Belföld

A külügy azt kéri, ne menjen magyar Izraelbe

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Azt írták, tekintettel a teljesen bizonytalan helyzetre, a beutazás ellenkező információig nem javasolt. A legszigorúbb biztonsági figyelmeztetés érvényes a Gázai övezetre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata tíz napja Izraelt a II-es (narancssárga), kiemelt biztonsági kockázatú országok közé sorolta. Noha Izrael besorolása nem változott, azt írták a teljes bizonytalanságra tekintettel az országba a beutazás ellenkező információig nem javasolt. Kérik, mindenki

  • kísérje figyelemmel a szolgálat folyamatosan frissülő honlapját,
  • maradéktalanul kövesse a helyi hatóságok felszólításait!

A magyar külügy legszigorúbb figyelmeztetése az I-es, amikor a piros jelzés az utazásra nem javasolt kategóriát jelenti. Az ebbe a kategóriába tartozó országokban a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető események tapasztalhatóak. Ha valaki már az országban van, minél előbb hagyja el! A Gázai övezet a legszigorúbb biztonsági kategóriába tartozik.

Azt írták, nem javasolt a Gázai övezetbe, beleértve a Gázai övezettől 30 kilométeres sávban lévő izraeli területre a beutazás. A Libanonból, Szíriából érkező rakéták elérhetik Izrael északi részét, nem javasolt a libanoni határtól 10 kilométers sávba, a Golán-fennsíkra a beutazás. Kerülni kell a szíriai határ mentén is a közlekedést! Felhívták a figyelmet, ez mindenkinek a saját felelőssége, a szolgálat csak nagyon korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem tud segítséget nyújtani.

Csak halaszthatatlan esetben tanácsolják Kelet-Jeruzsálem és környékének látogatását is. Az óvárosban és néhány negyedben kiéleződhetnek a feszültségek, lezárhatják az óvárost. Azt tanácsolják, akinek mégis utaznia kell, kerülje a tömeget, a demonstrációkat. Péntektől szombat estig általában többen látogatják a szent helyeket, ahol atrocitások és rendőri beavatkozások is előfordulhatnak. Azokon a területeken, ahol vegyesen élnek izraeliek és arabok, váratlan tömegmegmozdulásokra lehet számítani, ezek látogatása sem javasolt.

Ciszjordánia a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a II-es, kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt térség. Megközelítése csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon át lehetséges, ám azok nyitvatartása jelenleg folyamatosan változik, közelükben megnövekedett valószínűséggel alakulhatnak ki fegyveres összetűzések.

Szijjártó Péter miniszter néhány napja azt közölte, hogy a Gázai övezetben jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik. Velük folyamatosan kapcsolatban vannak, mindent megtesznek azért, hogy biztonságban elhagyhassák az övezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik