Élő Nagyvilág

Zelenszkij is reagált Izrael megtámadására

TI / AP / Fermin Rodriguez
TI / AP / Fermin Rodriguez

Az előző napi élő közvetítésünket itt olvashatják.

125 négyzetkilométert szabadítottak fel az ukránok a nyáron

Ukrajna a nyár során majdnem biztosan felszabadított 125 négyzetkilométernyi területet Kelet-Ukrajnában, közölte a brit védelmi minisztérium. A Velika Novoszilka szektor, Donyeck megyétől délre, csak most látszik felszabadítottnak, miután csökkent a harcok mennyisége, teszi hozzá a minisztérium jelentése. Azt is hozzáteszik, hogy az oroszok továbbra is védekezésre rendezkedtek be.

Egy kilenc hónapos kisbaba is megsérült Herszonnál

Olekszandr Prokudin, a dél-ukrajnai Herszon régió kormányzója szerint egy 27 éves nő és a kilenc hónapos kisbabája is megsebesültek egy újabb orosz támadásban – idézi a Guardian a kormányzó Telegram-bejegyzését.

A Herszon-régióban egy újabb szörnyű éjszakánk volt

– fogalmazott Prokudin. A nő és a kisgyermek közepesen súlyos sérülésekkel került kórházba – mondta, hozzátéve: egy 33 éves vöröskeresztes orvos is megsebesült. A támadásban több ház és gázvezeték is megsérült.

Az elmúlt 24 órában az orosz erők 59 támadást hajtottak végre Herszon-régió ellen, ebből 19 alkalommal lőtték Herszon városát, a régió közigazgatási központját – közölte a kormányzó.

Kijevi vezérkar: Ötven ütközet volt országszerte

Az ukrán hadsereg közölte, hogy folytatja az orosz csapatok támadását az ország keleti és déli részén lévő front két fontos szakaszán – írja az MTI.

A kijevi vezérkar szombat esti helyzetjelentése szerint Bahmut várostól délre, Andrijivka település közelében „részleges sikereket” értek el. Míg Bahmut még mindig orosz kézben van, az ukránok az elmúlt hetekben visszafoglaltak egy stratégiailag fontos vasútvonalat a várostól délre.

A déli fronton, a Zaporizzsjai-területen Kopani és Novoprokopivka falvaktól északra szintén „részleges sikereket” értek el. Ebben a térségben az ukrán csapatok hetek óta támadják az erősen megerősített orosz védelmi vonalakat, amelyeknél aknamezők, tankcsapdák és lövészárkok vannak.

Az ország keleti részén fekvő Donyecki-területen összesen 12 orosz támadást vertek vissza – írta a vezérkar a jelentésében, amely szerint 50 ütközet volt szerte Ukrajnában.

Az orosz szárazföldi csapatok támadásai az ukrán tájékoztatás szerint a keleti Kupjanszk és Liman, valamint a Donyeck melletti Avdijivka és Marjinka melletti frontszakaszokra összpontosultak, de visszaverték őket. (MTI)

Zelenszkijnek nagyon ismerősek az Izraelben történtek

Volodimir Zelenszkij is reagált a palesztin-izraeli háború eseményeire.

Az X-Twitteren közzétett videónyilatkozatában az ukrán elnök úgy fogalmazott: „az egész világ szörnyű videókat látott Izraelből. A terroristák megalázzák a nőket és a férfiakat, még az időseket is letartóztatják, és nem kegyelmeznek. Egy ilyen terrortámadással szemben mindenkinek szolidaritást kell vállalnia.”

Nekünk Ukrajnában különleges érzéseink van a történtekkel kapcsolatban. Rakéták ezrei az izraeli égbolton…, emberek haltak meg az utcákon…, civil autókat lőttek ki…, megalázzák a fogvatartottakat. Álláspontunk kristálytiszta: felelősségre kell vonni mindenkit, aki terrort és halált okoz bárhol a bolygón.

– fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette: az Izrael elleni terrortámadást jól megtervezték, és az egész világ tudja, hogy „a terrorizmus mely támogatói engedélyezhették annak megszervezését. Izraelnek teljes joga van megvédeni magát a terrorral szemben. Mint minden más államnak.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik