Nagyvilág

Vörösre festette a skót parlament bejáratát egy markonyi klímaaktivista

A skót parlament épületénél akciózott a This is Rigged nevű klímavédő csoport azok után, hogy a hírek szerint a Rishi Sunak vezette brit kormány száz új olaj- és gázkitermelési engedélyt adna ki az Északi-tengeren.

A csoport aktivistái tiltakozásul vörösre festették a törvényhozás épületének bejáratát, amit videón is megörökítettek.

A csoport álláspontja szerint a skót kormány hallgatása fülsértő az olaj és gáz ügyében, mint írták, heves ellenállást várnak el a politikai vezetéstől, mert ellenkező esetben bűnrészessé válnak a szemükben.

Az Edinburgh News írása szerint a tüntetők egy nyílt levelet is közzé tettek:

„Kibaszott dühösek vagyunk. Rishi Sunak leereszkedő módon tájékoztatott minket, hogy ez lesz a legjobb az országnak. És miközben Sunak magánrepülőgépen Skóciába repül, hogy felvilágosítson minket arról, hogy eladta a jövőnket azért, hogy a szupergazdagok pluszpénzt keressenek, a skótok több mint egyharmada azzal küszködik, hogy kifizesse az energiaszámláit. Az anyák éheznek, hogy etetni tudják a gyerekeiket” – jegyzi éles hangvételű levelében a csoport, amely szerint „Sunak oldalt válaszott: a profit, a kapzsiság és az éghajlat pusztulásának oldalát”.

Most azt kérjük, hogy a skót kormánynak legyen gerince, és álljon ki az olaj- és gázprojektekkel szemben.

– tették egyértelművé követelésüket.

Kapcsolódó
A klímaszorongás vezeti a múzeumokban kajával támadó aktivistákat
Botticelli, Leonardo, Raffaello, Vermeer, van Gogh, Monet, Picasso – ezek csak a legismertebb festők, akiknek a festményeit kajás vagy ragasztós támadás érte az utóbbi időben. De kik állnak az akciók mögött?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik