Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump ügyvédjei a 2020-as elnökválasztási botrány miatt vizsgálódó ügyészekkel találkoznak

Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei várhatóan csütörtökön találkoznak Jack Smith különleges ügyész hivatalának tisztviselőivel, miközben a szövetségi ügyészek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy vádat emeljenek Trump ellen a 2020-as elnökválasztás eredményének megváltoztatására irányuló, széles körű erőfeszítéseivel összefüggésben – írja három, az ügyet ismerő személyre hivatkozva a New York Times.

Trump a választás után számos fronton próbálta elérni, hogy érvénytelenítsék a Joe Biden győzelmét jelentő eredményt, és ennek az akciónak volt az eredménye az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium 2021. január 6-i, halálos áldozatokkal járó ostroma.

A cikk megjegyezte, az egyelőre nem világos, hogy a találkozón milyen témák kerülnek elő, vagy hogy maga Smith részt vesz-e rajta. A hasonló összejöveteleket azonban a védőügyvédek gyakran használják utolsó erőfeszítésként arra, hogy érveljenek a vádemelés ellen vagy, vagy hogy elmondják az ügyészeknek, hogy szerintük mi történt.

Trump jogi csapata a múlt hét óta fokozott készültségben van, miután a különleges ügyész hivatala úgynevezett célzott levelet (target letter) küldtek Trumpnak a választások befolyásolásával kapcsolatos nyomozásban. Ez az eddigi legegyértelműbb jelzés arra, hogy hamarosan vádemelés jöhet.

A levélben három lehetséges vádpontot említettek Trumppal kapcsolatban:

  • összeesküvés az Egyesült Államok megtévesztésére
  • hivatalos eljárás akadályozása
  • és egy, még az amerikai polgárháború utáni rekonstrukciós korszakból származó polgárjogi vádpont, amely bűncselekménynek minősíti, ha bárkit megfenyegetnek vagy megfélemlítenek az alkotmány vagy a szövetségi törvények által biztosított bármely jog vagy kiváltság szabad gyakorlása során.

Ez az eljárás független a Trump-rezidencián tárolt iratokkal kapcsolatos ügytől, ott már korábban megtörtént a vádemelés, a tárgyalás pedig legkorábban jövő tavasszal kezdődhet el:

Kapcsolódó
Fürdőszobában is tároltak minősített iratokat Trump floridai birtokán
Akár több éves börtönbüntetést is kaphat Donald Trump, ha bűnösnek találják abban az ügyben, amelyben minősített anyagok hanyag kezelésével vádolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik