AFP
Nagyvilág

Vádat emeltek Trump ellen a titkosított iratok miatt

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában – írja az MTI.

Trump közösségi médiaoldalán, a Truth Social felületén közölte, a kormányzat értesítette ügyvédeit, hogy megtörtént a vádemelés. Tudatta: június 13-ára idézték be Miami szövetségi bíróságára.

Ártatlan ember vagyok

– írta a politikus, aki nehezményezte, hogy ellene vádat emelnek, miközben Joe Biden elnök korábbi irodáiban és ingatlanjaiban 1850 doboznyi iratot találtak a hatóságok. Joe Bident csütörtökön egy sajtótájékoztatón megkérdezték a Donald Trump ellen zajló vizsgálatról, és arról, mennyire garantált az igazságügyi minisztérium függetlensége.

Az elnök kijelentette: a garancia az, hogy ő egyszer sem mondta meg a minisztériumban dolgozóknak, hogy mit tegyenek, vagy mit ne tegyenek.

Donald Trump ellen április elején már vádat emeltek New Yorkban egy másik ügyben hallgatási pénzek kifizetése és üzleti adatok meghamisítása gyanújával.

Kapcsolódó
Most akkor Trumpnak börtönbe kell vonulnia?
A volt amerikai elnök, aki 2024-ben újrázna, akár 136 évet is kaphat – ha mindent rábizonyítanak az egyszerűnek tűnő, mégis roppant bonyolult ügyben. Valójában ha elítélnék is, inkább pénzbüntetés a valószínű. De más ügyekben is bíróság elé állíthatják.

Ajánlott videó