Élő Nagyvilág

Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter

Brendan Smialowski / POOL / AFP
Brendan Smialowski / POOL / AFP
Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború szerdai eseményeiről.

Keddi élő hírfolyamunkat itt olvashatja el.

Blinken egymilliárd dolláros új segélyt jelent be Ukrajnának

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerdán kijevi látogatásán új segélycsomagot jelentett be Ukrajnának több mint egymilliárd dolláros értékben. A készülő csomagban 175 millió dollárt különítenek el fegyverekre, amelyek először tartalmaznak egy vitatott, csökkentett urántartalmú lőszert Az Egyesült Államok biztonsági támogatása több mint 43,2 milliárd dollárra nő az oroszok Ukrajna elleni inváziója óta.

Blinken ukrán kollégájával, Dmytro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatón leszögezte álláspontját:

Továbbra is Ukrajna oldalán állunk.

(The Guardian)

Ukrajnában katonai nyilvántartásba veszik az egészségügyi végzettséggel rendelkező nőket

Ukrajnában október elsejétől katonai nyilvántartásba veszik az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőket – jelentette be szerdán az ukrán parlament (Verhovna Rada) biztonsági, védelmi és hírszerzési kérdésekkel foglalkozó bizottságának egyik tagja, megerősítve az erre vonatkozó sajtóértesüléseket.

Fegyir Veniszlavszkij szerint

a kabinet határozatot, a védelmi minisztérium pedig rendeletet készített elő, amelyek értelmében kötelező jelleggel katonai nyilvántartásba kell venni az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőket október elsejétől.

„Ez a megközelítésmód nem számít újdonságnak, hiszen az egykori Szovjetunióban és a nyugati világ országaiban is rendszerint az egészségügyi végzettséggel rendelkező nők hadkötelesnek számítanak, és szerepelnek az ennek megfelelő nyilvántartásokban” – tette hozzá az ukrán képviselő a Verhovna Rada honlapján közzétett állásfoglalásában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban rendeletet írt alá a nők önkéntes katonai szolgálatáról. A jogszabály értelmében azok a nők, akiknek a foglalkozása, életkora és egészsége a katonai feltételeknek megfelel, önkéntes alapon kérhetik katonai nyilvántartásba vételüket.

Az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőkre október elsejétől kiterjesztik az eddig csak 18 és 60 év közötti férfiakra vonatkozó kiutazási tilalmat is.

(MTI)

Az amerikai külügyminiszter az ukrán ellenoffenzíva sikereit méltatta Kijevben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az orosz hadsereg elleni ukrán ellenoffenzíva sikereit méltatta szerdán Kijevben tett látogatása során.

Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során

jelentette ki Blinken ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott megbeszélésén.

Mint mondta, utazásának célja biztosítani azt, hogy Kijev minden szükséges eszközzel rendelkezzen a folyó műveleteihez, hosszú távon pedig a cél Ukrajna elrettentési és védelmi képességeinek erősítése. Hozzátette: ezzel akarják elejét venni annak, hogy Oroszország később újabb háborút indítson.

Kuleba a kijevi vezetés fő szövetségesének számító Egyesült Államokkal fenntartott jó kapcsolatot méltatta. A két miniszter közösen rótta le tiszteletét az elesett ukrán katonák emléke előtt a Kijev határában lévő egyik katonatemetőben.

Amerikai értesülések szerint Blinken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik, és bejelent egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy ezek a segélyek nem lesznek hatással „a különleges katonai művelet” eredményére. Hozzátette: Moszkva úgy véli, hogy Washington folytani fogja az ukrán hadsereg támogatását, hogy „az utolsó ukránig folytassa ezt a háborút”.

Az amerikai külügyminiszter Mette Frederiksen dán kormányfővel is találkozott Kijevben. Blinken köszönetet mondott Frederiksennek, amiért Dánia felajánlott F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának, és vezeti az ukrán pilóták átképzését segítő államok csoportját – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

(MTI)

A Kreml alaposan elemzi a hírt, hogy az örmények az oroszok helyett az amerikaiakkal hadgyakorlatoznak

Óvatosságra intenek az ilyen hírek, különösen a jelenlegi helyzetben. Alaposan elemezni fogjuk az erre vonatkozó híreket

– mondta a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy örmény-amerikai közös hadgyakorlat van készülőben. A Kreml szóvivője kedden egyet nem értésének adott hangot Nikol Pasinján örmény miniszterelnöknek azzal az állításával kapcsolatban, miszerint Oroszország visszavonult volna az örmény-azeri konfliktus rendezéséből.

Az örmény védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy hétfőtől szeptember 20-ig örmény-amerikai közös hadgyakorlatot tartanak Örményország területén, az örmény Zar békefenntartó dandár kiképzőközpontjában, Eagle Partner 2023 néven, a NATO békepartnerségi programjának keretében. A tárca szerint a gyakorlat során konfliktusban álló felek közötti stabilizációs műveleteket és békefenntartó feladatokat látnak el.

Pasinján kormányfő januárban még arról beszélt, hogy Örményország nem tartja célszerűnek, hogy oroszokkal közös hadgyakorlatot tartsanak. 2023-ban annak a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének keretében rendeztek volna gyakorlatot, amelynek meghatározó tagja Oroszország. (MTI)

Egy gyerek is meghalt egy ukrajnai várost ért légitámadásban

Legalább 16 ember, köztük egy gyerek halt meg abban a szerda reggeli légitámadásban, amelyet a kelet-ukrajnai Kosztyantinyivka települése ellen indítottak az orosz csapatok. Találatok értek egy piacot, több boltot és egy gyógyszertárat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadással kapcsolatban a Telegram üzenetküldőn közölte:

Ezt az orosz Gonoszt minél előbb le kell győzni.

(Guardian)

Harctéri elsősegélynyújtást és a kézi gránát kezelését is tanulják az orosz gyerekek az iskolában

Oroszországban az új tanév új tantervvel kezdődött, amely katonai ismereteket és a Kremlnek Ukrajna történelméről alkotott nézeteit is tartalmazza – írta szerdai jelentésében a brit védelmi minisztérium. A frissített nemzeti történelemvizsga témái között szerepel a Krím Oroszországgal való „újraegyesítése” és az ukrajnai „különleges katonai művelet” is.

Az egyik elem, az „Életvédelmi alapismeretek” a felső tagozatos diákoknak szól, és tartalmaz egy katonai alapkiképzési modult is, amely magában foglalja a Kalasnyikovok kezelését, a kézigránátok használatát, a pilóta nélküli légi járművek, azaz drónok üzemeltetését és a harctéri elsősegélynyújtást. A diákokat ukrán veteránok is meglátogathatják. A britek szerint a drónműveletek bevezetése a tantervbe jelzi a harctéren egyre növekvő jelentőségüket, és hogy milyen tanulságokat lehetett levonni eddig az ukrajnai harcok alapján.

Az új tanterv három célt szolgál: a diákoknak megtanítani, hogy a Kreml szerint miért volt szükség a „különleges katonai műveletre”, harci gondolkodásmódra nevelni őket, és csökkenteni a kiképzési határidőket az előre történő mozgósítás és bevetés érdekében – olvasható a bejegyzésben.

Megszavazta az ukrán parlament az új védelmi miniszter kinevezését

Az ukrán parlament szerdán megszavazta Rusztem Umerov kinevezését az ország új védelmi miniszterévé. A parlament döntő többsége támogatta Umerovot, miután Volodimir Zelenszkij őt javasolta a tisztségre.

A lépést a legfontosabb átszervezési intézkedésnek tartják Ukrajnában azóta, hogy Oroszország tavaly februárban háborút indított az ország ellen.

A 41 éves Umerov 2022 szeptembere óta vezeti az ukrajnai Állami Vagyonalapot, és jelentős szerepet játszott egyebek mellett kényes háborús tárgyalásokon, mint például az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás.

(Guardian)

Terrorszervezetnek nyilvánítják a britek a Wagnert

Az Egyesült Királyság terrorszervezetnek nyilvánítja az orosz Wagner zsoldoscsoportot. A rendelettervezet értelmében, amit szerdán terjesztenek a parlament elé, illegális lesz a Wagner-csoport tagjának lenni vagy támogatni azt. A rendelet része sz is, hogy bármilyen, a Wagnerhez köthető vagyontárgy is elkobozhatóvá válik.

(Guardian)

Ukrajnában az idén 2,2 százalékkal nőtt a GDP

Ukrajna hazai összterméke (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban a múlt év azonos időszakához viszonyítva – ez áll az ukrán gazdasági minisztérium szerdán kiadott közleményében.

A gazdasági minisztérium megjegyezte, hogy a gazdaság kezd talpra állni a rendkívül nehéz tavalyi év után, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Az ukrán jegybank, amikor július végén 300 bázisponttal, 22 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, 14,8 százalékról 10,6 százalékra változtatta idei inflációs előrejelzését, a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozását pedig 2 százalékról 2,9 százalékra módosította.

A Világbank kevésbé derűlátó, 0,5 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol. (MTI)

Váratlanul Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter

Szerdán délelőtt váratlanul Kijevbe érkezett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter – adta hírül a suspilne.media.

Az amerikai diplomácia vezetőjének látogatásáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köréből értesült a portál.

Blinkennek ez a harmadik látogatása Ukrajnában. Legutóbbi – előre be nem jelentett – ukrajnai látogatására egy évvel ezelőtt, 2022 szeptemberében került sor. 2022 áprilisában pedig Blinken Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel együtt tett látogatást Kijevben.

Amerika megfenyegette Észak-Koreát

Az Egyesült Államok figyelmeztette Kim Dzsongunt, hogy Észak-Korea „megfizet” azért, ha Oroszországnak fegyvereket szállít ukrajnai felhasználásra, és közölte azt is, hogy a két állam közötti fegyverkezési tárgyalások aktívan haladnak előre.

A fegyverellátás „nem fog jó fényt vetni Észak-Koreára, így meg fogják fizetni az árát a nemzetközi közösségben”, mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban újságíróknak.

(Guardian)

Putyin megint zsidózott egyet

Vlagyimir Putyin szerint „a nyugati vezetők azért bíztak meg egy zsidó származású embert Ukrajna vezetésével, hogy ezzel elfedjék a modern Ukrajna emberellenességét.” Így fogalmazott az orosz elnök Pavel Zarubin orosz propagandistának adott interjújában, amit a Meduza szemlézett.

Ez egy rendkívül undorító helyzetet idézett elő, amelyben egy zsidó származású politikussal kívánják elfedni, sőt, dicsőíteni azt a nácizmust, amellyel levezényelték az ukrajnai holokausztot

– fogalmazott az orosz elnök, hozzátéve: „Izrael polgárai mindenkinél jobban értik ezt. Figyelje csak meg, hogyan reagálnak erre az interneten.”

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium képviselője így kommentálta Putyin kijelentéseit: „Az orosz elitben mélyen gyökerező antiszemitizmus újabb megnyilvánulása, hogy Putyin betegesen ragaszkodik ahhoz, hogy rendre felemlegesse az ukrán elnök származását. Felszólítjuk a világot, hogy határozottan ítélje el az orosz elnök antiszemita megnyilvánulásait.”

Kuleba: Putyinnal nem lehet békét kötni

Dmitro Kuleba szerint Vlagyimir Putyin „orosz diktátorban” nem lehet megbízni az esetleges béketárgyalások lefolytatásakor – idézi az ukrán külügyminisztert az Ukrajinszka Pravda. Szerinte Putyin hiába adja a szavát bármire is, nincs garancia arra, hogy azt nem szegi meg.

Ő nem az a fajta ember, akivel komolyan meg lehetne állapodni valamiben. Ha bárki úgy gondolja, hogy sikeresen tárgyalt vele, az potenciális veszélynek teszi ki magát

– fogalmazott Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter szerint minél sikeresebben áll Ukrajna a csatatéren, Oroszország annál inkább kész lesz a tárgyalásokra, ugyanakkor nem lát lehetőséget arra, hogy már a közeljövőben béketárgyalások kezdődhetnének az Orosz Föderációval. „Ha nemzetként akarunk létezni, ha túl akarunk élni, nyernünk kell, bármi áron is” – mondta Kuleba.

Halálos dróntámadás ért egy Duna-parti kikötőt

Ismét orosz dróntámadás ért ukrán kikötőket a Duna-parti Izmail térségében, egy ember életét vesztette – idézi a helyi kormányzó bejelentését a bbc.com.

Oleh Kiper, az odesszai régió kormányzója szerint a kikötői és a mezőgazdasági infrastruktúra is megsérült az éjszakai támadásban.

Moszkva egyelőre nem kommentálta az éjszaki dróntámadás hírét.

A NATO-tag Romániától alig pár méterre, a határfolyónak számító Duna bal partján fekvő Izmailt már a hét elején is érte orosz dróntámadás. Ukrajna akkor azt állította, hogy a támadás során orosz drónok Románia területére is becsapódtak, ám ezt a román kormány tagadta. Oroszország több mint egy hónapja támadja Ukrajna Duna-menti kikötőit annak megakadályozására, hogy az ukránok a folyót használhassák a gabonaexport szervezésére.

Szintén kedden este rakétatámadás érte Ukrajna fővárosát, Kijevet – közölték a hatóságok, de áldozatokról, illetve károkról nem érkezett jelentés. Az összes orosz rakétát megsemmisítette a légvédelem – közölte egy ukrán védelmi tisztviselő. (bbc.com)

Olvasói sztorik