Élő Nagyvilág

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne Prigozsin halálához

Mikhail Svetlov / Getty Images
Mikhail Svetlov / Getty Images

Tegnapi közvetítésünk ezen a linken tudják visszaolvasni.

Kapcsolódó
Megszólalt Putyin, új elmélet Prigozsin repülőjének lezuhanásáról
Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború csütörtöki eseményeiről.

Kiemelték a tíz holttestet

Az orosz vizsgálat emberei tíz holttestet emeltek ki Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér szerdán lezuhant gépéből, közölte az orosz vizsgálóbizottság.

Maga a vizsgálat egyelőre tovább folyik, most elemzik a testeket, hogy megállapítsák a személyazonosságukat.

Az üzemeltető cég vezetője szerint a második Wagner-gép valójában nem kapcsolódott a Wagnerhez

Sokat emlegették a tegnapelőtti napon azt a második repülőgépet, amely állítólag a Wagner-csoport vezetőjéhez volt köthető. Most a gépet működtető cég vezetője közölte, hogy a gépnek soha nem volt köze a Wagnerhez.

Az RA-02748 jelű gépről az orosz média kezdett el spekulálni a Telegramon, mert ez is a levegőben volt, amikor Prigozsin gépe lezuhant. A Jetica LLC szerint viszont sem a repülő, sem annak utasai nem kapcsolódtak a Wagnerhez. A gépet pedig nem is adták kölcsönbe, de a cégvezető nem árulta el, amúgy kié a gép.

Finnországban kapták el a Ruszics vezetőjét

Az egyik Wagner-alakulat alapítóját és parancsnokát vették őrizetbe Finnországban az ukrán kormány kérésére a múlt hónapban – közölték pénteken az orosz magánhadsereg zsoldosaihoz köthető közösségimédia-csatornák.

A zsoldoshadsereg Ruszics nevű alegysége a Telegramon Jan Petrovszkij néven, a Ruszics „élharcosaként”, illetve alapító tagjaként és vezetőjeként azonosította a letartóztatott férfit. Egykori alakulatának közlése szerint Petrovszkij, akit a Wagner számos tagja mellett tavaly szankciókkal sújtott az Európai Unió és az Egyesült Államok, 2014 óta harcolt Ukrajnában. Július 20-án tartóztatták le vízumszabálysértés miatt, és most kiadhatják Kijevnek.

Az nem világos, hogy Petrovszkij miként tudott belépni Finnországba, miközben az Európai Unió szankciói alatt áll. A Helsinki melletti Vantaa kerületi bírósága várhatóan meghosszabbítja Petrovszkij előzetes letartóztatását a finn nemzeti nyomozóiroda kérésére – közölte egy bírósági tisztviselő. Hozzáfűzte: a nyomozó hatóság terrorcsoport tevékenységében való részvétel, valamint a terrorizmus támogatásának gyanújával kérte a Voislav Torden nevet is használó férfi őrizetbe vételét – mondta a tisztviselő.

A Ruszics a Telegramon a Petrovszkij letartóztatására vonatkozó ukrán kérés egy részét is közzétette. A RIA orosz állami hírügynökség a helsinki orosz nagykövetség értesülésére hivatkozva a nap folyamán korábban azt közölte, hogy Ukrajna kérésére Finnországban őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt, és lépéseket tesznek a konzuli segítségnyújtás érdekében.

A Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin szerdán életét vesztette, miután magánrepülőgépük tíz fővel a fedélzeten tisztázatlan körülmények között lezuhant a tveri régióban, Oroszországban.

A valaha Norvégiában élő Petrovszkij ismert szélsőjobboldali aktivista, aki még az ukrajnai konfliktus kezdetén, 2014-ben közreműködött a nyíltan neonáci Ruszics-egység létrehozásában.

(MTI)

Lukasenka: Mondtam Prigozsinnak, hogy vigyázzon

A belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka figyelmeztette a Wagner vezetőit, Jevgenyij Prigozsint és Dmitrij Utkint, hogy figyeljenek az életükre leselkedő veszélyekre, és kérte őket, hogy maradjanak Belaruszban. Lukasenka szerint Prigozsin kétszer is legyintett arra, amikor figyelmeztette őt a veszélyekre, és még a puccskísérlet közben is azt mondta neki, hogy meg fog halni, ha folytatja az utat Moszkvába.

Natalia KOLESNIKOVA / AFP Aljakszandr Lukasenka

A pokolba vele, akkor meghalok.

– mondta neki erre Prigozsin.

Amikor Utkin és Prigozsin közösen látogatták meg Lukasenkát, azt mondta nekik:

Srácok, vigyázzatok!

De az nem derült ki, hogy ez mikor történt. De Lukasenka szerint Prigozsin halálával nem lehet Putyint vádolni.

Ismerem Putyint. Számító, nagyon nyugodt, még óvatos is. Nem tudom elképzelni, hogy ez Putyin volt, egyszerűen túl durva és szakmaiatlan munka volt.

73 ukrán drónt lőttek le az oroszok egy nap alatt

Tömeges dróntámadást intézett Ukrajna a Krím félsziget ellen. Az orosz védelmi minisztérium szerint 73 drónt szedtek le a félsziget felett 24 óra alatt.

Azt is közölték, hogy katonai célú ukrán kikötőket támadtak az orosz erők.

Kirúgták az ukrán katasztrófavédelem vezetőjét

Menesztette az ukrán kormány Szerhij Krukot az állami katasztrófavédelmi szolgálat vezetői posztjáról egy belső ellenőrzést követően – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter pénteken a Telegramon.

A tárcavezető hozzátette, hogy a katasztrófavédelem vezetésével Kruk eddigi helyettesét, Volodimir Demcsukot bízták meg. Elmondta még, hogy a szolgálatnál elvégzett belső ellenőrzés eredményei alapján további személyi döntések várhatók. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelmi szolgálat a megszokott módon működik.

Augusztus elején az ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) azzal gyanúsította meg a szolgálat több tisztségviselőjét, hogy hivatali mulasztásuk hozzájárult ahhoz, hogy januárban repülőszerencsétlenségben életét vesztette Denisz Monasztirszkij akkori belügyminiszter és a rendőrség több vezetője – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A kormány 2022. február 16-án nevezte ki Szerhij Krukot az állami katasztrófavédelmi szolgálat élére. Ezután azonban kiderült, hogy anyósa, Tamara Kricko három lakás tulajdonosa lett a nyugat-ukrajnai Rivnében, és elrendelte egy drága nyaralóház építését is.

Vajon ott lesz Putyin Prigozsin temetésén? Megkérdezték

Nem személyesen az orosz elnököt, hanem Peszkovot, aki miután elmondta, hogy a Kremlnek nincs köze a zsoldosvezér halálához, nem kerülte ki teljesen ezt a kérdést sem.

Egyértelmű válasz ugyanakkor nem született, a BBC szerint a Kreml szóvivője azt mondta, jelenleg lehetetlen megmondani, hogy Putyin elmegy-e, hiszen „nagyon sűrű a programja”.

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne Prigozsin halálához

Moszkva szerint egyértelműen hazugság, hogy Jevgenyij Prigozsin az orosz állam keze által halt meg – írja az Independent.

A Kreml részéről Dmitrij Peszkov nyilatkozott a sajtónak, egyben visszautasított minden olyan nyugati feltételezést, ami arra utal, hogy Prigozsint a Kreml parancsára iktatták ki. Peszkov egyúttal elismételte, hogy a szerda esti repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása folyamatban van, illetve elmondta azt is, hogy Putyin az utóbbi időben nem találkozott az egykori Wagner-vezérrel.

Peszkovéhoz hasonló véleményt fogalmazott meg Szergej Ribakov, Oroszország külügyminiszter-helyettese is, aki egyenesen Bidennek címezte szavait. A diplomata szerint elfogadhatatlan, hogy bárki a Kremlt vádolja Prigozsin halála kapcsán.

A Heineken 1 euróért eladta oroszországi érdekeltségeit egy orosz hátterű csoportnak

A Heineken holland söripari vállalat, a világ második legnagyobb sörgyártó cége szimbolikus 1 euróért adta át oroszországi leányvállalatának összes részvényét az orosz hátterű Arnest csoportnak – tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál pénteken. Az eladás legalább 300 millió euró (mintegy 115 milliárd forint) halmozott veszteséget okozott az amszterdami székhelyű vállalatnak.

A Heineken SA eladta oroszországi tevékenységét az Arnest csoportnak. Az eladás a szükséges engedélyek megszerzését követi, és lezárja a Heineken tavaly márciusában megkezdett kivonulását Oroszországból

– áll a holland söripari vállalat pénteken közzétett közleményében. Dolf van den Brink, a Heineken vezérigazgatója közölte, az orosz leányvállalat eladása a vártnál bonyolultabb volt, részben a változó helyi jogszabályok miatt, valamint azért, mert a cégvezetés meg akarta akadályozni, hogy a Heineken rossz kezekbe kerüljön.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az Arnest csoport átvette a holland vállalat összes oroszországi létesítményt, köztük hét sörfőzdét. Továbbá felelősséget vállalt az országban dolgozó mintegy 1800 alkalmazottért is, foglalkoztatási garanciákat biztosított számukra a következő három évre – mondta.

Éjszakára felfüggesztették a moszkvai polgári repterek forgalmát

Az ukrán hadsereg 42 repülőgép típusú drónnal próbálta az éjszaka folyamán támadni a Krímet, mindegyiket semlegesítették – írja az MTI az orosz védelmi minisztérium pénteki közlése nyomán.

A tárca szerint kilenc repülőszerkezetet lelőtt a légvédelem, 33 pedig a rádióelektronikai harc eszközeinek hatására lezuhant anélkül, hogy elérte volna célját. Mihail RazvozsajevSzevasztopol kormányzója reggel közölte, hogy több drónt semmisítettek meg a tenger felett a Herszonesz-fok közelében, áldozatok nem voltak, károk nem keletkeztek.

Az oroszországi Kaluga megye légterében lelőttek egy támadásra átalakított Sz-200-as ukrán légvédelmi rakétát. Sebesültek vagy károk itt sem voltak. Az éjszaka folyamán biztonsági megfontolásból átmenetileg felfüggesztették mind a négy moszkvai polgári repülőtér forgalmát.

Putyin Prigozsinról: tehetséges üzletember volt

Donyeckbe látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol az orosz szeparatisták által kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetőjével, Denis Pusilinnel beszélt egy televíziós interjúban. A CNN tudósítása szerint egy ponton a Wagner-csoport korábbi vezére, Jevgenyij Prigozsin is szóba került, aki két hónapja szembe fordult az elnökkel, két nappal ezelőtt pedig meghalt egy repülőbalesetben.

Putyin csak annyit mondott régi harcostársáról, hogy tehetséges üzletember volt.

Zelenszkij köszönetet mondott Bidennek

A Twitteren közzétett bejegyzésében köszönte meg Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Joe Biden jókívánságait, miután az amerikai elnök gratulált kollágájának a tegnap ünnepelte ukrajnai függetlenség napjához.

Zelenszkij azt írta, az Egyesült Államok átvette az irányítást Ukrajna globális támogatásában, ez teszi lehetővé a küzedelmet, hogy a történelem a jó irányba kanyarodjon. Zelenszkij szerint bebizonyítják, hogy érdemes küzdeni a szabadságért és a függetlenségért.

„Köszönöm Biden elnöknek, az Egyesült Államok Kongresszusának és minden amerikainak ezt. Számíthatnak Ukrajnára közös értékeink védelmében” – zárta bejegyzését.

Olvasói sztorik