Élő Nagyvilág

Őrizetbe vettek egy nőt, aki Zelenszkij elleni merényletet készített elő

MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtószolgálat
MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtószolgálat

Az orosz–ukrán háború tegnapi eseményeiről az élő közvetítésünket itt olvashatja.

Lakóházra támadtak az oroszok Donyeckben, öten meghaltak

Két orosz rakétacsapás összesen legalább öt ember életét oltotta ki és harmincegy embert megsebesített. Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter hétfői közlése szerint a donyecki Pokrovszkban lakóházakat ért rakétatámadás.

Az ukrán hatóságok által közzétett videókon és képeken többek között egy súlyosan megrongálódott ötszintes lakóházlátható. A helyszínen mentőautó látta el a sebesülteket.

Klimenko szerint az első támadásban négy civil, a második támadásban pedig egy donyecki mentőtiszt halt meg. A mentők túlélők után kutatnak.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki adminisztráció vezetője valamivel később a háború további két halálos áldozatáról számolt be a Kupjanszki járásban lévő Kruhlijakivka faluban.

Távollétében nyolc évre ítélték Dmitrij Gluhovszkij orosz írót

A 44 éves Dmitrij Gluhovszkij ellen, aki a Metro-regényekkel vált világhíressé, korábban körözést is kiadtak, és elrendelték a letartóztatását. Halmazati büntetésként hétfőn eltiltották az internetes adminisztrátori tevékenységtől.

Gluhovszkij az ítélet szerint tavaly tavasszal a közösségi médiában szövegeket és meghamisított videókat osztott meg, az állítva, hogy az orosz katonák bűncselekményt követtek el Ukrajnában. Az író a bíróság megítélése szerint politikai gyűlöletre alapozva „mesterséges bizonyítékok létrehozásával” terjesztett „álhíreket” a hadseregről.

Gluhovszkij külföldön él, orosz és izraeli állampolgársággal, valamint németországi és spanyolországi lakhatási engedéllyel rendelkezik.

(MTI)

Putyin még több harci drón gyártását rendelte el

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn találkozott az állami Rosztyeh hadiipari konglomerátum vezetőjével, Szergej Csemezovval. A vállalat vezetőjét az orosz elnök a Kremlben fogadta, és a megbeszélésn arra utasította, hogy a cég még több harci drónt gyártson.

Csemezov külön nyilatkozatban arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Rosztyeh jövőre megkezdi az MC-21 utasszállító repülőgép gyártását.

Putyin kiemelte, hogy meglátása szerint az orosz gyártók immár képesek betölteni a kivonuló külföldi vállalok helyén maradt piaci űrt.

(Sky News)

Kína megüzente Oroszországnak, hogy „pártatlan” marad

Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn telefonon közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy Kína a jövőben is független és pártatlan álláspontot fog képviselni Ukrajnával kapcsolatban, és a konfliktus politikai rendezésére törekszik. Minderről a kínai külügyminisztérium hétfői közleményéből értesült a Reuters. Kína eszerint „objektív és racionális hangot” fog megütni minden nemzetközi, multilaterális fórumon, és „aktívan igyekszik előmozdítani a béketárgyalásokat”.

Kína továbbra sem ítélte el Oroszországot a tavaly februárban a szomszédos Ukrajna ellen indított invázió miatt. Felajánlotta viszont saját béketervét, amelyet mind Oroszországban, mind Ukrajnában udvariasan, de langyosan fogadtak. Az Egyesült Államok és a NATO kifejezetten szkeptikus volt Kína béketervével kapcsolatban.

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével

Az energiaellátás biztonsága továbbra is kulcskérdés Európában, így Magyarországon is, ahol a természeti adottságainknál fogva importra szorulunk a fő energiahordozók tekintetében. Az elmúlt napokban számos aggodalomra okot adó hírt kaptunk a szomszédban zajló háborúból az energia-infrastruktúrát ért támadások kapcsán – írja Szijjártó Péter Facebook oldalán. A magyar külügyminiszer ezért telefonon egyeztetett Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével, aki arról biztosította, hogy az orosz partnerek a szerződésekben vállalt kötelezettségeiknek megfelelően szállítják a kőolajat Magyarországra.

Még ezer katonát vonnak össze a fehérorosz határnál a lengyelek

Arra kérte a kormányt a lengyel határőrség, hogy küldjön még ezer katonát a fehérorosz határra, hogy kezelni tudják az illegális határátlépési kísérletek számának növekedését. A határőrség szerint idén már legalább 19 ezer ember próbálta átlépni a négyszáz kilométer hosszú határszakaszt. Ez háromezerrel több, mint tavaly egész évben.

A lengyel határőrség csak júliusban nagyjából háromezer-kilencszáz illegális átlépési kísérletet regisztrált.

A védelmi minisztérium az elmúlt hetekben már így is több mint ezer katonát küldött a belarusz határszakaszhoz, amit a Wagner zsoldoscsoport jelenlétével kapcsolatos aggodalmak igazoltak. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner tulajdonosa júliusban jelentette be: megkezdte a fehérorosz hadsereg kiképzését, hogy „a világ második legjobb hadseregévé” váljon.

Az Institute for the Study of War közlése szerint a Wagner valóban kiképzési gyakorlatokat tartott Bresztben, ami a hatodik legnagyobb fehérorosz város, és mindössze néhány száz méterre van a lengyel határtól. Az ENSZ és a Fehér Ház ugyanakkor többször egybehangzóan állította: nincs hitelt érdemlő jele, hogy a Wagner valódi veszélyt jelentene Lengyelországra.

A múlt héten azért küldtek újabb lengyel csapatokat a határhoz, mert két fehérorosz helikopter egy gyakorlat során rövid időre a lengyel légtérbe lépett.

(Sky News)

Kilenc szlovákot enged el hazája, hogy Ukrajnában harcoljon

Kilenc szlovák állampolgárnak engedélyezik, hogy az ukrán hadseregben harcoljon, miután az Zuzana Caputova államfő engedélyt adott nekik. A hatályos jogszabályok értelmében szlovák állampolgárok csak az elnök engedélyével csatlakozhatnak másik ország fegyveres erőihez – ha ilyen engedélyük nincs, és úgy harcolnak, büntetőeljárás indulhat ellenük.

A szlovák média szerint összesen harmincöt ilyen kérelmet nyújtottak be. A kormány nem adott magyarázatot, hogy miért fogadták el bizonyos emberek kérelmét, másokét pedig miért nem.

Zuzana Caputova aktívan támogatja Ukrajnát a háború alatt, júliusban például Ukrajna és Szlovákia egy új tüzérségi rendszer kidolgozásában állapodtak meg. Ezek a tervek azonban veszélybe kerülhetnek az év végi előrehozott parlamenti választásokon. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is jó viszonyt ápoló, Kreml-barátnak tartott Robert Fico nyerheti el a miniszterelnöki széket.

(Sky News)

Őrizetbe vettek egy nőt, aki Zelenszkij elleni merényletet készített elő

Őrizetbe vettek egy orosz informátort, aki az ukrán elnök látogatásakor légicsapást próbált előkészíteni a Mikolajiv régióban – idézi a cnn.com az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közleményét. Az állítólagos informátor „az ukrán elnök Mikolajiv régióban tett utazásának előestéjén hírszerzési információkat gyűjtött a tervezett látogatásról.”

Volodimir Zelenszkij július végén tartózkodott a térségben. Az SBU közleménye szerint az állítólagos összeesküvő „megpróbálta megállapítani az államfő hozzávetőleges útvonalának idejét és a látogatási helyszínek listáját”, ám az SBU ügynökei információkat szereztek a „gyanúsított felforgató tevékenységéről”, és megelőző biztonsági intézkedéseket hoztak. Megállapították, hogy a meg nem nevezett nő feladata közé tartozott az is, hogy azonosítsa az ukrán hadsereg lőszerraktárainak elhelyezkedését. A nyomozás adatai szerint az illető dél-ukrajnai, ocsakovi lakos, korábban a térségben működő katonai bolt eladónője volt. (cnn.com)

Újra sürgette az uniós tranzittámogatás bevezetését a magyar agrárminiszter

Uniós tranzittámogatással lehetne az ukrán gabonát eljuttatni a korábbi hagyományos piacaira – közölte Nagy István, aki Mikola Szolszkijjal, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterével folytatott megbeszélést hétfőn az agrártárca közleménye szerint.

A magyar tárcavezető emlékeztetett, a júliusi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen Brüsszelben arra tett javaslatot, hogy hozzanak létre egy olyan alapot, amivel az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját tudják támogatni. Így lehetne versenyképes áron eljuttatni az ukrán gabonát a korábbi célországaiba, Afrikába és a közel-keleti térségekbe. A miniszter szerint közös európai megoldást kell találni a folyamat kezelésére. Kifejtette, Északon és Délen is szabad kikötőket kell fenntartani a szállítás érdekében. Nagy István üdvözölte a közelmúltban megkötött ukrán-horvát megállapodást a dunai és az adriai kikötők használatáról. Közölte, hazánk támogatni fogja, hogy az Ukrajnából érkező áruk zavartalanul és gyorsan eljussanak ezekbe a kikötőkbe.

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A miniszter beszélt arról is, hogy a tavalyi aszályos évnél idén lényegesen kedvezőbb az időjárás, ami a hazai mezőgazdasági eredményekben is megmutatkozik. De nemcsak Magyarországon, hanem Ukrajnában is jó terméssel számolnak.

Hangsúlyozta, hazánk az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15. után is fenn kívánja tartani.

Moszkva elítélte a kijevi gigaszobor címercseréjét

Az orosz külügyminisztérium elítélte az általuk „szülőföld-szimbólumnak” nevezett címer cseréjét egy híres, szovjet időkből származó kijevi szobron – írja a cnn.com.

Az ukrán kormány döntése alapján a szovjet, sarló-kalapácsos szimbólumot az ukrán címerre cserélik le a főváros látképét meghatározó emlékmű pajzsán.

MTI / EPA / Oleh Petraszjuk

Úgy gondoljuk, hogy ez a változás egy új szakaszt nyit kultúránk és identitásunk újjáéledésében, a szovjet és orosz szimbólumok és narratívák végleges elutasításában

– közölte az ukrán kulturális minisztérium.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova a Telegramon így reagált: „Egy anyát nem lehet lecserélni. Ő kivételes. Az egyetlen dolog, amit tehetsz vele, hogy szereted. Az ukránok nem tudják, hogyan kell.”

Az emlékmű egyébként egy 102 méter magas szobor, amely acélból készült, és egy kardot és pajzsot tartó nőt ábrázol.

Herszont bombázták éjjel az oroszok

Egy ember meghalt és többen megsérültek Herszonban az éjjeli orosz légitámadásokban, írja a Guardian. A halálos áldozat egy 59 éves nő, a sérültek között egy 93 éves nő is van. A támadás a város kormányzója szerint lakóépületek ellen irányult.

Zelenszkij nagyon megdicsérte a nyugati fegyvereket

A Németország és az Egyesült Államok által Ukrajnának adományozott légvédelmi rendszerek „mostanra jelentős eredményeket hoztak” – fogalmazott esti beszédében Volodimir Zelenszkij a Guardian tudósítása szerint.

Az amerikai Patriot és a német Iris-T-rakéták erős, nagyon hatékony rendszereknek bizonyultak. Itt, a mi légterünkben bizonyíthatjuk be, hogy a terror vereségre van ítélve. Ukrajna nemcsak megnyeri ezt a csatát, de az égi pajzsunk végül egész Európa biztonságát garantálhatja

– fogalmazott Zelenszkij, aki megjegyezte, az elmúlt héten az ukrán hadsereg „jelentős számú” orosz rakétát és drónt lőtt le.

Az ukrán elnök szerint Moszkva az elmúlt hét napban 65 különböző rakétát és 178 drónt lőtt ki Ukrajnára. (Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik