Nagyvilág

Náci múltja miatt helyeznek vád alá egy 98 éves férfit Németországban

Maja Hitij / Staff / Getty Images
Maja Hitij / Staff / Getty Images
Vád alá helyeznek Németországban egy 98 éves férfit, aki 1943 júliusa és 1945 februárja között őr volt a Berlinhez közeli, sachsenhauseni koncentrációs táborban.

Az ügyészség szerint részt vett a fogvatartottak „kegyetlen és alattomos” tömeges meggyilkolásában az a 98 éves férfi, akinek azért kell most bíróság elé állnia, mert kamaszként egy náci koncentrációs tábor őre volt a második világháború idején. A férfi nagyjából 3300 ember meggyilkolásának lehetett részese. Ügyét a fiatalkorúak bírósága tárgyalja majd – írja a BBC.

A német állam 2011 óta nem csak azokat helyezi vád alá náci múltjuk miatt, akik tettleg is részt vettek gyilkosságokban és kínzásokban, hanem azokat is, akik közreműködtek ilyesmiben. Az ügyészség versenyt fut az idővel, az érintetettek ugyanis nagyon idősek és sokan meghalnak, mielőtt eljárás indulhatna ellenük.

A náci SS több mint 200 ezer embert tartott fogva Sachsenhausenben, közöttük politikai foglyokat, zsidókat, szovjet hadifoglyokat és romákat. Fogvatartottak tízezrei haltak meg éhezés, kemény kényszermunka, orvosi kísérletek miatt, sokakat pedig az SS-katonák öltek meg.

Tavaly a német bíróság bűnösnek találta a 101 éves Josef Schützöt, akit azzal vádoltak, hogy tömeggyilkossághoz asszisztált Sachsenhausenben. Öt év börtönbüntetésre ítélték, de a férfi áprilisban meghalt, miközben a fellebbezése elbírálására várt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik