Élő Nagyvilág

Navalnij megkapta a sztálinista büntetését

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP
  • Támadás ért egy fekete-tengeri hadkikötőt az oroszországi Novorosszijszkben.
  • A CNN ukrán forrásra hivatkozva azt írta, hogy Ukrajna csapást mért egy nagy orosz hadihajóra.
  • Az orosz haditengerészet korábban ennek ellentmondó nyilatkozatot tett közzé.
  • A brit hírszerzés szerint Oroszország már kevésbé tart attól, hogy NATO terület közelében hajtson végre akciókat.
  • Ukrajnába látogatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.
  • Beregszász polgármestere hangnemváltást érzékelt Zelenszkij látogatása során.
  • Az előző nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Ukrajna szerint egyre több képességük van a tengeren

Az AP azt írja, Ukrajna szerint a tengeri drónjaik egy orosz kikötőt támadtak, és a támadásban megsérült egy hadihajó is. Szerintük ez alátámasztja, hogy Kijevnek egyre több képessége van a Fekete-tengeren, ami kezd fontos terepévé válni a harcnak. A Novorosszijszk elleni támadás az első alkalom a háború másfél éve alatt, amikor az ukránok orosz kikötőt támadtak.

Putyin extraprofitadót vetett ki

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy törvényt, ami elvenné az orosz cégek extrajövedelmét. A törvényt pénteken tették közzé. A Reuters hozzáteszi, hogy az extraprofitadót még múlt hónapban fogadta el az orosz Duma, és 300 millió rubelt, vagyis több, mint 1100 milliárd forintot szeretnének vele beszedni.

Az ukránok szerint orosz csapatok ukránoknak adnák ki magukat, hogy Belaruszt támadják

Ukrajna szerint Oroszország azt tervezi, hogy Wagner-zsoldosnak álcázott katonái és hírszerzői beszivárognak Fehéroroszországba, ahol támadást intéznek egy olajfinomító ellen, a műveletért pedig Kijevet teszik felelőssé a nyilvánosság előtt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon pénteken megjelent közleményében azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az úgynevezett hamis zászlós műveletet a Fehéroroszország délkeleti részén fekvő Mazir város stratégiai fontosságú olajfinomítója ellen követné el. A közlemény szerint a támadást magukat ukrán diverzánsoknak kiadó orosz katonai erők és hírszerző szolgálatok hajtanák végre.

Oroszország arra készül, hogy Ukrajnát vádolja meg saját tetteiért, és újból megpróbálja bevonni Minszket az Ukrajna elleni teljes körű háborúba

– áll az SZBU üzenetében.

A közlemény szerint az információ több forrásból származik, egyebek mellett egy elfogott orosz katonára hivatkoznak.

(MTI)

Navalnij megkapta a sztálinista büntetését: újabb 19 év börtön

Egy orosz bíróság újabb 19 év börtönre ítélte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, közölte a bíró. A 47 éves politikus tüntetéseket szervezett Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, és a hosszú dokumentumfilmjeiben részletesen leplezte le a Kreml vezetőinek korrupt életét.

Eddig összesen harminc évnyi börtönt kapott olyan vádakért, amelyek szerinte koholtak. Vannak olyan elemzők is, akik szerint Navalnij addig biztosan börtönben lesz, amíg Vlagyimir Putyin hatalmon van.

Az ellenzéki politikus jelenleg is a 11 és fél éves büntetését tölti egy orosz büntetőtelepen, amelyet csalásért szabtak ki rá. A támogatóit a rendőrség szisztematikusan kereste fel, és sokukat elítélte szélsőséges szervezetekben való tagságért.

Nagy büntetés lesz, ezt nevezik sztálinista büntetésnek.

– közölte Navalnij napokkal azelőtt, hogy elítélték volna. Szerinte a büntetés célja az, hogy az embereket félemlítsék meg, nem hogy őt. Ő előre 18 év büntetésre tippelt, mert az ügyészek húsz évet kértek.

Végre beengedik az ENSZ ellenőreit a zaporizzsjai erőműhöz

A Reuters szerint az ENSZ nukleáris megfigyelői végre engedélyt kaptak, hogy bejussanak a zaporizzsjai erőmű oroszok által ellenőrzött területére. Az ellenőrök egy hónapja kérték, hogy bejuthassanak.

A vizsgálat után azt közölték, hogy nem találtak robbanóanyagot a hármas és négyes reaktorblokkok tetején.

Újabb videó került elő a süllyedő orosz hadihajóról

A CNN ukrán forrásra hivatkozva azt írta, hogy találat érte a Olenegorszkij Gornyak nevű orosz hadihajót a novorosszijszki hadikikötő elleni támadás során. A közösségi médiában újabb videó kezdett terjedni, melyen állítólag a kilőtt, süllyedő félben levő hajó látható. A felvételt egyelőre nem hitelesítették.

Az orosz haditengerészet korábban arról tájékoztatott, hogy két személyzet nélküli hajót vettek célba, de a támadást sikerült elhárítani.

CNN: orosz hadihajó volt a célpontja a fekete-tengeri hadikikötő elleni támadásnak

Az ukrán titkosszolgálat és az ukrán hadsereg közös akciója volt a novorosszijszki hadikikötő elleni támadás, írja egy anonimitását kérő ukrán forrásra hivatkozva a CNN. A támadás célpontjai az orosz haditengerészet ott állomásozó hajói voltak.

Az Olenegorszkij Gornyak nevű nagy hadihajót találat érte

– tudta meg a CNN.

A forrás szerint egy 450 kilogramm TNT robbanóanyaggal megrakott tengeri drón támadta meg a hajót, amelynek fedélzetén mintegy 100 orosz katona tartózkodott. Az orosz haditengerészet korábban arról tájékoztatott, hogy két személyzet nélküli hajót vettek célba, de a támadást sikerült elhárítani. Hozzátették: a támadásban senki sem sérült meg.

A támadás következtében az orosz hajó súlyos károkat szenvedett, és nem tudja ellátni feladatát

– tette hozzá a lap forrása, akinek az állításait független forrásból nem hitelesítették.

Brit hírszerzés: Oroszország már kevésbé tart attól, hogy NATO terület közelében hajtson végre akciókat

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Az elmúlt két hétben Oroszország több támadást is indított a Duna partján található ukrán kikötők ellen, az iráni gyártmányú, Shaheíd-típusú öngyilkos drónokkal. A támadások célja valószínűleg a kikötőkön keresztül zajló kereskedelem megbénítása.
  • Előfordult, hogy a dróntámadások mindössze 200 méterre a román határtól zajlottak, ami arra enged következtetni, hogy a Kreml már kevésbé tart attól, hogy NATO-terület közelében hajtson végre akciókat.
  • Elképzelhető, hogy Oroszország azért vet be drónokat a környéken cirkálórakéták helyett, mert így alacsonyabb az eszkaláció kockázata: az oroszok aránylag pontosabbnak gondolják a kisebb robbanófejjel rendelkező harci drónokat.

Az orosz védelmi miniszter Ukrajnába utazott

Ukrajnába utazott a fronton szolgálatot teljesítő katonákhoz Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Sojgu a Központi Katonai Körzet parancsnokaitól kapott tájékoztatást, majd megköszönte a csapatoknak, hogy sikeres támadó műveleteket hajtottak végre a Liman irányában. A miniszter a harci taktikák fontosságát hangsúlyozta.

Orosz védelmi minisztérium / EPA / MTI Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az Ukrajna elleni orosz háborúban részt vevő középső hadseregcsoport parancsnokságán tett látogatásán egy meg nem nevezett helyen.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök pár napja a déli zaporizzsjai frontot látogatta meg.

Sojgu és Geraszimov voltak Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér célpontjai, amikor a zsoldossereg június végén zendülésbe kezdett, és megindult Moszkva felé. Prigozsin célja saját elmondása szerint az orosz katonai vezetés megdöntése volt.

(CNN)

Beregszász polgármestere Zelenszkij látogatásáról: Hangnemváltást érzékeltem

Hangnemváltást érzékeltem és azt, hogy az államfő egy kiváló partnert vélt felfedezni a kárpátaljai utazása során itt – értékelte a Népszavának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vizitjét Babják Zoltán beregszászi polgármester.

Balázs Attila / MTI Babják Zoltán

A városvezető szerint az államfő nyitottnak mutatkozott, és sikerült tájékoztatni őt az aktuális problémákról, amikor magyar közösségi vezetőkkel találkozott. A megbeszélés pozitív hangulatban is telt, még annak dacára is, hogy a magyar nemzetiség jogait durván korlátozó, az anyanyelvhasználatot visszaszorító oktatási törvény is előkerült – írja a Népszava. Babják elmondta: Emlékeztették Zelenszkijt, hogy az Európai Unióba vezető úthoz, az integrációhoz mindenképpen a kisebbségi jogoknak a betartására van szükség.

Babják Zoltán szerint jelzésértékű, hogy az elnök a háború ellenére elment Kárpátaljára megnézni, a hátország hogyan végzi a dolgát. Az elnök három éve járt először a régióban, de akkor nem lépett kapcsolatba a magyar kisebbség képviselőivel.

Az amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy hagyja abba a zsarolást a gabonával

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön arra biztatta a világ országait, hogy szólítsák fel Oroszországot, hogy ne használja a fekete-tengeri ukrán gabonakereskedelmet zsarolásra, és ne tekintsen eszközként a világ éhező és kiszolgáltatott embereire a lelkiismeretlen háborújában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azért ostorozta Oroszországot, mert az figyelmen kívül hagyta a világ kérését, és kihátrált az egy éve megkötött fekete-tengeri gabonaegyezményből, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy több mint 32 tonna gabonát szállítson rászoruló országokba.

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Antony Blinken, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén 2023. augusztus 3-án.

Oroszország július közepén jelentette be, hogy kilép a tavaly nyáron Törökország és az ENSZ mediálásával létrejött, Ukrajnával kötött gabonaegyezményből, amely egy védett fekete-tengeri tranzitfolyosót biztosított az ukrán gabona exportjának. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja a gabonájának felét Ukrajnától vásárolja, melyből 125 millió ember élelmezését látja el.

Ukrajna és Horvátország megállapodásának értelmében a jövőben az ukránok a horvát kikötőket is használhatják a gabona exportjához.

És mi volt Oroszország válasza a világ kétségbeesésére és felháborodására? Ukrán magtárak bombázása, kikötők bejáratának aláaknázása, a Fekete-tengeren közlekedő hajók megtámadásával való fenyegetőzés

– mondta Blinken.

Oroszország az egyezmény felmondása óta lövi az odesszai gabonaraktárakat és az exporthoz szükséges kikötői infrastruktúrát.

(The Guardian)

Az egyik legnagyobb fekete-tengeri kikötőt érte támadás

Az orosz közösségi média felhasználók beszámolói szerint péntek reggel robbanásokat és fegyverropogást lehetett hallani az oroszországi Novorosszijszk fekete-tengeri kikötője közelében, számolt be a Reuters. A robbanásokról szóló értesülést később a novorosszijszki mentőszolgálat is megerősítette, a támadásról az orosz biztonsági szolgálatokat is értesítették.

Az Astra című orosz online hírportál által közzétett videókon mozgó hajókat látni, közvetlenül a part közelében, a tenger felől pedig lövések hangja hallatszik. Az orosz tengeri flotta közleménye szerint azonban nem hajóról, hanem tengeri drónokkal támadtak az ukránok, melyeket sikerült megsemmisíteni. A támadásban senki sem sérült meg.

A területen olajterminált üzemeltető Caspian Pipeline Consortium (CPC) közleménye szerint

a támadás miatt a novorosszijszki kikötőben, amely az egyik legnagyobb a Fekete-tengeren, ideiglenesen leállították a hajóforgalmat.  

A Fekete-tengeren és a part menti kikötőkben kiéleződtek az összecsapások, mióta múlt hónapban Oroszország bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a fekete-tengeri gabonaegyezményt. A tavaly július óta érvényben levő megállapodás tette lehetővé a gabona és egyéb mezőgazdasági árucikkek biztonságos tengeri exportját az ukrán kikötőkből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik