Nagyvilág

Orbán barátja szerint a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia

Bosznia-Hercegovina nem tartható fenn a jelenlegi állapotában, vissza kell állítani az eredeti alkotmányos rendet, és ha ez nem megy, akkor a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia

– jelentette ki Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja hétfőn Belgrádban.

Az MTI szerint a politikus a szerb fővárosban közölte, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot önálló államként hozták létre, nem azért, hogy egy szövetségi állam, Bosznia-Hercegovina része legyen. Boszniát újra kell definiálni, vissza kell állítani az eredeti alkotmány alapján, “ha ez nem lehetséges, márpedig nem lehetséges”, akkor a boszniai Szerb Köztársaságnak ki kell válnia belőle, és függetlenné kell válnia – hangsúlyozta.

Milorad Dodik, aki 1998 óta a boszniai Szerb Köztársaság elnökeként és miniszterelnökeként, az utóbbi négy évben pedig a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjaként tevékenykedett, nem először beszélt az elszakadásról. Lépései miatt az ország súlyos belpolitikai válságba sodródott, a múlt évben ugyanis sikerült elérnie, hogy a boszniai szerb parlament megszavazza a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést. Ezt idén júniusban az ukrajnai háború miatt fél évvel elhalasztották.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés két országrészre osztotta Bosznia-Hercegovinát: a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra.

A békeszerződésbe azt is belefoglalták, hogy a három államalkotó népcsoportnak – a bosnyáknak, a horvátnak és a szerbnek – egyenlő arányban kell részt vennie az állami szervek működésében. Ez pedig gyakran gátolja a reformok végrehajtását.

Milorad Dodik arról is beszélt belgrádi sajtótájékoztatóján, hogy az október 2-i általános választások előzetes eredményei alapján – négy év után – ismét ő lesz a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) pedig szintén mindenhol megnyerte a választásokat. A politikus ezzel a kijelentéssel azokra az ellenzéki vádakra reagált, amelyek szerint választási csalás, szavazatlopás történt, és valójában nem ő, hanem a Demokratikus Haladás Pártjának (PDP) a jelöltje, Jelena Trivic kellene, hogy a többségében szerbek lakta országrész új elnöke legyen.

A boszniai választási bizottság hétfői rendkívüli ülésén közben a szavazatok újraszámlálását rendelte el a boszniai Szerb Köztársaság elnöki helyéért folyó versenyben a szabálytalanságok és matematikai logikátlanságok miatt – olvasható a testület közleményében.

Dodikot és pártját a magyar kormány, és személyesen Orbán Viktor nyíltan támogatta a kampány során. Orbán videóüzenetben állt ki a Boszniát bomlasztó szerb politikus mellett, korábban pedig milliárdos gazdasági támogatásról is biztosította őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik