Nagyvilág

Milorad Dodik még rengeteg pénzt remél Orbán Viktortól

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A boszniai szerb köztársaság elnöke újabb milliárdokat emlegetett.

Ezt azt követően jelentette be a boszniai szerb vezető, hogy Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A találkozóról az MTI és Orbán Viktor honlapja, közösségi oldala beszámolt,  az újabb magyar támogatás lehetőségéről nem. A Szabad Európa vette észre, hogy a boszniai szerb közmédia, a Radio Televizija Republike Srpske tudósítása szerint Milorad Dodik viszont beszélt.

Ismét azt mondta, Magyarország pénzelheti azokat a projekteket, amelyek mögül a németek a nyáron kihátráltak (ezek összege 105 millió euró, mintegy 40 milliárd forint). Szerinte Orbán Viktor „kifejezte hajlandóságát” arra, hogy a német állam helyett a magyar vegye át a projekteket. Milorad Dodik arra vár, hogy Berlin olyan megoldás mellett döntsön, amely lehetővé teszi, hogy

a magyarokkal és Orbán miniszterelnökkel megvalósíthassa ezeket a projekteket, a lehető legjobb módon és kölcsönösen előnyösen.

A projektek között szerepel egy szélerőmű és sépítése, egy vízerőmű felújítása, szennyvízkezelő létrehozását. Közben folyamatban van annak a 100 millió eurós magyar segélyprogramnak a végrehajtása is, amit Orbán még 2021 novemberében, magánlátogatásán ígért Dodiknak. Korábban Magyarország akadályozta meg az EU szankcióit a háromoldalú boszniai elnökség oroszbarát szerb tagjával szemben, emlékeztet a Szabad Európa.

Kapcsolódó
Orbán barátja szerint a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia
Milorad Dodik szerint Bosznia-Hercegovina nem tartható fenn a jelenlegi állapotában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik