Nagyvilág

Már 250 halottja van a Hamász támadásának, tizenegy magyar tartózkodik a Gázai övezetben, többségük gyerek

mustafa hassona / anadolu agency / afp
mustafa hassona / anadolu agency / afp
Több mint 2200 rakétát lőttek ki Izraelre a palesztin területekről, eddig 250 halottat és 1800 sérültet jelentettek be. Válaszképp a zsidó állam gázai katonai célpontokat támadt, a túloldalon 232 halottat jelentettek, köztül sok civilt. A magyar külügy nem tud magyar sérültről. A támadás mögött egy mindenki számára szent épület és vallási sértettség is áll – megint.

Cikkünk frissül.

Háborúban állunk

– deklarálta szombat délelőtti tévébeszédében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután éjszaka, reggel és délelőtt legalább 2200 rakétát lőtt ki a Hamász izraeli városok irányába palesztin területekről. Ez az izraeli hadsereg adata, a gázai övezetet irányító militáns szervezet maga ötezres nagyságrendről beszél az MTI beszámolója szerint.

A The New York Times úgy jellemzi a váratlan műveleteket, mint amelyhez hasonlóan komplexre kevés példa van a múltból: a palesztin fegyveresek néhány izraeli települést, katonai bázist és egy határátkelőt is megszálltak, a rakéták pedig egészen Jeruzsálemig elértek. A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez, és ezek közül hétben még helyi idő szerint délben is bent voltak.

Legalább 100 halott, tartalékosok behívva

Az áldozatok számát a legfrissebb helyi hírek szerint legalább 250-re teszik, a sebesültekét legalább 1800-ra, írja a BBC. Csupán a Beér Seva-i Szoroka Kórház arról tájékoztatott, hogy eddig több mint kétszáznyolcvan sebesültet fogadtak be, akik közül hatvan súlyos vagy válságos állapotban van. A magyar külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról vagy sérültről, és kapcsolatot tart a kint tartózkodókkal, akiket regisztrációra kérnek, hogy szükség esetén konzuli segítséget kaphassanak.

Szijjártó Péter későbbi tájékoztatása szerint folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében,

a legfrissebb információk alapján jelenleg tizenegy magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek.

A külügyminiszter jelezte: valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak, és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását. A helyzet azonban kritikus, a jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést, közölte.

A sebesültek és a halottak száma várhatóan nőni fog, mert a mentők délután még nem tudtak bejutni több olyan településre, amelyet a Hamász fegyveresei megszállva tartanak. A mentőszolgálat véradásra szólította fel a lakosságot a kórházakban ellátott sebesültek túlélése érdekében. Ennek eleget téve délután több százan álltak sorban Tel-Avivban, Haifán és Jeruzsálemben a véradó központok előtt.

Az azonnali izraeli légi válaszcsapásoknak Gázában 232 áldozatáról tudni helyi közlés szerint. Az izraeli hadügyminisztérium szerint a bombázók 17 katonai létesítményt és négy vezetési pontot támadtak.

Netanjahu rövid beszédében késő délelőtt azt mondta, a milíciák kiűzése folyamatban van, és megerősítette a védelmi miniszter korábbi közlését, miszerint több tízezer tartalékost hívnak be, köztük az összes kommandós egység katonáit.

Szombat este az izraeli védelmi erők szóvivője elismerte, hogy izraeli civileket és katonákat tartanak fogva túszként a palesztinok. A túszok száma egyelőre nem ismert. A BBC azt írja, a Hamász szerint „biztosított helyeken” és alagutakban vannak a túszok. Arról nincs információ, pontosan hol vannak ezek a helyek.

Az izraeli hadsereg szóvivője később arról adott tájékoztatást, hogy még 22 helyen zajlanak harcok izraeli területen, a túszhelyzetet pedig két helyszínen is súlyosnak nevezte, mondván, sosem volt még példa arra, hogy izraeli civileket és katonákat is túszul ejtsen a Hamász.

Ez egy háború 50. évfordulója

A nagyszabású támadás egy olyan időszakban érte Izraelt, amikor egyre több erőfeszítést tettek azért, hogy kiépítsék a diplomáciai kapcsolatokat Szaúd-Arábiával: a legbefolyásosabb arab ország éppen a palesztinok iránti szolidaritásból nem ismerte el idáig a zsidó államot. Október 7. ráadásul egy nappal van a Jom Kippur-i háború indulásának 50. évfordulója után: Izraelt akkor is meglepetésszerű támadás érte, akkor Egyiptom és Szíria részéről.

A gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnyának vezetője, Muhammad Deif egy előre rögzített üzenetben arról beszélt: azért indították a műveletet, hogy „az ellenség megértse, nem tombolhat többé szabadon elszámoltatás nélkül”. A The Jerusalem Post szerint a videóban minden palesztint hadba szólít, hogy „elsöpörjék a megszállást”.

Mahmud Abbasz, a Hamásszal rivális Palesztin Hatóság elnöke közleményében úgy fogalmazott, a palesztin népnek joga van megvédenie magát „a telepes terrorizmustól és a megszálló erőktől”. Abbasz egyúttal összehívta a palesztin vezetést.

Az Al-aksza hadművelet

Egy jeruzsálemi mecsetre hivatkozott a Hamász katonai szárnya a szombat reggeli Izrael elleni támadássorozat után. Az épület a zsidók és a muszlimok számára is szent hely: előbbieknek a legfontosabb, utóbbiak számára a harmadik legfontosabb épület vallásukban, a muszlim hit szerint Mohamed előbb elzarándokolt ide Mekkából, majd innen szállt fel a lelke a mennyekbe. A zsidóknak maga a terület fontos, két, azóta lerombolt templom állt itt.

Az izraeli biztonsági erők védik az épületet, és a keresztény és zsidó látogatókat beengedik, de a legutóbbi időkig imádkozniuk nem volt szabad, épp azért, hogy nehogy erőszakos cselekményekhez vezessen bármelyik felekezet sértettsége. Nemrégiben azonban a zsidó imákat hallgatólagosan jóváhagyta a rendőrség, amit a Hamász közleménye most egyszerűen új csúcsra ért agressziónak nevez.

Az évekig tartó második intifáda is amiatt tört ki, hogy Ariel Sharon akkori kormányfő meglátogatta a templomot, 2021-ben pedig az itteni ismételt rajtaütésekből egy 11 napos Hamász-Izrael háború lett. (NYT)

Világszerte elítélik a támadást

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szintén elítélte és terrortámadásnak minősítette a harcokat, hasonlóan az EU-hoz, az USA-hoz és az Egyesült Királysághoz. Novák Katalin szintén határozottan elítélte a a támadást, és Magyarország rendíthetetlen támogatásáról biztosította Izraelt. A köztársasági elnök úgy fogalmazott:

Határozottan elítélem az Izrael elleni támadást, amely halálos áldozatokat követelt. Magyarország megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Izraelt. Együttérzek Jichák Hercog izraeli államfővel és a zsidó néppel ezekben a nehéz órákban, és imáimba foglalom őket.

Orbán Viktor hasonlóképp elítélte a történteket, és leszögezte, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. A magyar miniszterelnök egyúttal részvétét fejezte ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek,

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitteren közölte, hogy tárgyalásokat folytat egyiptomi, jordániai és szaúd-arábiai miniszterekkel is. Josep Borrel leszögezte: az EU határozottan elítéli a terrorizmus minden formáját. Egyiptom külügyminiszterének szóvivője azt jelentette be, megpróbálnak közvetíteni a Hamász és Izrael között.

Az izraeli biztonsági helyzet miatt elmarad a hétfőre Prágába tervezett cseh-izraeli közös kormányülés, amelyre Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és kormányának több tagját is a cseh fővárosba várták.

 Joe Biden amerikai elnök felhívta Netanjahut, és biztosította arról, hogy az Egyesült Államok kiáll Izrael mellett, és teljes mértékben támogatja az önvédelemhez való jogát. 

Az amerikai elnök későbbi Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján újra támogatásáról biztosította Izraelt, Biden leszögezte: „Izraelnek joga van megvédenie magát”.

Nem repül a Wizz Air Magyarországról Izraelbe: a légitársaság közleményében jelezte: a légitámadások miatt a helyi és nemzetközi hatóságokkal történt egyeztetés után felfüggesztette a Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv közti járatait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig rendkívüli ülést tart vasárnap a Hamász Izrael elleni támadása miatt. A BT rendkívüli ülését annak soros elnöke, Brazília hívta össze. Témája hivatalosan a közel-keleti helyzet és a palesztin kérdés lesz. A New York-i bejelentést megelőzően Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is elítélte a támadást, és azt mondta: reméli, sikerül elkerülni a konfliktus kiterjedését.

Még több tartalom a témában

Mindössze két napja közöltünk terjedelmes összefoglalót Izrael összetett és feszült belpolitikai helyzetéről. A szombati nyilatkozatok a teljes politikai spektrum és a hadsereg részéről is az egyértelmű és feltétlen összefogásról szóltak, de cikkünk változatlanul fontos háttér arról annak, mi mindent írhat most felül a háború.

Egy tel-avivi szállodában rekedt olvasónk a szombati készültséget mutató videóját itt, a támadásokról és utóéletükről készült fotóválogatást itt tekintheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik