Élő Nagyvilág

Négyszemközt tárgyalt Novák Katalin és Zelenszkij, öt pontban állapodtak meg

Novák Katalin Facebook-oldala
Novák Katalin Facebook-oldala
  • Meghalt Jevgenyij Prigozsin, miután lezuhant a repülője.
  • Drón csapódott be egy épülőfélben lévő épületbe Moszkva központjában – közölte Szergej Szobjanyin polgármester.
  • Ez volt a hatodik egymást követő éjszaka, amikor légitámadások érték Oroszország fővárosi régióját.
  • Szintén az éjszaka folyamán három idős ember halt meg orosz lövésektől a kelet-ukrajnai Liman város közelében.
  • Kijevbe utazott Novák Katalin, Zelenszkijvel is tárgyalt.
  • Az orosz-ukrán háborúról szóló keddi közvetítésünk itt érhető el.

Biden Prigozsinról: Pontosan nem tudom, mi történt, de nem vagyok meglepve

Joe Biden amerikai elnök is kommentálta Jevgenyij Prigozsin halálhírét. Biden újságíróknak azt mondta,

Pontosan nem tudom, mi történt, de nem vagyok meglepve.

Bident akkor kérdezték, amikor edzésről tért vissza a családjához a Tahoe tónál, ahol vakációznak.

Nem sok minden történik Oroszországban, ami mögött nem Putyin áll, én pedig nem tudom a pontos válaszokat. Az elmúlt másfél órában ráadásul edzettem.

– mondta Biden.

Öt pontban állapodott meg Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij

Novák Katalin Kijevbe utazott szerdán, ahol Facebook-posztja szerint négyszemközti megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A köztársasági elnök tájékoztatása szerint a következőkben sikerült megállapodniuk:

  1. Ahogy szomszédokhoz illik, közvetlen elnöki kommunikációs csatornát állítunk fel.
  2. A két ország közötti kapcsolatokról szóló új dokumentum előkészítésébe kezdünk.
  3. Bekapcsolódunk az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe.
  4. Kiemelten együttműködünk a háború által érintett gyermekek ügyében.
  5. A kárpátaljai magyarok kisebbségi jogai kapcsán mielőbbi előrelépést érünk el.

A Telexnek a találkozót követően sikerült megszólaltatnia Schanda Tamást, a köztársasági elnök kabinetfőnökét is, akitől megkérdezték, előremozdította-e ez a találkozó, hogy Zelenszkij belátható időn belül Orbán Viktorral is találkozzon?

Schanda erre annyit felelt,

én a köztársasági elnök kabinetfőnöke vagyok, nem a miniszterelnöké.

Nem mutatott meredek ereszkedést a radar, mielőtt lezuhant Prigozsin gépe

A feltehetően Jevgenyij Prigozsinnal a fedélzetén repülő gép transzponderei helyi idő szerint 18 óra 11 perc után hirtelen már nem szolgáltattak adatot, ez a repülők mozgását figyelő FlightRadar24 adataiból derül ki.

A repülési adatok alapján a Prigozsin tulajdonában lévő Embraer Legacy repülőgép Tver régió felett utazómagasságban tartózkodott már, miután nem sokkal korábban felszállt a moszkvai reptérről, írja a CNN.

Aztán egyszer csak leállt a sebességre és a magasságra vonatkozó adatátvitel a földi kiszolgálóval.

Prigozsin ezzel a járattal utazott rendszeresen a meghiúsult puccs előtt a Wagner főhadiszállásának számító Rosztov-na-Donu városából Moszkvába, Szentpétervárra és Fehéroroszországba is.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozta a gép lezuhanását, erre a FlightRadar24 sem ad magyarázatot, de egyes sajtóértesülések szerint az orosz légvédelem találhatta el.

Meredek ereszkedést egyébként nem mutatott a radar, mielőtt megszakadt a géppel a kapcsolat, ami arra utalhatott volna, hogy a gép meghibásodott.

A repülési adatokból az sem derül ki, hogy hová tartott éppen a repülő, de az orosz hatóságok szerint Szentpétervárra ment volna.

A gépen tízen utaztak, az utaslistán szerepelt Prigozsin is. Bővebben ide kattintva olvashat a történtekről.

Óvóhelyre kellett vonulnia Novák Katalinnak Kijevben

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán délután megkoszorúzta az orosz-ukrán háború áldozatainak emlékfalát Kijevben, majd óvóhelyre kellett vonulnia, ugyanis légiriadót fújtak a városban.

Az óvóhelyről egy posztot is kitett az Instagram-oldalára. A fotón a háttérben a TEK kommandósai is láthatók, az államfő mellett pedig kabinetfőnöke, Schanda Tamás foglal helyet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Novák Katalin (@katalin.novak) által megosztott bejegyzés

Macron: Franciaország nem ismeri el az oroszok annexióját

Emmanuel Macron szerdán megerősítette, hogy Franciaország nem ismeri el “ukrán területek Oroszország általi annektálását”. A francia elnök ezt azok után jelentette ki, hogy egyik elődje, Nicolas Sarkozy “illuzórikusnak” nevezte “a visszatérést a múltba” a Krímet illetően.

Szeretném még egyszer elmondani itt, önök előtt, önöknek, nagyon világosan: Franciaország nem ismeri el sem az ukrán területek Oroszország általi annektálását, sem a megrendezett látszatválasztások eredményét

– fogalmazott a francia államfő egy előre rögzített videófelvételen, amelyet a Krími Platform nevű csúcstalálkozón tettek közzé.

A Krím Oroszország általi 2014-es annektálása óta „az emberi jogok és a humanitárius helyzet folyamatos romlásának vagyunk tanúi” – tette hozzá Emmanuel Macron.

Augusztus közepén Nicolas Sarkozy exelnök (2007-2012) azt mondta, hogy a Krímben „bármilyen visszatérés a múltba illuzórikus”. Szerinte „vitathatatlanul népszavazásra (…) lesz szükség a jelenlegi helyzet ratifikálásához”. Hasonlóképpen, „az Ukrajna keleti és déli részén lévő vitatott területek” esetében is “a nemzetközi közösség által szigorúan felügyelt népszavazások megszervezését” javasolta “a területi kérdések végleges és átlátható módon történő rendezéséhez”.

Nicolas Sarkozy ezenkívül azért is szót emelt, hogy Ukrajna maradjon „semleges”, és ne csatlakozzon se a NATO-hoz, se az Európai Unióhoz.

A korábbi és jelenlegi elnök közötti véleménykülönbség apropóján a francia diplomácia már korábban jelezte, hogy a hivatalos francia álláspont nem változott.

Szerdai üzenetében Emmanuel Macron felhívta a figyelmet a „történelmi döntésre, amely elismeri Ukrajna uniós tagjelölti státuszát”.

Továbbra is az Önök oldalán maradunk ezen az európai úton, és az igazságos és tartós békére való törekvésükben, vagyis a nemzetközi jog tiszteletben tartásában

– hangsúlyozta a francia elnök.

Továbbra is mindenben segíteni fogjuk önöket annak érdekében, hogy Oroszország véget vessen az önök ellen folytatott agressziós háborúnak, és hogy önök kitarthassanak, megvédhessék magukat és győzhessenek

– mondta Emmanuel Macron.

(MTI)

Putyin: A célunk a háború lezárása volt, amelyet a Nyugat indított ellenünk

Vlagyimir Putyin előre felvett videóüzenetet küldött a BRICS csúcstalálkozójára Dél-Afrikábba. Ezen megismételte azt az állítást, hogy szerinte a Nyugat a felelős a háborúért Ukrajnában.

Minden ukrajnai cselekedetünk mögött egy dolog állt: hogy lezárjuk a háborút, amelyet a Nyugat és szatellit-államai indítottak a Donbasz lakossága ellen.

– mondta Putyin.

Meg akarják tartani a hegemóniájukat a világban, és bizonyos hegemóniára vágyó országok vágyai vezettek az ukrajnai háborúhoz.

– tette hozzá.

Ukrajna kilőtte az oroszok egyik legmodernebb légvédelmi rendszerét

Ukrajna szerdán közölte, hogy elpusztítottak egy S-400-as légvédelmi rendszert a Krímen. A védelmi minisztérium videót is kiadott a pusztításról, amit egy másik drón rögzített az égből. A robbanás Olenivka falu mellett történt.

Videón a moszkvai toronyházat ért dróntámadás

Az éjszaka újabb dróntámadás érte Moszkvát. Ezúttal egy épülőfélben lévő épületbe csapódott be egy drón az orosz főváros központjában. A detonációt több, környékbeli biztonsági kamera is rögzítette:

Ez volt a hatodik egymást követő éjszaka, amikor légitámadások érték Oroszország fővárosi régióját.

Heteken belül terrorszervezetté nyilvánítja a Wagner-csoportot az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság heteken belül terrorszervezetté nyilvánítja, és területén betiltja az orosz Wagner zsoldoscsoportot – értesült a Financial Times.

Suella Braverman belügyminiszter ezt hamarosan be is jelentheti, lévén, a nyilvántartásba vétel és a betiltás jogi alapját már hitelesítették az ebben illetékes hivatalnokok – ezt a lap szerkesztője közölte a Twitteren.

Az Egyesült Királyság már 2020-ban szankciókat vetett ki Jevgenyij Prigozsinra, tavaly márciusban, közvetlenül Ukrajna lerohanása után pedig magára a zsoldoscsoportra is, mivel abban a Wagner közvetlenül is szerepet játszott.

Leváltották az orosz légierő élőről a Wagner-lázadás óta eltűnt Szurovikin tábornokot

Eltávolították Szergej Szurovikin tábornokot az orosz légierő éléről, és új megbízott vezetőt neveztek ki – közölte a RIA Novosztyi című orosz állami hírszolgáltató. A haderőnem főparancsnok átmenetileg Viktor Afzalov vezérezredes lesz.

Az orosz katonai bloggerek és a helyi média már a múlt héten is arról cikkezett, hogy leváltották Szurovikint, aki idén januárig még az Ukrajnában harcoló orosz csapatok parancsnoka volt, ám ekkor még hivatalos forrásból ezt nem erősítették meg. Egy orosz biztonsági erőkhöz közel álló hadiblog szerint a tábornok házi őrizetben van.

A Wagner-csoport elbukott zendülése után derült ki, hogy Szurovikin titokban a Wagner kötelékében állt, a katonai magáncég VIP-tagja volt. Rajta kívül még legalább harminc, magas rangú orosz katonai és hírszerzési tisztviselő személyi nyilvántartási számmal rendelkezett a Wagnernél, vagyis ők is VIP-tagjai voltak a szervezetnek. Szurovikin felesége fontos üzleti partnere volt a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinnak.  A tábornokot a Wagner elbukott, júniusi lázadása óta nem látták. A Szíriában végrehajtott, kíméletlen bombázásai miatt Armaggedon tábornoknak is becézik Szurovikint.

(Reuters)

Putyin elfelejtette, hogy a jobb kezén hordja az óráját

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója is megosztotta azt a felvételt, melyen Vlagyimir Putyin elfelejti, hogy a jobb kezén hordja az órát. Az orosz elnök pár éve egy interjúban fejtette ki, hogy a megszokottól eltérően a jobb kezén hord karórát, mert a bal oldalán a korona dörzsöli a kezét.

A találgatások rögtön beindultak, hogy nem is Putyin, hanem egy dublőre látható a felvételen.

Legutóbb Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára állította azt, hogy nem Vlagyimir Putyin elnök, hanem egy hasonmása tartott szemlét az orosz erőknél Herszon és Luhanszk megye megszállt területein. Akkor az orosz elnöki szóvivő visszautasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy Putyin elnök „rendkívül aktív, alig lehet vele lépést tartani a munkában”:

Kapcsolódó
A Kreml tagadja, hogy dublőr helyettesíti Putyint
Valószínűleg hallották már azokat a feltételezéseket, hogy Putyin elnöknek több hasonmása is van, akik dolgoznak helyette, miközben ő egy bunkerben

Brit hírszerzés: akadozik a déli fronton állomásozó orosz erők ellátása

Közzétette szokásos, reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Augusztus közepéig az oroszok pontonhidakon közlekedtek csongari és henicseszki átkelő helyeken Dél-Ukrajna és a Krím-félsziget között, miután a hidakra precíziós csapást mért Ukrajna.
  • A megszállók a pontonhidakon vélhetően nem képesek ugyanolyan mértékben fegyvereket és lőszereket szállítani a déli frontszakaszra.
  • Az oroszok így kénytelenek kerülővel, a Krím északnyugati részén fekvő Armjanszk irányából szállítani. Ez további súrlódásokat okoz a déli erők ellátásában.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1694217819406115221

Padon ülő idős emberek haltak meg orosz tüzérségi támadásban

Orosz tüzérségi támadás következtében meghalt három ember a kelet-ukrajnai Liman város közelében – közölték az ukrán hatóságok. A támadások Torszke és Zakitnye községeket érték, a halottakon túl két sérültről érkezett beszámoló.

A jelentések szerint a három halálos áldozatot – két nőt és egy idős férfit – egy padon ülve érte a támadás. A férfi életkorát 63 és 88 év közé becsülték.

Ez a vidék igen közel van a frontvonalhoz, és emiatt rendszeresen támadásoknak van kitéve – mutatott rá a BBC.

Torszkét helyi idő szerint 18:50-kor, Zakitnyét pedig fél órával később érte támadás – közölte a donyecki területi ügyészség a Facebookon. Az előbbi faluban egy ember a mellkasán, a vállán és a csípőjén szenvedett sérüléseket, utóbbiban egy huszonhat éves férfi koponyatörést és agyrázkódást szenvedett – tették hozzá.

Robbanásokról érkeztek jelentések az oroszok által megszállt Krímben lévő Szevasztopolból is, de a Krím helyettes kormányzója szerint csak az orosz flotta tartott lőgyakorlatot.

Négy civilt aknavetőtűz sebesített meg, egy lakóépületet pedig két drón rongált meg Szumi régióban, Szeregyina-Budában – közölte a regionális katonai közigazgatás a BBC szerint.

Az oroszok gabonaraktárakat gyújtottak fel

Szerdára virradóra az orosz erők gabonatároló létesítményeket támadtak meg Odesszánál és a Duna menti régióban. A támadások tüzet okoztak a létesítményekben – közölte az ukrán hadsereg és a helyi hatóságok.

Az ellenség gabonaraktárakat, egy termelési és átrakodási komplexumot támadott a Duna-vidéken. A raktárakban tűz ütött ki, amelyet gyorsan megfékeztek. A tűzoltók folytatják a munkát

– idézte a The Guardian az ukrán hadsereg közleményét szerda reggel.

Épülő toronyházat ért dróntámadás az éjszaka Moszkva központjában

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint drón csapódott be egy épülőfélben lévő épületbe az orosz főváros központjában. Két szemközti épületen több ablak betört, és a mentőszolgálat dolgozik a környéken – tette hozzá.

A légvédelem két drónt is lelőtt a moszkvai régió Mozhaisk és Himki kerületeiben – közölte az esettel kapcsolatban a védelmi minisztérium.

Áldozatokról nem érkezett jelentés, és az sem derült ki, hogy ki hajtotta végre a támadást, de az orosz hatóságok „a kijevi rezsim újabb terrortámadási kísérletének” minősítették az esetet.

A támadás után szerdán kora reggel felfüggesztették a moszkvai repülőterekre és a repülőterekről induló járatokat. Erre az intézkedésre az elmúlt napokban többször is sor került.

Ez volt a hatodik egymást követő éjszaka, amikor légitámadások érték Oroszország fővárosi régióját – mutatott rá az AFP hírügynökség.

A drónt, amely a Moszkva City komplexumban épülő épületet találta el, elektronikus hadviselési rendszerekkel semlegesítették – közölte a védelmi minisztérium. A drón eszerint elvesztette az irányítást és az épületnek ütközött.

Az amerikai külügyminisztérium a lelőtt drónokról szóló jelentésekre reagálva közölte, hogy Washington nem bátorítja a dróntámadásokat Oroszországban.

Szintén az éjszaka folyamán három idős ember halt meg orosz lövésektől a kelet-ukrajnai Liman város közelében – közölték ukrán tisztségviselők.

(BBC)

Olvasói sztorik