A következő élő közvetítés része Lezuhant az FSZB helikoptere Oroszországban, eltemették Prigozsint

Putyin nem vesz részt a G20-ak indiai találkozóján

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök kihagyja a G20-ak szeptemberben Indiában tartandó csúcstalálkozóját, és helyette külügyminiszterét küldi – közölte Narendra Modi indiai miniszterelnök hivatala hétfőn.

Modi telefonon beszélt Putyinnal, és megértését fejezte ki döntése miatt, hogy nem vesz részt a szeptember 9-10-i csúcstalálkozón, amelyen így orosz részről Szergej Lavrov lesz jelen.

A Guardian az AFP-re hivatkozva azt írta, Modi és Putyin „kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről” is beszélt, többek között a nemrég befejeződött dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozóról, amelyen Putyin videokapcsolaton keresztül beszélt.

A cikk emlékeztet, hogy márciusban a nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen az ukrán gyermekek jogellenes deportálásának háborús bűncselekményének vádjával. A Kreml tagadja a vádakat, és ragaszkodik ahhoz, hogy a Putyin elleni elfogatóparancs „semmis”. India egyébként nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

A Guardian megjegyzi azt is, hogy Újdelhi és Moszkva kapcsolata a hidegháború idejére nyúlik vissza, és Oroszország továbbra is messze India legnagyobb fegyverszállítója. India nem ítélte el kifejezetten Oroszországot az ukrajnai invázió miatt, de szorosabb biztonsági kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal is.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik