Nagyvilág

A magyarok háromnegyede támogatja a legális abortuszt, de nagy különbség van a férfiak és nők között

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A magyarok háromnegyede támogatja a legális abortuszt, de nagy különbség van a férfiak és nők között

Az abortusz támogatottsága Európában a legmagasabb, az élen Svédország (87 százalék) és Franciaország áll (82 százalék), de Magyarország is az elsők között szerepel, míg a művi terhesség-megszakítás támogatottsága Ázsiában a legalacsonyabb – derül ki az Ipsos nemzetközi kutatásából. Magyarországon akkor tartják a leginkább elfogadhatónak az abortuszt, ha a magzat várhatóan komoly egészségügyi problémákkal vagy fogyatékossággal jönne világra, de az anya egészségének veszélyeztetése és a szexuális erőszak is nagymértékben elfogadható indoknak számít a magyarok körében. Hazánkban a kérdés megítélésében jelentős különbség van aszerint, hogy nő vagy férfi formál véleményt.

29 országban legalább minden második ember (56 százalék) gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie, és az emberek több mint negyede szerint semmilyen esetben sem szabadna megtiltani azt – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából, amelyben Magyarország is részt vett.

Az egyes országok és kontinensek között azonban jelentős különbségek vannak.

Az abortusz támogatottsága Európában a legmagasabb, az élen Svédország (87 százalék) és Franciaország áll (82 százalék), de Magyarország is az elsők között szerepel.

A művi terhesség-megszakítás támogatottsága Ázsiában a legalacsonyabb: Indonéziában és Malajziában az emberek kevesebb mint egyharmada gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kellene lennie.

Összességében a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy minden esetben támogatná az abortusz legalizálását, míg 29 százalék valamilyen feltételt szabna, 28 százalék azonban részben vagy teljesen megtiltaná. A legnagyobb arányban a svédek támogatják a teljes szabadságot, de a magyarok 35 százaléka is így vélekedik, ami szinte pontosan megegyezik a németek, a belgák és a britek álláspontjával. Összességében azonban a magyarok némileg engedékenyebbek az abortusszal szemben, mint például a németek (72 százalék – 69 százalék), és az eljárás engedélyezését elutasítók aránya is nálunk alacsonyabb (13 százalék – 19 százalék).

Az adatokból kitűnik egy érdekes részlet is. Míg a megkérdezett japánok 46 százaléka valamilyen formában támogatja az abortusz lehetőségét, kiemelkedően magas, szintén 46 százalék azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre. Ez annak a jele lehet, hogy az abortusz témája tabunak számít az ázsiai országban, és az emberek nem szívesen nyilvánítanak véleményt róla. Eközben a vizsgált országokban az embereknek összesen kevesebb mint a negyede tagadta meg a válaszadást.

Egy 2021-es cikkünkben már írtunk a témáról az Ipsos akkori felmérése alapján és egy ábrában külön kiemeltük a részt vevő európai országokat. Bár ahhoz képest érzékelhető némi visszaesés a támogatottságban, a kérdésfeltevés módszere is változott, így nem lehet kizárni azt, hogy a mostani eredmény ennek köszönhető.

Az mindenesetre látszik, hogy 2022-höz képest hibahatáron belüli emelkedést mértek a magyarok abortuszhoz való hozzáállásával kapcsolatban, így

a 2022 őszén elfogadott, úgynevezett szívhangrendelet nem hozott érdemi változást a véleményekben.

Ezt támasztja alá az is, hogy a rendelet után még nőtt is az abortuszok száma.

A felmérésben megkérdezték azt is, hogy milyen esetekben kellene mindenképpen engedélyezni az abortuszt. Globálisan a legnagyobb támogatottsága annak volt, hogy ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét vagy életét (78 százalék), míg abban az esetben, ha a terhesség nemi erőszak eredménye, 72 százalék támogatta a beavatkozást.

Franciaországban és Magyarországon akkor tartják a leginkább elfogadhatónak az abortuszt (84 százalék, illetve 82 százalék), ha a magzat várhatóan komoly egészségügyi problémákkal vagy fogyatékossággal jönne világra,

hozzá kell azonban tenni, hogy az anya egészségének veszélyeztetése és a szexuális erőszak is nagymértékben elfogadható indoknak (81 százalék, 78 százalék) számít a magyarok körében.

Demográfiai csoportok szerint nézve az összes országban a vizsgáltak közül a legidősebb, most 59 – 75 év közötti (boomer) korosztályban a legmagasabb a legális abortusz támogatottsága (64 százalék), míg a 27 – 41 évesek (millenniálok) esetében a legalacsonyabb, 52 százalékos. A magasabban képzettek esetében magasabb a támogatottság, viszont a művi terhesség-megszakítást teljes mértékben elutasítók aránya minden végzettségi csoportban pontosan ugyanakkora.

Ilyen téma esetében érdekes szempont a nemek közötti véleménykülönbség.

Összességében a nők támogatják leginkább a legális abortusz lehetőségét – 59 százalék –,

míg a férfiaknál 42 százalék a támogatók aránya. Eközben a férfiak 33 százaléka, a nőknek viszont csak a 25 százaléka véli úgy, hogy nem vagy csak kivételes esetben lenne szabad engedélyezni az abortuszt.

Az Ipsos megnézte azt is, hogy az egyes országokban hogyan viszonyulnak egymáshoz a női és férfi vélemények. A legnagyobb, 19 százalékpontos különbséget Franciaországban mérték, ahol a nőknek a 65, de a férfiaknak csak a 46 százaléka támogatta azt, hogy minden egyes esetben legyen legális az abortusz. Magyarországnál 18 százalékpontos volt a különbség, itt a válaszadó nők közel fele ért egyet a korlátozás nélküli engedélyezéssel, a megkérdezett férfiaknak azonban csak a negyede. Összesen kilenc olyan ország volt, ahol 10 százalékpontnál nagyobb volt az eltérés, de például Belgiumban semmilyen különbség nem volt.

Bár a legtöbb vizsgált országban a legális abortuszt támogatják, a kutatásban nem engedélyezett terhesség-megszakítással kapcsolatban is szerepeltek kérdések. Így például rákérdeztek arra, hogy illegális beavatkozás esetén kit kellene büntetni. Átlagosan a válaszadók fele elutasította annak lehetőségét, hogy az abortuszon áteső nőt büntessék meg, azonban jelentős különbségek vannak az országok között. Indonéziában a megkérdezettek 65 százaléka büntetné a nőt, míg Japánban csak a 9 százaléka. Magyarország hátulról a negyedik, 16 százalékkal.

Ennél magasabb az aránya azoknak, akik az illegális abortuszt végző személyt büntetnék (átlag: 45 százalék, Magyarország: 35 százalék), és azoké is, aki a terhesség-megszakítás megszervezésében részt vevő személyt vagy személyeket vonnák felelősségre (átlag: 43 százalék, Magyarország: 34 százalék). Összességében elmondható, hogy nem engedélyezett abortusz esetén az emberek többsége nem érezné felelősnek a pácienst.

Módszertan

A kutatás alapjául szolgáló felmérést az Ipsos Global Advisor internetes felületén keresztül végezték 2023. június 23. és július 7. között 23 248 résztvevő bevonásával. Indonéziában és Szingapúrban 21 – 74 év közötti, Thaiföldön 20 – 74 év közötti, az USA-ban, Kanadában, Írországban, Malajziában, Dél-Afrikában és Törökországban 18 – 74 év közötti, míg a többi országban 16 – 74 év közötti személyeket kérdeztek meg.

 

A felmérés Indiában 2200 fős, Japánban 2000 fős, Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Mexikóban, Szingapúrban, Spanyolországban, és az USA-ban 1000 fős, a többi országban 500 fős mintán készült.

 

Az eredmények Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban reprezentatívnak tekinthetők a 75 év alatti korosztály esetében, míg máshol a városiasabb, magasabb iskolai végzettséggel rendelkező lakosság véleményét tükrözik.

 

A hibahatár 1000 fős minta esetében 3,5 százalékos, 500 fős mintánál 4,8 százalékos.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik