Nagyvilág

Észak-Korea: bántalmazás és faji megkülönböztetés miatt szökött át az amerikai katona

Handout / Courtesy of Sarah Leslie / AFP
Handout / Courtesy of Sarah Leslie / AFP

Arra a következtetésre jutott Észak-Korea, hogy a határon átszökő amerikai katona, Travis King azért akart átmenekülni, mert az Egyesült Államokban és az amerikai hadseregben „embertelen bántalmazásnak és faji megkülönböztetésnek volt kitéve” – közölte szerdán az észak-koreai állami média.

A 23 éves közlegény július 18-án lépte át a határt a két Korea közötti demilitarizált zónán keresztül. Amerikai illetékesek szerint King szándékosan tette ezt, és most  Észak-Korea is emelett érvel.

A vizsgálat során T. K. bevallotta: azért döntött úgy, hogy átjön a KNDK-ba, mert rossz érzéseket keltett benne az embertelen bánásmód és a faji megkülönböztetés, amit az amerikai hadseregben tapasztalt

– idézte az állami hírügynökség, a KCNA, majd azt írták, a féfi „kifejezte továbbá, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban vagy egy harmadik országban kíván menedéket kérni, mert kiábrándult az egyenlőtlen amerikai társadalomból”.

A hivatalos közlés szerint az amerikai közlegényt illegális átkelése után a Koreai Néphadsereg katonái őrizték, és a személyét érintő vizsgálat még mindig folyamatban van.

Travis King nagybátyja augusztusban azt mondta az ABC Newsnak, hogy színes bőrű unokaöccse a katonai szolgálat alatt rasszizmust tapasztalt, és a dél-koreai börtönben eltöltött idő után, nem volt önmaga.

Az amerikaiak eddig azt állították, hogy Észak-Korea nem ad érdemi válaszokat a Travis Kinggel kapcsolatos kérdésekre.

A fiatal férfi 2021 januárjában lépett be az amerikai hadseregbe, és a dél-koreai misszió részeseként teljesített szolgálatot. A hadsereg számára most nyitott kérdés, hogyan minősítsék az esetét.

Travisnek a katonai kiküldetése mesze nem volt problémamentes. Dél-Koreában két alkalommal vádolták meg testi sértéssel, és a bírósági iratok alapján egy alakalommal bűnösnek is vallotta magát ebben, valamint a közvagyon megrongálásában. Utóbbiban azért, mert megrongált egy rendőrautót egy koreaiak elleni, trágár kirohanása során. Amikor az Egyesült Államokba való visszatérése napirendre került, épp újabb fegyelmi intézkedéseket helyzetek kilátásba ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik