Élő Nagyvilág

Felrobbantották az Egységes Oroszország titkárát Herszonban

Ying Tang / Nurphoto / AFP
Ying Tang / Nurphoto / AFP

Előző napi közvetítésünket itt olvashatják. 

Felrobbantottak egy orosz tisztviselőt Herszonban

Felrobbant egy bomba egy orosz tisztviselő autójában az orosz megszállás alatt álló Nova Kakhovka városában. Az Egységes Oroszország párt helyi titkára, Vlagyimir Malov a robbanást követően a kórházban vesztette életét.

Az incidenst az oroszok terrorcselekménynek minősítették. Kijev nem vállalt felelősséget a támadásért.

(Guardian)

Zelenszkij: Izrael önvédelemhez való joga megkérdőjelezhetetlen

Szörnyű hírek Izraelből. Részvétem mindenkinek, aki rokonait vagy közeli hozzátartozóit veszítette el a terrortámadásban

írta szombat kora délután a Twitteren Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követően, hogy a Hamász meglepetésszerű támadást indított izraeli települések ellen. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem sokkal később bejelentette, hogy Izrael háborúban áll.

Zelenszkij a bejegyzésben hozzátette:

Hiszünk abban, hogy a rend helyreáll, és a terroristákat legyőzik.

Az ukrán államfő kifejtette, hogy „a terrorizmus mindig bűncselekmény, nemcsak egy adott ország vagy a terror áldozatai ellen, hanem általában az emberiség és az egész világunk ellen”, aki pedig a terrorizmust finanszírozza, az bűnt követ el a világ ellen.

Izrael önvédelemhez való joga megkérdőjelezhetetlen. A terrortámadás körüli minden részletet fel kell fedni, hogy a világ ismerjen és felelősségre vonjon mindenkit, aki támogatta és segítette a támadást.

Zelenszkij kitért arra is, hogy minden ukrán állampolgárnak, aki a kockázati zónában marad, gondosan be kell tartania a helyi biztonsági szolgálatok utasításait, hogy az ukrán külügyminisztérium és izraeli nagykövetség készen áll a segítségnyújtásra minden helyzetben, és hogy az izraeli ukránok támogatására hadműveleti főhadiszállást hoztak létre.

Ketten meghaltak egy légitámadásban Harkivban

Két ember meghalt, 30 pedig megsebesült Harkiv város központi részét ért orosz rakétacsapásban – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara szombat reggeli tájékoztatóján. A támadásban közel száz lakás és azokhoz tartozó objektum rongálódott meg.

A harkivi támadáson túl az orosz erők pénteken három rakétát és 67 légicsapást indítottak. Több mint 120 település került tüzérségi tűz alá Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyékben. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz erők 610 főt vesztettek tegnap.

Egyre sűrűbben járnak a vonatok Oroszország és Észak-Korea között

Határozottan sűrűbbé vált a vonatközlekedés Oroszország és Észak-Korea között – jelentette a washingtoni Beyond Parallel elemző cég.

Az elemzők szerint nagy felbontású műholdfelvételeken legalább 70 tehervagon volt látható az észak-koreai határon fekvő Tumangangnál, amely szám még a Covid előtti szinttel összehasonlítva is példátlannak mondható. Az elmúlt öt évben legfeljebb 20 kocsit láttak a vasútállomáson.

Az aktivitás felgyorsulása „valószínűleg arra utal, hogy Észak-Korea fegyverekkel és hadianyagokkal látja el Oroszországot” – áll a jelentésben, egyúttal hozzátéve, hogy a szállítókonténereket fedő ponyvák lehetetlenné teszik a tartalmuk „meggyőző azonosítását”.

A Guardian szerint pénteken a CBS News egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt mondta, hogy Észak-Korea megkezdte tüzérségi fegyverek átadását Oroszországnak az ukrajnai háborúban való felhasználás céljából. Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta Észak-Koreát, hogy az orosz Wagner-csoportnak szállított lövedékeket.

A cikk emlékeztet, hogy Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun szeptemberi találkozója aggodalmakat váltott ki Kijev nyugati szövetségesei között egy esetleges fegyverüzlet miatt, ugyanis Észak-Korea a hagyományos fegyverek tömeges gyártója, és köztudottan nagy mennyiségű szovjet kori hadianyagot raktároz, bár azt nem tudni, hogy az milyen állapotban van. És Míg Oroszország azt mondta, hogy Kim látogatása során nem írtak alá megállapodást, Putyin azt mondta, lát „lehetőségeket” a katonai együttműködésre.

Az orosz csapatok napi 60 000 lövést adnak le Ukrajnában, de az elemzők szerint Oroszország lövedékgyártása elmaradhat a csatatéren szükségestől, még úgyis, hogy az oroszok idénre 2,5 millió darab lőszer előállítását tervezték be.

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6222-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5921-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Szocsit is egyre többször támadják az ukránok

2023. október 1-jén két héten belül másodszor mértek csapást az orosz Fekete-tengeri üdülővárosra, Szocsira pilóta nélküli légi járművek. A médiajelentések szerint a szocsi repülőtér egyik helikopter leszállóhelye is megsérült – írja a brit védelmi minisztérium szombat reggeli beszámolója.

Az előző, 2023. szeptember 20-i támadás nagy tüzet okozott egy olajtároló létesítményben, a repülőtér közelében. Ez volt az első regisztrált csapás a térségben azóta, hogy Oroszország tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

Szocsi népszerű nyaralóhely, amely erősen kötődik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, és az orosz elit számos tagjának nyári bázisaként szolgál. A brit minisztérium megjegyzi, hogy a város közelében végrehajtott csapások újabb példáját jelentik annak, hogy a háború az ukrán határtól távolabb is közvetlenül érinti Oroszország lakosságát.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1710537638275363054

Olvasói sztorik