izraeli felébredésben, a hadseregben, a Sin Bet belbiztonsági szolgálatban, a rendőrségben, a Moszadban és az összes vészhelyzeti és segélyszervezetben

nyilatkozta Ganz a szombati ünnepnap kezdete előtt.

Hiszek a hősökben, akik körülvesznek minket, és akiket lassan felfedeznek. Hiszek az izraeli társadalomban. Azt kérem, gondoljunk magunkra, mert a saját érdekünkben indulunk ebbe a háborúba

hangsúlyozta a közvélemény-kutatások szerint Izrael jelenlegi legnépszerűbb politikusa.

Történelmünk egyik meghatározó eseményének a kezdetén járunk, melyben feltárul az izraeli szolidaritás nagyszerűsége. Kemény és hosszú háború lesz

zárta szavait Beni Ganz.

Joáv Galant védelmi miniszter pénteken kijelentette, hogy Izraelnek egyik célja a gázai háborúval, hogy véget vessen Izrael felelősségének a palesztin tengerparti sávval kapcsolatban.

Izrael az iszlamista Hamász 2007-es erőszakos hatalomátvétele után Egyiptommal közösen blokádot hozott létre az övezettel szemben, átfogó korlátozásokat vezetett be az exportra és az importra, valamint szigorúan korlátozta a személyforgalmat.

Galant a parlament külügyi és védelmi bizottságának azt mondta, hogy a Hamász október 7-i, izraeli települések ellen indított terrortámadása után kezdődött háborúnak három szakasza lesz.

Az első szakasz a jelenlegi katonai művelet, amelynek célja a Hamász infrastruktúrájának megsemmisítése. A második szakaszban „alacsonyabb intenzitású hadműveleteket” végeznek, amelyek “az ellenállás fészkeit” iktatják ki, a harmadik szakasz pedig megköveteli „Izrael felelősségének felszámolását a Gázai övezetben élőkért, és egy új biztonsági helyzet megteremtését Izrael állampolgárai számára”.

Hagyományosan Izrael fedezte Gáza energiaszükségletének nagy részét, de október 7-e után elzárta a csapokat, és megtagadta, hogy vizet vagy gyógyszereket engedjen be a területre. Korábban felügyeletet gyakorolt az export felett, hogy ezzel megakadályozza katonai felszerelések eljutását a Hamászhoz.

(MTI)

Scotland Yard: Jelentősen emelkedett az antiszemita és az iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma

Meredeken emelkedett az elmúlt hetekben Londonban a gyűlölet vezérelte, mindenekelőtt antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma – közölte pénteken a Scotland Yard.

A londoni rendőrség összesítése szerint az október 1. és október 12. közötti időszakban – amelybe beleesik a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen indított támadásának időpontja – 218 bejelentés érkezett antiszemita incidensekről.

A rendőrségi beszámoló szerint a tavalyi azonos időszakban 15 antiszemita indíttatású bűncselekmény történt a brit fővárosban, vagyis éves összehasonlításban 1353 százalékkal növekedett a zsidó közösséggel szembeni gyűlöletből eredő támadások száma.

A Scotland Yard a vizsgált időszakban 101 olyan bűncselekményről szerzett tudomást, amelyet iszlámgyűlölet vezérelt. Egy évvel korábban 42 hasonló incidens történt, vagyis az iszlám közösség elleni támadások száma 140 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A londoni rendőrség a pénteki beszámoló szerint eddig 21 embert vett őrizetbe gyűlölet vezérelte bűncselekmények gyanújával. A tájékoztatás szerint egy férfit azzal a gyanúval tartanak őrizetben, hogy a londoni Camden kerületben meggyalázott egy posztert, amelyen a Hamász támadása nyomán eltűnt izraeliek portréi voltak láthatók. Egy másik őrizetest azzal gyanúsítanak, hogy a délnyugat-londoni New Malden és Raynes Park városrészekben tíz buszmegállót mázolt össze iszlámgyűlölő jelszavakkal.

A Scotland Yard szerint sok más bejelentett incidens ügyében is vizsgálat folyik. Ezek az incidensek egyének vagy csoportok ellen személyesen vagy online felületeken elkövetett támadások, faji vagy vallási indíttatású rongálások és egyéb bűncselekmények formáját öltötték.

A pénteki közlemény szerint a rendőrség szorosan együttműködik a londoni zsidó és muszlim közösségek vezetőivel a Hamász Izrael elleni támadása óta. A rendőrök ennek jegyében 445 iskolában és 1930 vallási intézményben tettek látogatást az utóbbi időszakban.

A Scotland Yard közölte azt is pénteki tájékoztatásában, hogy szombaton – az egy héttel korábbihoz hasonlóan – újabb nagyszabású palesztinpárti demonstráció lesz London központjában a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezésében. A tüntetést a tájékoztatás szerint ezernél több rendőr biztosítja. A múlt heti demonstráción 15 embert vettek őrizetbe.

A Scotland Yard a pénteki tájékoztatásban felhívja a szombati tüntetés résztvevőinek figyelmét arra, hogy nem nézi tétlenül, ha a demonstráción gyűlölet vezérelte bűncselekmények elkövetését észleli; ilyen esetekben rendőri beavatkozás várható.

(MTI)

4000 fölé emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma

4137 palesztin halt meg október 7-e óta a palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint – írja a Guardian. Ez a szám tegnap még 3500 volt. A hivatalos adatok alapján több mint 13 ezer ember is megsebesült az Izrael által indított légicsapásokban, válaszul a Hamász által indított támadásra.

Tűzszünetért cserébe foglyokat engedne el a Hamász

Biztos forrásokból megerősítették a BBC-nek, hogy a Hamász kész túszokat elengedni azonnali tűzszünetért cserébe. A lap szerint a terrorszervezet ajánlotta fel az alkut ellenfelének, amibe Izrael egyelőre nem egyezett bele.

A lap információi szerint összesen 203 személy van jelenleg a Hamász fogságában.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint katasztrófa várható, ha elindul az izraeli sereg szárazföldi hadművelete

Katasztrofális következménye lesz a Gázai övezeti lakosokra nézve, ha az izraeli hadsereg elindítja tervezett szárazföldi hadműveletét az övezet ellen – kongatta meg a vészharangokat pénteki sajtótájékoztatóján Tokióban Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. „Állíthatom, hogy bármilyen további eszkaláció vagy csak az eddig műveletek folytatása egyszerűen katasztrofális lesz a gázai lakosság számára” – nyomatékosított.

Grandi kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nincs hivatalos mandátuma a palesztin területeken vagy Izraelben, egyben osztja azokat a rendkívüli aggodalmakat, amelyet sok kollégája, köztük az ENSZ főtitkára hangoztat a konfliktus miatt. Azt is mondta, hogy amennyiben a konfliktus Libanonra és más országokra is átterjed, annak következményei beláthatatlanok lesznek.

Az Izrael és a Hamász között 14 napja tartó háborúban, amelyet a Gázában hatalmon lévő palesztin iszlamista mozgalom példátlanul véres támadása váltott ki, az ENSZ becslései szerint mostanra a terület mintegy 2,4 millió lakosa katasztrófa szélére sodródott. Ennek a 2,4 millió lakosnak a fele gyerek a szervezet adatai szerint.

 

(MTI)

Gázai keresztény templomot ért izraeli támadás, sok a halott

Többen meghaltak egy gázai keresztény templomnál, amikor izraeli csapás érte az épületet. Az áldozatok közül többen épp a menedék reményében mentek a templomhoz – adott róla hírt a Hamász-kormány „belügyminisztériuma”. A tájékoztatás szerint a Szent Porfíriosz görög ortodox templomot ért támadásnak „nagyszámú mártírja és sebesültje” van. Szemtanúk szerint a légitámadás megrongálta a templom homlokzatát, és egy szomszédos épület összeomlott. Elmondásuk szerint a sérültek közül sokakat kórházba szállítottak.

Az izraeli hadsereg pénteken elismerte, hogy előző nap légitámadást hajtott végre a térségben, hangsúlyozták viszont, hogy „a Hamász szándékosan civilek által lakott területeken alakít ki állásokat, és a Gázai övezet lakóit élő pajzsként használja”. Az izraeli fegyveres erők részérők parancsnoka megismételte egyúttal Izrael kérését, hogy ürítsék ki a Gázai övezet északi részét.

A jeruzsálemi ortodox patriarkátus a lehető leghatározottabban elítéli a gázavárosi templomkomplexumát ért izraeli légicsapást. A patriárkátus hangsúlyozza, hogy olyan támadások, amelyek egyházak és intézményeik, illetve az általuk nyújtott menedékhelyek ellen irányulnak, háborús bűncselekménynek minősülnek, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A Szent Porfíriosz, amely az egyik legrégebbi, még működő templom a palesztin területen, egy minaret mellett, a régi Gáza történelmi negyedében található. A hely nem messze található az al-Ahli kórháztól, ahol kedd este egy robbanás 471 ember halálát okozta a Hamász hatóságai szerint. A Hamász Izraelt tette felelőssé a kórházba becsapódó rakétáért, amely viszont tagadja ezt, és a Gázai övezetben működő másik fegyveres terrorista csoportot, az Iszlám Dzsihádot vádolja a támadás elkövetésével.

A palesztin egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy 13 ember meghalt, köztük öt gyermek, miután az izraeli erők előző nap rajtaütöttek egy palesztin menekülttáboron a megszállt Ciszjordániában. A támadás a Núr as-Sámsz településen lévő menekülttáborban történt, Túl-Karm város közelében.

 

(MTI)

„Öljetek meg minden terroristát” – szólította fel elitalakulata tagjait az izraeli védelmi miniszter

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter egy beszédében a Gázai övezet elleni támadásra készítette fel lélekben az izraeli katonákat – jelentette a helyi média pénteken.

A miniszter egy olyan elitalakulat előtt beszélt, amely az övezet határához közel készenlétben áll a tervezett támadásra. Galant, mint mondta, felelősséget vállal az összes akcióért, amelyet az izraeli hadsereg az elmúlt két hétben végrehajtott a Hamász támadásának megtorlásául, és győzelemig tartó harcra buzdította a katonákat.

„Izrael ebben a hadjáratban meg fogja semmisíteni a Hamászt, de ez nem lesz könnyű, nem egy-két napig fog tartani, hanem akár egy hónapig is. Ezt a háborút nem mi választottuk. Majdnem két héttel ezelőtt terroristák megtámadtak bennünket, és halomra gyilkoltak szülőket, gyerekeket, feleségeket és barátokat. Aki ártani akar Izraelnek, az megbánja ezt, mert olyan nagy árat fog fizetni érte” – címezte katonáinak Galant, majd úgy folytatta:

Arra kérlek benneteket, hogy öljetek meg minden terroristát. Ez a szabály. Bízunk bennetek és számítunk rátok. Ma még csak messziről látjátok Gázát, de belülről is látni fogjátok.

A katonai szóvivő péntek reggeli jelentése szerint az éjszaka az izraeli hadsereg több mint száz célpontot támadott a Gázai övezetben: alagutak bejáratát, lőszerraktárakat és több tucatnyi parancsnoki vezetési pontot lőttek. Az egyik légicsapásban megöltek egy terroristát, aki részt vett az október 7-i izraeli tömeggyilkosságokban, és egy rakétaindításra készülő osztagot is likvidáltak.

A hadsereg az északi határnál, a Libanonból érkező rakétákra válaszul pénteken is támadta a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom hadállásait, és a szóvivő közlése szerint harci helikopterek lecsaptak egy háromtagú terrorista csoportra, amely éppen páncéltörő rakétákkal készült támadni Izraelt.

 

(MTI)

Néhány órára megnyithatják a határátkelőt Egyiptom felé

Pénteken néhány órára megnyithat a rafahi határátkelő, a Gázai övezet Egyiptommal határos, legdélebbi kijárata. Ezen kívül csak két határátkelőn lehet ki- és bemenni a Gázai övezetből: északon az Izrael és Gáza közötti személyi forgalom számára fenntartott átkelőn Ereznél, valamint Kerem Shalomnál, egy kizárólag kereskedelmi célból fenntartott csomóponton szintén Izrael irányába. Jelenleg mindkettő zárva van, hasonlóan a rafhai átkelőhöz, ezutóbbi azonban a mai nap megnyithat a BBC értesülései szerint.

Az átkelő megnyitása azért is fontos lenne, mert ez az egyetlen csatorna jelenleg, ahol humanitárius segélyt lehetne eljuttatni a Gázai övezetbe. A megpakolt teherautók már napok óta sorakoznak az egyiptomi oldalon, arra várva, hogy megnyíljon az átkelő.

A folyamatokat bonyolítja, hogy a rafhai átkelőnél percenként hullanak a bombák – mondta ezt a lapnak Mohsen Sarhan, az Egyiptomi Élelmiszerbank vezérigazgatója, aki az események frontvonalából figyeli a történéseket.

„Ami megakadályozza, hogy bejussunk, az az izraeli hadsereg szőnyegbombázása Gáza egész területén. Már nyolc napja a határon állomásozunk, és percenként hullanak a bombák. Még egy olyan pusztaságot is bombáztak, ahol nincsenek állatok, se emberek. Mi hajlandóak lennénk  bemenni, de az egyiptomi hatóságok nem engednek be minket, hacsak nem tudják garantálni, hogy nem fognak azonnal megölni bennünket” – összegezte a helyzetet Sarhan.

Kiürítenek egy 23 ezres várost a libanoni határ mellett

Az Izraeli Védelmi Erők egy X-en megjelentetett közleményben jelezte, hogy az izraeli hadsereg elkezdte evakuálni az embereket a libanoni határ közelében fekvő Kiryat Shmona városból. A parancsot személyesen Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hagyta jóvá. A lakosokat a bejelentés szerint államilag finanszírozott vendégházakba szállítják. Az izraeli hadsereg még hétfőn jelentette be, hogy vészhelyzeti tervet hajt végre, aminek keretében evakuálnak mindenkit a libanoni határ két kilométeres körzetéből.

A 23 ezer fős Kiryat Shmona az elmúlt napokban megszenvedte a libanoni terroristacsoport, a Hezbollah és az izraeli erők közötti összecsapásokat, több ízben rakétatűz is érte a várost, ezért döntöttek a civilek kimenekítése mellett.

Egyelőre ne menjen magyar Izraelbe! Ezt kéri a külügy

A Konzuli Szolgálat Izraelt korábban a II-es (narancssárga), kiemelt biztonsági kockázatú országok közé sorolta.

Ez nem változott, de azt írták, a teljes bizonytalanság miatt Izraelbe a beutazás, ellenkező információig, nem javasolt. A Gázai övezetre a legszigorúbb biztonsági figyelmeztetés érvényes.

Kapcsolódó
A külügy azt kéri, ne menjen magyar Izraelbe
Azt írták, tekintettel a teljesen bizonytalan helyzetre, a beutazás ellenkező információig nem javasolt. A legszigorúbb biztonsági figyelmeztetés érvényes a Gázai övezetre.

Joe Biden: a ma meghozott döntéseink évtizedekre meghatározzák a jövőt

Izraeli látogatásából hazatérve az Ovális Irodából jelentkezett be Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtök este. Beszédében az amerikai lakosságot informálta arról, hol tart most a gázai konfliktus és az Egyesült Államok szerepe ezen belül.

Biden kezdésként úgy fogalmazott, fordulóponthoz érkeztünk a történelemben, és olyan helyzet állt elő, hogy a ma meghozott döntéseink évtizedekre meghatározzák a jövőnket. Mint fogalmazott, amerikai elnökként a legfontosabb számára továbbra is a Hamász fogságába esett amerikai túszok biztonsága, egyúttal együttérzését fejezte ki mindkét oldalon azoknak, akik a halottaikat gyászolják – külön megemlítette a palesztinokat is, mint mondta: „Megszakad a szívem a palesztin életek tragikus elvesztése miatt”.

Továbbra is úgy hiszi, hogy a Hamász tiszta, hamisítatlan gonoszságot szabadított a világra, a terrorszervezetet egyenesen Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlította. Az ukrajnai orosz invázióra utalva Biden azt mondta: „a Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket jelentenek, de közös bennük, hogy mindketten egy szomszédos demokráciát akarnak teljesen megsemmisíteni”. Az elnök itt kért megértést az amerikai néptől azt ecsetelve, hogy az ukrajnai és a gázai konfliktus távolinak tűnhet nekik, ezért joggal vetődhet fel egyeseknél a kérdés, hogy miért vonódik be Amerika ennyire ezekbe az ügyekbe. Biden leszögezte, hogy nemzetbiztonsági szempontból Izrael és Ukrajna győzelmének biztosítása létfontosságú az Egyesült Államok számára. Biden egyúttal kijelentette azt is, hogy az izraeli események ellenére továbbra is támogatni fogják Ukrajnát is.

Rátérve az intézkedésekre az amerikai elnök azt mondta, sürgős kérést fog küldeni a kongresszusnak, az izraeli légvédelem támogatásával kapcsolatban. „Biztosítani fogjuk, hogy a Vaskupola továbbra is őrizze Izrael felett az eget” – hangsúlyozta.

Biden szerint az Egyesült Államoknak el kell utasítania az iszlamofóbia és az antiszemitizmus minden formáját. Beszédében az emberekhez fordulva azt mondta, ők mindannyian idetartoznak, függetlenül attól, hogy muszlimok, zsidók vagy amerikaiak. Mindannyiuknak joga van vitatkozni és egyet nem érteni a másikkal, de le kell mondaniuk az erőszakról és embertársaikként kell egymásra tekinteniük.

„Elutasítjuk a gyűlölet minden formáját, irányuljon az muszlimok, zsidók vagy bárki más ellen. Ezt teszik a nagy nemzetek, és mi egy nagy nemzet vagyunk” – mondta.

Beszéde végég Biden még kijelentette, nem fogja hagyni, hogy a Hamász és Putyin nyerjen a végén.

 

(BBC)

Ez történt tegnap

  • 3500-ra nőtt a halálos áldozatok száma Gázában.
  • Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követelt az ENSZ-főtitkára.
  • A brit kormányfő kijelentette, hogy az izraeli nép mellett állnak és azt akarják, hogy Izrael győzzön.
  • Megölték a Hamász egyetlen női vezetőjét.
  • Összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel az amerikai nagykövetségnél Libanonban.
  • Izrael szerint legalább 203 embert tartanak túszként Gázában.
  • „Az izraeli kormány baklavával és gyógyszerekkel kényezteti a gyilkosokat” – kifakadtak a gázai túszok hozzátartozói.

Élő közvetítésünket itt találják a csütörtöki napról.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik