Élő Nagyvilág

Előkerült a Wagnerrel összejátszó orosz tábornok, akit a puccskísérlet után elnyelt a föld

Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images
Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Hétfői tudósításunkat itt követhetik vissza.

Kapcsolódó
Húszezer ukrán szenvedett el amputációt a háború kitörése óta
Élő hírholyam az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről

Észak-Korea megfizet érte, ha fegyvert szállít Oroszországnak – közölte a Fehér Ház

Észak-Koreának következményekkel kell szembenéznie, ha fegyvereket szállít Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz – figyelmeztetett Jake Sullivan a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Az észak-koreai részvétellel kapcsolatos álláspontját a tanácsadó egy sajtótájékoztatón fejtette ki újságíróknak, miután híre ment, hogy szeptember 10. és 13. között Oroszországba utazik Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongun, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzék Vlagyivosztokban. A Kreml a két diktátor találkozójának tervét sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Fegyverekkel ellátni Oroszországot – harctéren való felhasználásra, vagy hogy a tél közeledtével gabonasilókat és nagyvárosok fűtési infrastruktúráját támadják, hogy megpróbálják egy másik szuverén ország területét meghódítani –, mindez nem fog jó fényt vetni Észak-Koreára, és meg fognak fizetni érte

– idézte Sullivan szavait az Al Jazeera.

Robbanó telefonnal próbált megölni egy nő egy orosz tisztviselőt Luhanszkban

Elfogtak az oroszok Ukrajna megszállt keleti részén egy nőt, aki megpróbált megölni egy kollaboráns tisztségviselőt. Az orosz Nyomozó Bizottság közleményből kiderül, hogy a megtámadott ember a „Luhanszki Népköztársaság” vámbizottságának korábbi elnöke. A támadást gyilkossági kísérletnek minősítették.

A férfi és fia többszörös sérüléseket szenvedett, jelenleg egy egészségügyi intézményben vannak

– áll a megszálló Oroszország hatósági közleményében.

A megtámadott férfit az oroszok ugyan nem nevezték meg, de az állami hírügynökség és az ukrán média Jurij Afanaszjevszkij néven azonosította. Ellene jelenleg is európai uniós, svájci, kanadai és japán szankciók vannak érvényben. A férfi és fia állapotáról szóló híradások ellentmondásosak, de egyes állítások szerint az állapotuk súlyos lehet.

Moszkva szerint a merényletkísérlettel egy Luhanszkban élő nőt gyanúsítanak. Ő a közlemény szerint vasárnap „egy robbanószerkezettel ellátott telefont” adott át a férfinak, amely a telefon aktiválása után működésbe lépett.

Ukrajna orosz megszállás alatti részein gyakoriak a szabotázsakciók és hasonló támadások, de ezeket a legtöbbször az ukrán biztonsági erőknek tulajdonítják – írja az AFP.

(The Guardian)

A Kreml nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy Kim Dzsongun Putyinnal fog tárgyalni

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kapott kérdést azzal kapcsolatban, hogy meg tudja-e erősíteni azokat a kedd reggeli értesüléseket, melyek szerint Kim Dzsongun észak-koreai diktátor hamarosan Oroszországba utazik, hogy Putyinnal tárgyaljon többek között fegyverszállításról.

„Nem, nem tudom ezt megerősíteni” – mondta a szóvivő, de a Guardian szemléje szerint egyértelmű cáfolat sem hangzott el tőle.

A Kreml részéről nemrég Sergej Sojgu védelmi miniszter járt Észak-Koreában, ahol vendéglátóival egy katonai parádét is megtekintett. A két ország együttműködésével és egy lehetséges közös hadgyakorlattal kapcsolatban ő korábban úgy nyilatkozott: „Miért ne? Ők a szomszédaink”.

Előkerült Szurovikin tábornok, aki a Wagner-lázadás óta eltűnt a nyilvánosság elől

A BBC arról ír, hogy egy fotó kezdett el terjedni az interneten, amin Szergej Szurovikin látható, az az orosz tábornok, aki a hírek szerint összejátszott Prigozsinékkal a Wagner-csoport lázadása idején, és akit a sikertelen puccskísérlet után elnyelt a föld. A most felbukkanó fotón viszont nagy valószínűséggel ő látható a feleségével, a jelek szerint mindketten jól vannak.

„Szergej Szurovikin tábornok kint van. Élve, egészségesen, otthon, a családjával, Moszkvában. A fotó ma készült” –írta hétfőn a Telegramon a kép mellé egy ismert orosz médiaszemélyiség, Kszenja Szobcsak, bár a BBC egyelőre nem tudta igazolni, hogy a képen tényleg a tábornok látható-e.

Ma már tudható, hogy Szurovikin titokban a Wagner kötelékében állt, a katonai magáncég VIP-tagja volt. Rajta kívül még legalább harminc, magas rangú orosz katonai és hírszerzési tisztviselő személyi nyilvántartási számmal rendelkezett a Wagnernél, vagyis ők is VIP-tagjai voltak a szervezetnek. Szurovikin felesége fontos üzleti partnere volt a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinnak.

Nemrég az jelent meg a nemzetközi híradásokban, hogy a tábornokot eltávolították  az orosz légierő éléről, a haderőnem főparancsnok átmenetileg Viktor Afzalov vezérezredes lett.

Olena Zelenszka: Lehet, hogy ez egy kicsit önző dolog, de nekem a férjemre van szükségem, nem egy történelmi személyiségre

Lehet, hogy ez egy kicsit önző dolog, de nekem a férjemre van szükségem, nem egy történelmi személyiségre

– mondta a BBC-nek adott interjújában Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége. Arról is beszélt, hogy a családnak hiányzik az együtt töltött idő. Hozzátette: minden nehézség ellenére erősek maradnak és együtt oldják meg a helyzetet.

Amikor Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, Olena Zelenszka hónapokig rejtőzködött gyermekeivel. Aztán, ahogy telt az idő szép lassan újra elkezdte élni az életét.

Nem élünk együtt a férjemmel, a család külön él. Néha látjuk egymást, de nem olyan gyakran, mint szeretnénk. A fiamnak hiányzik az apja

– nyilatkozta Zelenszka.

Később viszont hozzátette, hisz a férjében és támogatja őt. Olena Zelenszka mesélt arról is, hogy fájdalmas azt látni, hogy a gyerekei jelenleg semmit sem terveznek a háború miatt, nem álmodnak utazásról, új élményekről.

Moszkva felé tartó drónok lelövéséről számoltak be az oroszok

Három, Moszkva irányába tartó ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere kedden a Telegram-csatornáján. Szobjanyin szerint a drónokat Kaluga megyében, Moszkva megye Isztrai járásában és a Tver megyei Zavidovo közelében semmisítették meg. A polgármester által kiadott tájékoztatás értelmében a támadásnak nem voltak sérültjei. A második lelőtt drón lehulló darabjai, mint írta, egy gazdasági épületben károkat okoztak.

A moszkvai repülőterek keddre virradóra biztonsági okokból késéssel fogadtak és indítottak mintegy félszáz járatot, további hatot pedig töröltek. A Roszaviacija légügyi hatóság szerint a főváros környékén reggelre helyreállt a rendes légiforgalom. A donyecki hatóságok beszámolója szerint a városra az éjszaka folyamán hat sorozatvető-rakétát és 12 NATO-szabványú tüzérségi lövedéket lőttek ki.

Oroszországba toboroztak kubaiakat, lecsaptak az emberkereskedő hálózatra

Kubában a hatóságok lecsaptak egy emberkereskedő hálózatra, amely kubai állampolgárokat toborzott Oroszország oldalán az ukrajnai háborúba – derült ki a kubai külügyminisztérium hétfői közleményéből. A tárca részleteket nem árult el, ám a bejelentésből az derül ki, hogy a hálózat aktív volt mind a karibi országban, mind Oroszországban, a kubai kormány pedig bejelentette: az ügyben már eljárások is indultak. Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter elítélte, hogy Kubából zsoldosok mehettek Ukrajnába harcolni, és leszögezte, hogy Kuba nem vesz részt az ukrajnai háborúban.

A hálózatot Oroszországból irányították, és elsődleges célja az ott élő kubaiak toborzása volt – tette hozzá Havanna. A közleményt az orosz kormány egyelőre nem kommentálta.

Moszkva tavaly jelentette be, hogy több mint 30 százalékkal növeli a hadsereg létszámát, azaz másfélmillió emberrel bővítené az állományt. Májusban egy rjazanyi lap azt jelentette, hogy több kubai állampolgár kötött szerződést az orosz fegyveres erőkkel és – orosz állampolgárságért cserébe – Ukrajnába indult.

(MTI)

Vlagyivosztokban ülhet tárgyalóasztalhoz Putyin és Kim Donzsgun

A Guardian információi szerint szeptember 10. és 13. között Oroszországba utazik Észak-Korea diktátora, Kim Dozsngun, hogy személyesen tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal a fegyverszállításokról. A lapnak nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint Moszkva tüzérségi lövedékeket és páncéltörő rakétákat remél Phenjantól, míg Észak-Korea abban bízik, hogy az oroszok cserében megosztják velük a műholdakkal és a nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal kapcsolatos technológiájukat. A lap azt is tudni véli, hogy a hadászati technológia mellett Észak-Korea nagy mennyiségű élelmiszert is kérni fog Moszkvától.

Kim Dzsongun, aki csak nagyon ritkán hagyja el országát, a hírek szerint páncélvonattal utazik majd Oroszországba, a találkozó helyszíne várhatóan Vlagyivosztokban lesz, a Távol-keleti Szövetségi Egyetem ottani campusán.

Kim és Putyin 2019-ben találkoztak először és eddig utoljára, igaz, az észak-koreai vezető nem olyan rég fogadta a Kremlt képviselő Szergej Sojgu védelmi minisztert Phenjanban. Hírszerzési információk szerint Sojgu itt adta át Putyin üzenetét Kimnek, ami várható szeptemberi találkozójuknak is megágyazott.

Olvasói sztorik