A következő élő közvetítés része Megszületett a megállapodás: Ukrajna a horvát kikötőkön keresztül exportálhat gabonát

Ukrajna használhatja a horvát kikötőket a gabonaexporthoz

Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP
Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP

Ukrajna és Horvátország megállapodásának értelmében a jövőben az ukránok a horvát kikötőket is használhatják a gabona exportjához, jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter horvát kollégájával, Gordan Grlic-Radmannal folytatott tárgyalása után.

Megállapodtunk arról a lehetőségről, hogy a horvát dunai és adriai kikötőket használjuk az ukrán gabona szállítására. Most azon fogunk dolgozni, hogy a leghatékonyabb útvonalakat építsük ki ezekhez a kikötőkhöz, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a lehetőségből

– mondta Kuleba, aki egyúttal megköszönte Horvátország segítségét. – Minden egyes nyitott ajtó valódi, hatékony hozzájárulás a világ élelmezésbiztonságához – tette hozzá.

Oroszország július közepén jelentette be, hogy kilép a tavaly nyáron Törökország és az ENSZ mediálásával létrejött, Ukrajnával kötött gabonaegyezményből, amely egy védett fekete-tengeri tranzitfolyosót biztosított az ukrán gabona exportjának. Oroszország azóta lövi az odesszai gabonaraktárakat és az exporthoz szükséges kikötői infrastruktúrát.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik