Élő Nagyvilág

Az orosz rakéták eltaláltak egy szállodát, amely napközis gyerektábornak adott otthont

Mykola Miakshykov / NurPhoto / AFP
Mykola Miakshykov / NurPhoto / AFP

A csütörtöki nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Zelenszkij kirúgja a hadkiegészítés regionális vezetőit

Pénteken ülésezett az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács, a fő témát pedig az ukrán katonai toborzás regionális vezetői adták. Volodimir Zelenszkij az ülésen megjegyezte, hogy száztizenkét büntetőeljárás van folyamatban katonai kiképzők tisztviselői ellen, és van további harminchárom gyanúsítás is. Az államfő szerint a széles körben elterjedt korrupciós problémákra az a megoldás, hogy elbocsátják az összes regionális vezetőt.

Ezt a rendszert olyan embereknek kell vezetniük, akik pontosan tudják, hogy mi a háború, és hogy miért hazaárulás a háború alatt a cinizmus és a vesztegetés

– fogalmazott Zelenszkij a Telegramon kiadott közleményében.

Az elnök inkább olyan katonákat szeretne megbízni, akik megjárták a frontot, vagy akik azért nem lehetnek a lövészárokban, mert elvesztették végtagjukat vagy egészségügyileg alkalmatlanok, de méltósággal állnak a feladathoz.

(The Guardian)

Katonakorú szökevényeket fogtak el az ukrán határőrök

Több olyan férfit megállított az ukrán állami határőrség, akik embercsempészek segítségével próbálták meg elhagyni az országot, hogy elkerüljék a besorozást.

  • Odesszában a határőrök két katonakorú ukrán férfit találtak egy jármű utasülése alatti titkos rekeszben.  A szökevények két moldovai állampolgárnak fejenként 4500 dollárt fizettek, hogy átjuttassák őket a moldovai határon.
  • A Beregszászi járásában a határőrök megállítottak egy járművet, amelyben hat katonakorú férfi utazott. Közülük ketten egy interjúban elmondták, hogy embercsempészként tevékenykednek, és vállalták, hogy fejenként 4000 dollárért segítettek volna a másik négy férfinak, hogy átlépjenek a romániai határon.

Ukrajnában jelenleg a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk az országot.

(The Guardian)

Két repteret is leállítottak Moszkva mellett egy ukrán drón miatt

Ukrán drónt kényszerítettek földre az orosz rádióelektronikai eszközök Moszkva nyugati részén – közölte pénteken orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a meghiúsított „terrortámadásnak” nem voltak sérültjei és anyagi kár sem keletkezett. A Szergej Szobjanyin polgármester által a Telegramon kiadott tájékoztatás szerint a lezuhant drón darabjai, amelyeket a Moszkva folyó karamisevói partszakaszán találtak meg, nem okoztak komoly károkat.

A támadással összefüggésben a vnukovói és a kalugai reptér munkáját péntek délelőtt átmenetileg felfüggesztették.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteken a Telegram-csatornáján azt írta, hogy talán csak Ukrajna kapitulációja nyithatná meg az utat a béke felé, de ezt sem Washingtonban, sem Kijevben nem akarják, ezért „megállás nélkül működik az (ukrán) ellentámadás húsüzeme, szerencsétlenek ezreit küldve a lemészároltatásra”. Értelmetlennek nevezte, hogy az amerikai kormányzat újabb 13 milliárd dollár segélyt kérelmezett a kongresszustól Ukrajna számára, hangot adva véleményének, hogy „a tankokban égő kamikazék ezt a pénzt nem fogják látni”. (MTI)

Ukrán légierő: Nyolcéves kisfiú halt meg egy orosz rakétatámadásban

Négy légi indítású Kinzsal rakétát lőttek ki az oroszok az Ivano-Frankivszk régióban található repülőtér felé – közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az ukrán állami Szuszpilne hírszolgáltató Telegramon közzétett gyorsjelentése szerint.

A rakéták célpontjai feltehetőleg azok az ukrán pilóták voltak, akik hamarosan Európába utaznak kiképzés céljából. A rakétatámadásban meghalt egy nyolcéves kisfiú – közölték.

(Guardian)

Németország tárgyal az Ukrajnának szállítandó Taurus cirkálórakétákról

Ukrajna jó ideje kéri Németországot, hogy szállítson nekik Taurus rakétákat az orosz invázió elleni védekezéshez. Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága több mint 500 km, és olyan vadászgépek képesek indítani, mint a Tornado, az F-15 vagy az F-18-as.

Berlin vonakodik teljesíteni az ukrán kérést, mivel attól tartanak, hogy a nagy hatótávolságú fegyvereket akár Oroszországon belüli célpontok ellen is fordíthatják.

A német kormány szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy a kormány nem változtatott az álláspontján, de egy biztonsági forrás azt közölte a hírügynökséggel, hogy Németország tárgyalásokat folytat az MBDA hadiipari céggel a rakéták Ukrajnába szállításáról.

Az ukránok szerint Moszkva lakóinak egyre több támadásra kell számítani

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Moszkva lakosságának több támadásra kell számítani, mert szerinte az orosz légvédelem nem tudja megvédeni a lakosságot. Andrij Juszov szerint a támadások számának növekedését logikus feltételezni.

Megjegyezte továbbá, hogy „a biztonság fogalma egyre távolabb kerül Moszkva lakosaitól”, és reméli, hogy az újabb támadások felnyitják a lakosság szemét, illetve áttörik az orosz propaganda falát.

(Kyiv Post)

Taurus rakétákat kaphat Ukrajna

A német kormány tárgyalásokat folytat a fegyvergyártó MBDA-val Taurus rakéták Ukrajnába szállításáról, tudta meg a Reuters.

Kijev régóta kéri Berlintől, hogy a brit-francia Storm Shadowhoz hasonló méretű és képességű Taurusokat küldjön a frontra. Az ötszáz kilométeres hatótávolságú, manőverező robotrepülőgépek további nyomást helyezhetnek a frontvonal mögött elhelyezkedő, orosz katonai infrastruktúrákra. A Taurus egy alacsony észlelhetőségű, „lopakodó” kialakítású fegyver, így nagyon nehezen jelzi őket a légvédelmi lokátor. Ez komoly problémát jelenhet az orosz légvédelemnek.

Júniusban a Kreml figyelmeztette Franciaországot és Németországot, hogy az ilyen típusú fegyverek szállítása növelheti a feszültséget.

BEN STANSALL / AFP Egy Storm Shadow rakéta.

Több robbanás is hallatszott Kijevben

Péntek reggel négy nagyobb robbanás történt Kijevben. A robbanásokat az egész ukrán fővárosban hallani lehetett.

A detonációk eredetét egyelőre meg nem erősítették meg, de az ukrán légierő hivatalos Telegram-csatornája nem sokkal előttük Kh-47M2 ballisztikus rakéták indítására figyelmeztetett. – Maradjanak fedezékben – írták.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon azt írta:

Egy rakéta szilánkjai a főváros egyik gyermekkórházának területére zuhantak. Sérülés vagy kár nem történt. A mentőszolgálat a helyszínen van.

(The Guardian)

A wagneresekkel hadgyakorlatozhat a fehérorosz hadsereg

Ma is közzétette reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A jelentés pontjai az alábbiak:

  • Augusztus 7-én a fehérorosz kormány bejelentette, hogy a fehérorosz 6-os számú Önálló Gárda Gépesített Dandár az északnyugati Hrodna városánál gyakorlatozásba kezd, közel a lengyel és a litván határhoz.
  • A minisztérium szerint az akció célja, hogy a fehérorosz csapatok elsajátítsák az oroszok ukrajnai háborúja során szerzett tanulságait. Valószínűsíthető, hogy ez azt jelenti, hogy kis számban a Wagner zsoldosai is részt vesznek a gyakorlaton, tanácsokkal segítve a kiképzést.
  • Ez a gyakorlat vélhetően a szokásos, éves kiképzési rutin része. A fehérorosz egység bázisa Hrodna városánál van, így nem kellett odavezényelni őket, és vélhetően olyan felszereléssel sem rendelkeznek, amely harcképessé tenné őket. Oroszország vélhetően a NATO-val szembeni kommunikációs hadviselésre fogja használni az esetet.

Új fekete-tengeri korridorokat jelentett be Ukrajna

Az ukrán haditengerészet ideiglenes folyosókat létesít a Fekete-tengeren a civil hajók számára. Oroszország egy hónapja jelentette be, hogy kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből, miután nem teljesültek az orosz feltételek. Azóta az oroszok folyamatosan lövik a fekete-tengeri kikötői infrastruktúrát.

Az ukrán haditengerészet parancsot adott ki, amelyben ideiglenes folyosókat hirdetett ki az ukrán kikötőkbe és a kikötőkből kifelé közlekedő kereskedelmi hajók számára. Ugyanakkor az Orosz Föderáció részéről a katonai fenyegetés és az aknaveszély továbbra is minden útvonalon fennáll

– olvasható az ukrán haditengerészet közleményében.

A fekete-tengeri hajózás jelenleg teljesen lefagyott Ukrajnában: az utolsó hajó gabonával a fedélzetén július 16-án hagyta el Odesszát.

Yulii Zozulia / NurPhoto / AFP Egy Odesszába érkező gabonaszállító hajó 2023. április 12-én.

Egyelőre nem világos, hogy az orosz fenyegetés tudatában kereskedelmi hajók is közlekedni fognak-e a korridoron, de az ukránok szerint nem is ez az intézkedés célja. Az ukrán haditengerészet közlése szerint

az útvonalak elsősorban arra szolgálnak majd, hogy azok a polgári hajók, amelyek a teljes körű orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta az ukrán Csornomorszk, Odessza és Juzsnyij kikötőiben tartózkodnak, elhagyhassák azokat.

(CNN)

Napközis gyerektábornak és humanitárius szervezeteknek adott otthont a szálloda, amíg az oroszok le nem bombázták

Csütörtökön orosz rakéták csapódtak be egy szállodába Zaporizzsjában. A támadásban egy ember meghalt, legkevesebb 16-an megsérültek. A sebesültek között négy gyermek is volt.

Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hotel egy napközis gyerektábornak adott otthont, amely nem sokkal a rakéták becsapódása előtt fejezte be a napi működést.

Gyermekeket vettek célba. A zaporizzsjai Reikartz hotelben, amelyet ma orosz terroristák rakétáztak, 6 és 13 év közötti gyerekek napközis tábora működik

– írta a minisztérium az egykor Twitter néven ismert X közösségi oldalon. Hozzátették, hogy csak „az időzítés csodája” mentette meg a gyerekek életét.

A szálloda emellett az ENSZ és más humanitárius szervezetek munkatársainak volt a bázisa. Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora csütörtökön megdöbbentőnek nevezte a támadást.

Megdöbbentett a hír, hogy egy, az ENSZ személyzete és a háború sújtotta embereket támogató NGO-k munkatársai által gyakran használt szállodát ért orosz csapás Zaporizzsjában

– fogalmazott közleményében Brown, hozzátéve, hogy kollégáival együtt ő maga is gyakran megfordult a szállodában korábbi ukrajnai látogatásai során. Egyebek mellett tavaly innen koordinálták a mariupoli Azovsztál üzemben rekedt civilek evakuálását is.

A polgári infrastruktúrát érő, válogatás nélküli támadások száma, melyek civileket gyilkolnak és sebesítenek meg korábban elképzelhetetlennek hitt szintet ért el – ezek a támadások sértik a nemzetközi humanitárius jogot

– írta Brown.

(CNN)

Olvasói sztorik