Élő Nagyvilág

Nagy-Britannia újabb cégeket és személyeket szankcionál, a külügyminiszter mérföldkőről beszél

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Hétfői élő közvetítésünkett itt találják, benne olyan hírekkel, hogy

  • Putyin még több harci drón gyártását rendelte el;
  • lakóházra támadtak az oroszok Donyeckben, öten meghaltak;
  • Kína megüzente, hogy pártatlan marad;
  • őrizetbe vettek egy nőt, aki Zelenszkij elleni merényletet készített elő.

A németek Lengyelországban hagynák a Patriot rakétáikat

Németország felajánlotta Patriot légvédelmi rakétarendszerei lengyelországi állomásoztatásának meghosszabbítását – jelentette be kedden a berlini védelmi minisztérium.

A hosszabbítás előreláthatólag az év végéig szólna.

A tárca közlése szerint a fegyverrendszerek „a NATO integrált légvédelmének részeként értékes hozzájárulást tesznek a civillakosság és szövetségünkhöz tartozó területek védelméhez a keleti szárnyon”.

A három Patriot-üteget január óta állomásoztatják a délkelet-lengyelországi Zamoscban az Ukrajnával közös határ mentén.
Eredetileg a légvédelmi fegyvereket legfeljebb fél évre akarták ott állomásoztatni. Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter július elején német hivatali partnerével tartott megbeszélésén azonban reményét fejezte ki, hogy Lengyelország legalább az év végéig még megtarthatná a Patriotokat.

Boris Pistorius német tárcavezető közleményben tudatta, hogy Berlin mostani felajánlása lengyel barátaik biztonsági szükségleteinek fedezésére irányul.

Megbízható partnerként továbbra is az ő oldalukon állunk

– hangsúlyozta.

A Patriot légvédelmi rakétarendszerek állomásoztatását azonban nem tervezik meghosszabbítani jövőre. A német védelmi minisztérium szerint ugyanis 2024-ben a fegyverrendszerek átkerülnek a NATO Reagáló Erőkhöz.

(MTI)

Zelenszkij: A tengeren is felvesszük a harcot Oroszországgal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden egy videóban azt mondta, hogy Ukrajna a Fekete-tengeren is felvenné a harcot Oroszországgal, hogy biztosítsa, nem lesznek elzárva előle a tengeri területek, és exportálni tudja gabonáját. Mindezt napokkal azután, hogy ukrán vízalatti drónok eltaláltak egy orosz hadihajót és egy tankerhajót. Zelenszkij azt kérte Putyintól, hogy ne lője tovább az ukrán kikötőket, engedje exportálni az ukrán gabonát.

Ukrajna orosz hekkertámadást akadályozott meg.

Az ukrán szolgálatok megakadályozták, hogy orosz hekkerek feltörjék az ukrán fegyveres erők harci információs rendszerét, közölte az SZBU kedden. A hekkerek a közlemény szerint érzékeny információkat szerettek volna kinyerni a rendszerből, például, hogy hol vannak most ukrán csapatok, és merre mozognak, valamint hogy milyen technikai támogatásuk van. A kibertámadás másik célja az volt, hogy katonai tableteket megfertőzve vírusokat terjesszen el a rendszeren belül.

Zaporizzsja és Herszon megyét is orosz támadások érték, áldozatok

Az elmúlt egy napban az Ukrajna déli-délkeleti részén fekvő Herszon és Zaporizzsja megyéket is heves orosz támadások érték, amelyeknek több helyi lakos is áldozatául esett — közölték kedden a régiók kormányzói, akiket az MTI szemlézett.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz ágyúzások következtében egy ember életét vesztette és 13-an megsebesültek a régióban.

Az elmúlt nap folyamán az oroszok 68 támadást hajtottak végre, 342 lövedéket lőttek ki tüzérségi fegyverekből, harckocsikról és drónokról. Az ellenség 18 lövedéket lőtt Herszon városára

– írta a Telegramon, hozzátéve, hogy több lakóépületet és egy közintézményt is találat ért.

Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a régióban végrehajtott orosz támadások következtében.

Az oroszok fokozták a zaporizzsjai terület ágyúzását, az elmúlt nap során 24 település ellen 105 támadást hajtottak végre

– írta a kormányzó.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó egy tévéműsorban elmondta, hogy 88-ra emelkedett a Donyeck megyei Pokrovszk elleni orosz támadás sérültjeinek száma, a halálos áldozatok száma továbbra is hét, öt polgári és egy mentést végző személy és egy katona. Az előzetes információk szerint már nincsenek emberek a romok alatt.

A sérültek között két gyermek van, továbbá 31 rendőr, a katasztrófavédelem hét alkalmazottja és négy katona. Tizenkét többszintes házban, egy szálloda, ügyészség, egy nyugdíjpénztár és gyógyszertár épületében, valamint két üzletben, két kávézóban és két személygépkocsiban keletkezett kár.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy előző nap mintegy 560-nal hozzávetőleg 250 800-ra nőtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, tíz harckocsit és 19 tüzérségi rendszert.

Kora ősszel érkeznek Ukrajnába az első Abrams tankok

Egy ukrán parlamenti képviselő posztolt arról a Twitteren, hogy jóváhagyták az első adag Abrams tank szállítását Ukrajnába, és kora őszre érhetnek oda.

Putyin felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat, úgy néz ki, Magyarországgal is

Vlagyimir Putyin orosz elnök felmondta egy rendelettel a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat azokkal az országokkal, amelyek „barátságtalanok”, vagyis amelyek szankciókat fogadtak el Oroszországgal szemben a háború kezdete óta, közölte a RIA állami hírügynökség. Részleteket egyelőre nem közöltek, de Magyarország korábban is ezek közé az országok közé tartozott, így „barátságtalannak” minősült. A kettős adóztatás elkerülése azért érdeke a mindkét országban működő cégeknek, mert így nem kell mindkét országban megfizetni ugyanazokat az adókat.

Nagy-Britannia újabb 25 személyt és vállalkozást vett fel a szankciós listára

A brit külügy-minisztérium kedden délelőtt bejelentette, hogy újabb 25 személyt, illetve vállalatot szankcionáltak az ukrajnai háborúval kapcsolatosan. A tárca szerint olyan cégekről van szó, amelyek Oroszország hadiiparát látták el a közelmúltban. Van köztük olyan vállalat is, amelynek bár nem Oroszországban van a székhelye, de drónokkal és mikroelektronikai felszerelésekkel látták el az orosz hadsereget. A tárca közölte azt is, hogy három, az elektronikai szektorban működő orosz céget is szankciókkal sújtottak.

A brit külügyminiszter, James Cleverly a döntésről azt mondta, mérföldkőnek számító szankciókat hoztak meg, amelyek segítségével tovább csökkentik Oroszország haderejét, egyúttal elvágják az ellátási láncokat, amelyeken keresztül Putyin a hadiiparát táplálta.

Minderre nem sokkal azután került sor, hogy Olena Zelenszka az Independentnek adott interjújában fájlalta, hogy sokan még mindig a szankciókat megkerülve üzletelnek Oroszországgal. Cleverly az interjú után nem sokkal azt mondta, a brit kormány mérlegeli a lehetőségeit és hamarosan döntést hoz.

Nehézfegyverzettel szerelik fel az Orosz Nemzeti Gárdát

A Guardian a brit védelmi miniszétrium értesülései alapján arról ír, hogy Putyin a múlt héten aláírt egy olyan rendeletet arról, hogy záros határidőn belül nehézfegyverzettel szereljék fel az orosz nemzeti gárda, a Roszgvardija tagjait.

A britek szerint az intézkedés valószínűleg annak szól, hogy minél inkább bebiztosítsák Putyin biztonságát és érinthetetlenségét. Annál is inkább valószínű ez, mert a hírszerzés szerint a haderő megerősítéséről szóló döntés a 2023. júniusi sikertelen Wagner-lázadást követően született.

Donyecki bombázás: 7 halott, 81 sérült

Pavlo Kyrylenko, Ukrajna donyecki kormányzója friss adatokat közölt a hétfő esti, pokrovszki bombázás utáni körülményekről.

A Guardian szemléje szerin helyi idő szerint délelőtt 11 óriág hét halálos áldozatot azonosítottak, közülök öten civilek voltak, valamint egy mentős és egy katona. A sebesültek számát jelenleg 81 főre teszik. 39 civil van közöttük, köztük két gyerek – egyikük 2006-os, másikuk 2012-es születésű. A sérültek között van továbbá 31 rendőr, az állami mentőszolgálat hét alkalmazottja,valamint négy katona. 12 épületben keletkezett kár, köztük szállodaépületekben, az ügyészség épületében, a nyugdíjpénztárban, gyógyszertárban, két üzletben, két kávézóban, illetve két civil autóban.

A brit kormány kormány felülvizsgálja Oroszországgal szembeni szankcióit Zelenszka interjúja után

Reagált a brit kormány arra az interjúra, amit Olena Zelenszka adott az Independentnek. Zelenszka többek között arról beszélt, hogy több olyan ország van jelenleg is a világon, ami a szankciókat kijátszva egy harmadik országon keresztül üzletel Oroszországgal, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy Moszkva erőforrásokra tegyen szert, a háború pedig elhúzódjon.

A kabinet részéről James Cleverly külügyminiszter válaszolt az Independentnek, aki leszögezte, osztja Zelenszka csalódottságát abban, hogy egyes országok kiskapukat használnak, hogy Moszkvával üzleteljenek, egyben kijelentette, hogy a brit kormány mérlegelni fogja, hogy mik a lehetőségei ebben a helyzetben és reményei szerint hamarosan lépni fognak. Zelenszka ugyan nem nevezte meg, hogy mely országokra gondolt, de az Independent kormányzati körökből úgy értesült, hogy a közel-keleti és közép-ázsiai országok némelyikéről van szó, úgy mint Törökország, Kazahsztán vagy Örményország.

A brit kormány Zelenszka azon félelmére is reagált, hogy a nyugati szövetségesek Ukrajnának nyújtott támogatása alábbhagy a háborús fáradtság miatt. Ben Wallace védelmi miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Nagy-Britanniában senki nem mutatja a fáradtság jeleit, ott fognak állni Ukrajna mellett egészen adig, míg a háború véget nem ér.

Zelenszka: sokan azt mondják, „jobb lenne, ha megölnének”

Az Independentnek adott interjúban Olena Zelenszka arról is beszélt, hogy Oroszország máris milyen beláthatatlan károkat okozott Ukrajnának és az ukrán népnek. Mint mondta az oktatás területén óriási lemaradásokat szednek össze, hiszen a folyamatos harci cselekmények miatt az iskolák alig harmada üzemel csak Ukrajnában, de szerinte ennél is nagyobb probléma, hogy a gyerekektől elvették a gyerekkorukat.

„A gyerekek elveszítik az élni akarásukat. Nincs rosszabb annál tragikusabb, mint amikor egy gyerek már nem tud mosolyogni, nem beszél vagy nem eszik” – mondta Zelenszka.

Az ukrán first lady mindezek mellett az oroszok által elkövetett szexuális bűncselekményekről is beszélt, ahol az áldozatok valós számát fel sem lehet becsülni, hiszen sokan közülük inkább hallgatnak, akár a trauma, akár a szégenyük miatt.

„Ez a legmegbélyegzőbb és legszörnyűbb háborús bűncselekmény, mert az áldozatok egész életükkel fizetnek érte. Néhányan közülük azt mondják,

jobb lenne, ha megölnének, mert ami velem történt, az úgyis megöl napról napra.

Zelenszka szavai szerint Ukrajna főügyészsége jelenleg valamivel több mint 100 gyermekekkel, férfiakkal és nőkkel szembeni szexuális erőszakos ügyet vizsgál, de az esetek valódi száma ennek több százszorosa lehet.

Zelenszka végül arról is beszélt, hogy Ukrajna szívfájdító harcot folytat azon a fronton is, ahol az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekeket próbálja kiszabadítani. A hivatalos becslések szerint húszezer körül van azoknak a gyerekeknek a száma, akiket a háború kezdete óta Oroszországba deportáltak, de Zelenszka szerint ennél sokkal többen vannak az áldozatok. Mivel Oroszország megtagadta az együttműködést Ukrajnával, az ENSZ-szel és más nemzetközi szervezetekkel is,Ukrajna nem tudja, hány gyermeket vittek el pontosan, annyi bizonyos, hogy eddig mindössze 380 eltűnt kiskorút sikerült visszavinniük – tette hozzá.

Olena Zelenszka: a háborúnak addig nem lesz vége, ami Oroszország harcképes

Az Independentnek adott exkluzív interjút Olena Zelenszka, Volodomir Zelenszkij felesége. Az ukrán first lady hosszan beszélt arról, hogy az egész háború egy ördögi kör, mert miközben a nyugati szövetségesek különböző eszközökkel és fegyverekkel támogatják Ukrajna harcát, sokan közülük Moszkvával is üzletelnek, ami nem segíti elő azt az elképzelést, hogy szankciók segítségével kényszerítsék térdre Oroszországot.

„Néhány ország továbbra is kereskedik Oroszországgal harmadik országokon keresztül, és úgy gondolják, hogy ez elfogadható, mert üzletileg fontos. Úgy gondolom, hogy ez egyszerűen helytelen” – mondta Zelenszka, hozzátéve, hogy a háború során rengeteg erőforrást áldoznak fel a nyugatiak is, de amíg Oroszország harcképes, ezeket az erőforrásokat vég nélkül fogják költeni.

A Putyin-rezsim elleni küzdelemhez a világnak súlyos szankciókat kell bevezetnie, és meg kell szüntetnie e szankciók megkerülésének lehetőségét

– szögezte le.

Zelenszka szerint még mindig vannak olyan országok, amelyek alábecsülik az Oroszország jelentette veszélyt, mert messze vannak tőle, nem érzik fenyegetőnek magukra vonatkozóan, pedig „amikor egy ilyen erős terrorista van a világon, senki sem érezheti magát teljesen biztonságban”.

Az interjú egy pontján Zelenszka arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy a háborús fáradtság ne akadályozza őket abban, hogy támogassák az országát.

Olvasói sztorik