Élő Nagyvilág

Megszólalt Putyin, új elmélet Prigozsin repülőjének lezuhanásáról

Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP
Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP

Az orosz–ukrán háború szerdai eseményeiről szóló élő közvetítésünket itt olvashatja.

Pentagon: Pontatlanok azok az állítások, amelyek szerint föld-levegő rakétával lőtték volna le Prigozsin gépét

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Pentagon sajtószóvivője, amelyen szóba került Jevgenyij Prigozsin magángépének lezuhanása is. Pat Ryder dandártábornok kijelentette, hogy pontatlanok azok az állítások, amelyek szerint a repülőt föld-levegő rakétával lőtték volna le és a Pentagonnak nincsenek erre utaló információi – írta a Guardian.

A sajtóban előbb a rakétával kapcsolatos elmélet jelent meg, majd a New York Timesnak és a Washington Postnak névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati források már arról beszéltek, hogy a repülő fedélzetén valamilyen robbanás történhetett, amelyet robbanószer is okozhatott.

Ryder elmondta: úgy hiszik, hogy a Wagner zsoldoscsapat vezére valóban meghalt, de ezt egyelőre saját forrásból nem erősítették meg. Mint arról beszámoltunk, a délután folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétet nyilvánított Prigozsin és a gép többi utasának és személyzetének családjának, ám a nyugati országok fenntartásokkal kezelik az Oroszországból érkező információkat.

Folytatjuk a helyzet értékelését és ennél többet most nem fogok mondani arról, hogy hogyan és miért zuhant le a repülőgép.

A dandártábornok kitért arra is, hogy a Wagnernek számos katonai és bűnügyi érdekeltsége van Afrikában és nem hiszi, hogy bárki alábecsülné a zsoldosok veszélyességét, ezért az USA továbbra is monitorozni fogja a tevékenységüket.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Pat Ryder, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót tart 2023. augusztus 17-én.

Norvégia légvédelmi rakétákat és F-16-osokat ad Ukrajnának

A norvég kormány úgy döntött, hogy IRIS-T légvédelmi rendszerekhez használt rakétákat szállít Ukrajnába – jelentette be csütörtökön Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök.

Norvégia továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni védekezésben, ameddig csak kell. Ukrajnának most égető szüksége van még több katonai és anyagi támogatásra

fogalmazott a svéd miniszterelnök a kormánya által kiadott közleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda hírportál idézett. A norvég kormány szerint a légvédelem létfontosságú Ukrajna azon képessége szempontjából, hogy megvédje mind a polgári lakosságot, mind a frontvonalak menti infrastruktúráját és katonai egységeit az Oroszországból érkező mindenféle típusú légitámadástól.

Ukrajna légvédelmi támogatása a háború kezdete óta a legmagasabb szintű prioritást élvezi. A nyugati és norvég légvédelmi támogatás döntő fontosságú volt abban, hogy Oroszország ne vegye át az ellenőrzést a légtér felett, és ezáltal hozzájárult sok polgári szenvedés és katonai veszteség elkerüléséhez. A múltban Ukrajna jelentős segítséget kapott a nyugati országoktól a légvédelem terén, de az igény továbbra is óriási. Norvégia továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz csapatok elleni védekező harcában. Ezért most légvédelmi rakétákat adunk át, ami az egyik legnagyobb norvég adomány Ukrajnának katonai segély formájában

hangoztatta a miniszterelnök.

A norvég kormány nem hozott nyilvánosságra részleteket, azt sem árulta el, hány darab rakéta átadásáról van szó. A norvég közlemény szerint Ukrajna olyan kilövőállásokból indítható rakétákat kap, amelyeknek átadásáról Svédország már korábban döntött. A norvég fegyveres erők részére pedig az adományozott rakétáknak megfelelő légvédelmi eszközöket vásárolnak majd.

Később a Kijevben tartózkodó Jonas Gahr Stoere megerősítette az NTB norvég hírügynökségnek azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint – Hollandia és Dánia mellett – Norvégia is át fog adni F-16-os repülőgépeket Ukrajnának. Hozzátette ugyanakkor, hogy országa valószínűleg kevesebb, mint tíz darabot adományoz az amerikai vadászgépekből, és a leszállítás időpontjáról is később döntenek.

(MTI)

Egy újabb elmélet szerint a repülőn történt robbanás okozhatta Prigozsin gépének lezuhanását

Alig egy nappal azután, hogy lezuhant a Wagner zsoldoscsoport vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint szállító magángép, sorra jelennek meg az elméletek arról, hogy mi lehetett az ok. Korábban a Reutersnek nyilatkozó amerikai tisztviselők azt mondták, hogy feltételezésük szerint Oroszországon belülről indítható rakéta találhatta el a gépet, most azonban a New York Times egy másik elméletről ír.

A cikk szerint amerikai és más nyugati tisztviselők az előzetes titkosszolgálati jelentések alapján úgy vélik, hogy egy, a repülőgépen történt robbanás okozta a gép zuhanását, amely egy, a gépen elhelyezett bombától vagy más eszköztől származhatott, bár más lehetőségeket is vizsgálnak, például a hamisított üzemanyagét – mondták a tisztviselők a New York Timesnak.

Megszólalt Putyin Prigozsinnal kapcsolatban: "Súlyos hibákat követett el"

Vlagyimir Putyin orosz elnök először beszélt azóta, hogy szerdán lezuhant Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetőjének repülőgépe.

Putyin a tévében közvetített beszédében lényegében megerősítette Prigozsin halálát: részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, majd tehetséges üzletembernek nevezte Prigozsint. Hangsúlyozta, a nyomozók megvizsgálják, mi történt, de ehhez idő kell. Azt is mondta, hogy csütörtökön értesült arról, hogy Prigozsin gépe szerdán lezuhant.

Az elnök tudomása szerint Prigozsin szerdán tért vissza Afrikából, ahol hivatalos személyekkel találkozott.

„Régóta, az 1990-es évek eleje óta ismerem Prigozsint”- nosztalgiázott Putyin a televíziós beszédében, majd a júniusi pucckísérletre utalva így folytatta:

Egy komplikált sorsú ember volt, aki súlyos hibákat követett el az életében, de igyekezett elérni  eredményeket a közös ügy érdekében.

Putyin méltatta a Wagner fegyvereseit, akik „jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai neonáci rezsim elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.”

(BBC)

Fehéroroszország felköszöntötte Ukrajnát

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felköszöntötte az ukránokat csütörtökön államuk függetlenségének 32. évfordulója alkalmából, és azt mondta: Minszk készen áll „mindent és még többet” megtenni, hogy véget vessen a „konfrontációnak”.

Miután Ukrajna és Fehéroroszország több mint három évtizede elnyerte függetlenségét, a két ország önállóan választotta meg saját módját a fejlődésének és jövője építésének

idézett a TASZSZ orosz hírügynökség az üdvözletből, amelyet Lukasenka a honlapján tett közzé.

A fehérorosz vezető arra szólított fel, hogy teremtsenek közösen „biztonságos lehetőségeket az egész régió méltó együttélésére”. „Fel kell használnunk szomszédságunk értékét a szembenállás megszüntetése érdekében. A fehérorosz oldal kész mindent megtenni, ami ehhez szükséges, sőt még ennél is többet” – hangoztatta.

Ukránok és fehéroroszok századokig éltek egymás mellett harmóniában és tiszteletben, együtt szálltak szembe a fasizmussal, és állították helyre az országot a nagy honvédő háború után

emlékeztetett üzenetében a fehérorosz elnök.

Oroszországon belül indított rakéta találhatta el Prigozsin gépét egyes szakértők szerint

Az Egyesült Államok úgy véli, valószínűleg egy Oroszországon belül indított föld-levegő rakéta lőtte le szerdán azt a repülőgépet, amely az orosz hivatalos közlések szerint Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezért szállította – közölte két amerikai tisztviselő csütörtökön a Reuters hírügynökséggel.

A tisztviselők, akik az ügy érzékenységére való tekintettel névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, hangsúlyozták, hogy az információ még előzetes és felülvizsgálat alatt áll.

Az orosz légügyi hatóságok szerint Prigozsin mellett jobbkeze, Dmitrij Utkin, illetve nyolc másik ember tartózkodott azon a magánrepülőgépen, amely szerdán lezuhant Moszkvától északra. Az incidenst senki nem élte túl.

David Pressman reméli, a kormány követi Novák Katalin példáját

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Twitteren üzent Novák Katalin kijevi látogatása után. David Pressman azt írja,

Biztató látni, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Kijevbe látogatott, csatlakozva Magyarország szövetségeseihez Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának megerősítésében. Figyelemre méltó lépés, amelyet reméljük, hogy Magyarország kormánya is követni fog.

Letartóztattak egy német vállalkozót az Oroszország elleni szankciók megsértésének gyanújával

Letartóztattak egy vállalkozót Frankfurtban a Krím félsziget elcsatolása miatt Oroszországra még 2014-ben kirótt európai uniós büntetőintézkedések megsértésének gyanújával – közölte csütörtökön a német szövetségi legfőbb ügyészség. Az Ulli S. néven azonosított német állampolgárt Franciaországban fogták el, és kedden adták át a német hatóságoknak a frankfurti repülőtéren.

Az ügyészség gyanúja szerint a férfi egy Baden-Württemberg tartományi gépgyártó vállalat ügyvezetőjeként 2015 tavaszán mesterlövészpuskák sorozatgyártásához használt gépek szállításáról kötött szerződéseket egy orosz fegyvergyártóval, annak ellenére, hogy az Európai Unió 2014 nyarán számos egyéb büntetőintézkedés mellett megtiltotta a kettős felhasználású, vagyis katonai célokra is igénybe vehető termékek oroszországi exportját, amiért Oroszország a nemzetközi jog előírásait megsértve bekebelezte az ukrajnai Krím félszigetet.

A német vállalkozó az ügyletek eltitkolása érdekében általa alapított cégek és egy másik orosz cég közbeiktatásával bonyolította le a mintegy kétmillió eurós üzletet, és a gépeket kerülőúton, Svájcon, egy esetben pedig Litvánián keresztül szállíttatta Oroszországba. A szerződés a gépek üzembe helyezését és az orosz dolgozók képzését is tartalmazta. Ezeket a szolgáltatásokat a gyanúsított alkalmazottai nyújtották 2015-ben és 2016-ban.

A férfit azzal is gyanúsítják, hogy 2015 elején tesztelés céljával beszerzett az orosz üzleti partnertől négy mesterlövészpuskát, és a hatóságok megtévesztése, a szankciók kijátszása érdekében egy évvel visszadátumozta az adásvételi szerződést – írta a német legfőbb ügyészség.

(MTI)

Wagner-tag: Együtt kell maradnunk

Nem találom a szavakat – mondta a Reuters újságírójának a Wagner-csoport egyik tagja azok után, hogy szerdán lezuhant a csoport vezetőjének repülőgépe, amelyen nemcsak Jevgenyij Prigozsin, hanem a Wagner másik alapítója, Dimitrij Utkin is utazott. A Reuters Szentpéterváron beszélt a csoport tagjaival a folytatásról, és egyikük azt mondta, vannak parancsnokok, akiknek engedelmeskedni fognak, és „a továbbiakban a Wagner-szabályok szerint fogunk működni.”

Ami történt, megtörtént. Együtt kell maradnunk

– fogalmazott egy Wagner-tag.

(BBC)

Flightradar24: Kaotikusan változott a Prigozsint szállító gép repülési magassága a lezuhanása előtt

Kaotikusan váltakozott lezuhanása előtt annak a magángépnek a repülési magassága, amelyen a Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója utazott – közölte csütörtökön a Flightradar24 járatkövető szolgáltató.

A szolgáltató adatai szerint a repülőgép szerdán közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor 8,5 kilométeres magasságra emelkedett, és így repült 17 óra 19 percig. Ekkor kaotikusan süllyedni és emelkedni kezdett. Az első magasságvesztés után 9,15 kilométerre emelkedett, aztán 8,4 kilométerre süllyedt, majd 8,9 kilométerre egyenlítette ki a magasságot, végül hirtelen ismét ereszkedni kezdett.

Az utolsó adat 17 óra 20 perckor érkezett, ekkor az Embraer repülőgép körülbelül 6 kilométeren volt. A Flightradar24 szóvivője szerint a gép 30 másodperc alatt 2,4 kilométert veszített a magasságából.

A RIA Novosztyi szerint lezuhanásának helyszínétől két, illetve 3,5 kilométerre találták meg az Embraer két darabját. A távolabb lezuhant elemet a repülőgép farokszárnyának egy részeként írta le a hírügynökség.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a katasztrófa helyszínéről tíz holttestet szállítottak el. A Roszaviacija által közzétett utaslista szerint a lezuhant gépen utazott Prigozsin mellett Dmitrij „Wagner” Utkin, a zsoldoscsoport parancsnoka is.

Az RBK gazdasági lap úgy értesült, hogy a baleset ügyét Ivan Sibulára, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) különösen fontos ügyek kivizsgálásával foglalkozó főosztályának nyomozójára bízták. Sibula nagy horderejű repülőgép-szerencsétlenségek kivizsgálására szakosodott.

2014-ben ő vezette a nyomozást annak a vnukovói repülőtéren történt baleset ügyében, amelyben életét vesztette a francia Total olajvállalat vezetője, Christophe de Margerie. Akkor a de Margerie-t és a háromtagú személyzetet szállító Dassault Falcon 50EX magánrepülőgép egy hókotróval ütközött, amely kihajtott a kifutópályára.

Sibula a 2019-ben a seremetyjevói repülőtéren szerencsétlenül járt SSJ 100-as ügyében is nyomozott. Akkor 41 ember vesztette életét, miután az utasszállító egy zivatarfront miatt kényszerleszállást hajtott végre. A gép kerekeivel a betonhoz csapódva többször felpattant, a törzs szerkezete megsérült, a tartályokból kifolyt üzemanyag pedig kigyulladt.

(MTI)

Az ukrán katonai hírszerzés megerősítette, hogy csapatai partra szálltak a Krímben

Csata zajlott az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krímben csütörtökön, miután ukrán hírszerző csapatok különleges hadművelet keretében partra szálltak a félszigeten – közölte Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője.

Különleges hadművelet keretében személyi állomány szállt partra a félsziget területén. Az ukrán katonai hírszerzés a haditengerészettel együttműködve különleges műveletet hajtott végre, a kitűzött célok megvalósultak, a legénységből senki sem sérült meg. A különleges hadművelet folytatódik, nem árulunk el minden részletet, az ellenség veszteségeket szenvedett személyi állományában és eszközeiben egyaránt

fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a veszteségek mértékét még pontosítják.

A hírszerzés később közleményben erősítette meg, hogy csütörtökre virradó éjjel ukrán különleges erők szálltak partra vízi járművekkel Olenyivka és Majak települések közelében. Hozzátették, hogy a Krím félszigeten ismét kitűzték az ukrán állami zászlót.

Minden cél és célkitűzés megvalósult. A különleges hadművelet végén az ukrán védők veszteség nélkül elhagyták a helyszínt

közölte a hírszerzés.

A titkosszolgálatnál az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint biztosítottak afelől, hogy a különleges hadművelet a Krímben folytatódni fog.

Intézkedések komplex sorozata zajlik, ez nem egy nap története, hanem egy hosszú távú hadművelet. Tegnap orosz Sz-400-as légvédelmi rendszert semmisítettek meg Olenyivkában, ma partra szállást hajtottak végre

mutatott rá egy meg nem nevezett hírszerző tiszt.

https://twitter.com/KyivPost/status/1694661275085615597

(MTI)

Orosz sajtó: A hiányzó ujja alapján azonosították Prigozsint

Az orosz sajtó beszámolója szerint első sorban a hiányzó ujja alapján tudták azonosítani a repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Wagner vezért, Jevgenyij Prigozsint – írta az X közösségi oldalon Anton Gerascsenko, ukrán külügyi tanácsadó.

Mint korábban hírfolyamunkban megírtuk, a tisztázatlan körülmények között lezuhant magánrepülőn a zsoldoshadsereg vezetői közül ott volt az alapító Dmitrij Utkin is, az ő azonosításában a testmagassága és a tetoválásai segítettek. Utkinnak több náci szimbólum is volt a testén, például az SS jele.

Több mint másfél év után újra kinyitja üzleteit a H&M Ukrajnában

A H&M Group szoros párbeszédeket folytatott a partnereivel és a hatóságokkal és azt tervezik, hogy  2023 novemberétől fokozatosan újra megnyitja valamennyi üzletét Ukrajnában – közölték csütörtökön. A közleményben emlékeztettek, hogy a ruházati üzletlánc 2022. február 24-től, a háború kezdete óta, ideiglenesen bezárta ukrajnai boltjait.

A H&M Group kapcsolatban áll a helyi döntéshozókkal annak érdekében, hogy miként lehet a legmegfelelőbb módon támogatni az országot és a helyi közösségeket az újjáépítés során. Az Ukrajnában élőket támogató korábbi adományok mellett a csoport partneri kapcsolatot alakít ki a helyszínen működő szervezetekkel, és részt vesz a segélyezési és újjáépítési programokban,

írták. Hozzátették, hogy a H&M Group továbbra is figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló fejleményeket és előkészületek folynak a H&M üzletek többségének újbóli megnyitására ott, ahol ez lehetséges. „A kollégák és a vásárlók biztonsága mindig az első és legfontosabb prioritás lesz” – jegyezték meg.

Madeleine Kelly / SOPA Images / LightRocket via Getty Images H&M logó egy kijevi bevásárlóközponton, amelyet rakétatalálat ért 2022. március 21-én.

Zelenszkij: Ukrajnának semmi köze Prigozsin halálához

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijevnek semmi köze nem volt a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin halálához. Az ukrán elnök csütörtökön újságíróknak azt mondta, szerinte mindenki tudja, kinek van köze Prigozsin gépének lezuhanásához.

(Guardian)

Az orosz hírszerzés állhat Prigozsin gépének lezuhanása mögött

Brit hírszerzési források szerint legnagyobb valószínűséggel az orosz FSZB belföldi hírszerző ügynöksége (a KGB utódja) áll Jevgenyij Prigozsin gépének lezuhanása mögött, írja a BBC. Hozzátették: az FSZB teljes mértékben lojális Vlagyimir Putyinhoz, illetve a határőrséget is ők irányítják.

Nem sokat beszéltek Prigozsin haláláról az orosz televíziók

Az orosz televíziócsatornák szerda esti híradóiban csak egy rövid említést kapott a Wagner-vezért szállító repülőgép lezuhanása. Az állami tévében annyiról számoltak be, hogy egy repülőgép tíz fővel a fedélzetén lezuhant, a zuhanás következtében pedig mindannyian meghaltak. Egy másik csatornán hasonló részletességgel közölték az esetet. Mindkét adó idézte az orosz polgári légiközlekedési hatóságot, amely korábban jelezte, hogy Prigozsin neve szerepel az utaslistán, de ennél bővebb tájékoztatást nem adtak.

(BBC)

Zelenszkij: Tudja bármelyik szakértő, hány megszálló van keleten?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszautasította azokat a nyugati bírálatokat, hogy az ukrán ellentámadás azért halad olyan lassan, mert nem elegendő erőt vetnek be az adott frontszakaszon.

Tudja-e bármelyik szakértő, hogy hány ember, hány megszálló van keleten? Körülbelül 200 ezer!

– mondta Zelenszkij szerdán kijevi sajtótájékoztatóján, a The New York Times egyik jelentésére reagálva. Az amerikai lap helyi katonai tisztségviselőkre és más nyugati hivatalos személyekre hivatkozva azt írta, hogy Kijev túl kevés egységet összpontosít Ukrajna déli részén. Ezért akadozik a remélt előrenyomulás az Azovi-tenger felé, mondták, azt tanácsolva Kijevnek, hogy változtasson taktikát.

Az ukrán vezető szerint az orosz hadsereg csak arra vár, hogy Ukrajna elhanyagolja a front egyes szakaszainak védelmét, hogy azonnal előrenyomulhasson keleten.

Nem fogjuk feladni Harkivot, a Donbászt, Pavlohradot vagy Dnyiprót!

– hangoztatta az ukrán elnök.

A jelenlegi front Ukrajna keleti és déli részén mintegy 800 kilométer hosszú. Emellett az ukrán hadseregnek az Oroszországgal közös határ más szakaszait is meg kell védenie, például Harkivnál és a Szumi területnél, és őriznie kell a Fehéroroszországgal közös hosszú határt. (MTI)

Az utolsó 30 másodpercig minden rendben volt Prigozsin gépével

A repüléskövető adatok szerint a Prigozsint szállító repülőgéppel a repülés közben nem volt semmi probléma, csak az utolsó 30 másodpercben következett be egy „hirtelen ereszkedés”, írja a Reuters. A Flightradar24 egyik dolgozója a hírügynökségnek azt mondta, a zuhanás előtt semmi nem utalt arra, hogy bármi gond lenne a géppel, és „bármi is történt, gyorsan megtörtént”.

Az ukránok azt állítják, Wagner-konvojok tartanak Oroszország felé

Ukrajna szerint Wagner-konvojok tartanak Oroszország felé, írja a BBC. A kijevi védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ meg nem nevezett fehérorosz forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy néhány Wagner-konvoj Oroszország felé tart.

A Prigozsin repülőgépénnek lezuhanása után néhány órával közzétett tájékoztatás szerint a fehérorosz különleges erők próbálják megakadályozni a Wagner-konvojok távozását.

A BBC emlékeztet, hogy Prigozsin júniusi sikertelen lázadása után  Wagner-csoport alaptáborokat állított fel Fehéroroszországban, valamint egyfajata együttműködést alakított ki a fehérorosz védelmi minisztériummal.

Hivatalos: Prigozsin is az áldozatok között volt a lezuhant repülőn

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen – ezt közölte szerda este a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság az MTI tudósítása szerint.

A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij „Wagner” Utkin is.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is.

A hatóság szerint a repülést rendes eljárás szerint kiadott légtérhasználati engedély alapján hajtották végre.

Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról számolt be, hogy a tveri régióban található Kuzsenkino község közelében lezuhant egy Embraer Legacy típusú repülőgép, a fedélzetén tíz emberrel, akik közül senki sem maradt életben.

A Roszavija először csak annyit közölt, hogy Prigozsin rajta volt az utaslistán. Igor Rudenya, a tveri régió kormányzója  személyes irányítása alá vette az incidens kivizsgálását. A gép pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után zuhant le.

Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték. (MTI)

Joe Biden edzésről jövet reagált Prigozsin halálhírére

Joe Biden amerikai elnök is kommentálta Jevgenyij Prigozsin halálhírét. Biden újságíróknak azt mondta,

nem tudom pontosan, hogy mi történt, de nem vagyok meglepve.

Bident akkor kérdezték, amikor edzésről tért vissza a családjához a Tahoe-tónál, ahol vakációznak.

Sok minden történik Oroszországban, ami mögött nem Putyin áll, én pedig nem tudom a pontos válaszokat. Az elmúlt másfél órában ráadásul edzettem

– fogalmazott Biden.

Olvasói sztorik