A következő élő közvetítés része Hatalmas robbanás Moszkva mellett, evakuálás, a dróntámadást kizárták

Az orosz hadseregnek dolgozó kereskedelmi hajót támadtak meg drónnal

2023. augusztus 4-én a Kercsi-szoros közelében megtámadták és mozgásképtelenné tették az orosz Sig kereskedelmi tartályhajót egy tengeri drón segítségével – olvasható a brit védelmi minisztériumnak a X (korábban Twitter) közösségi oldalon közzétett jelentésében.

Ez egy nappal az Olenegorszkij Gornyak hadihajó elleni hasonló támadás után történt, és két nappal azután, hogy a jelek szerint meghiúsult egy orosz járőrhajók elleni támadás, miközben azok valószínűleg az orosz Sparta kereskedelmi hajót kísérték.

A jelentés megjegyzi, hogy bár a Sig és a Sparta polgári zászló alatt közlekedik, egy régóta fennálló egyezség keretében üzemanyagot és katonai rakományt szállítanak Oroszország és Szíria között. 2022. február 28. óta az orosz katonai hajók nem tudnak áthaladni a Boszporuszon, így a szíriai és a földközi-tengeri orosz katonai erők nagymértékben a Sig, a Sparta és egy maroknyi más polgári hajóra vannak utalva – magyarázta a brit hírszerzés.

A támadások azt mutatják, hogy a drónokkal végrehajtott műveletek egyre inkább a modern tengeri hadviselés egyik fő összetevőjévé válnak, mostani célpontjaik pedig az orosz tengeri ellátási útvonalak leggyengébb láncszemei lehetnek – teszi hozzá a jelentés.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1689152011697098752

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik