Élő Nagyvilág

A katonai drónok kezelését is oktatni fogják az orosz középiskolásoknak

Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / AFP
Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Hétfő hajnalban dróntámadás érte Moszkvát, két épület megrongálódott.
  • Egy krími lőszerraktárra mértek csapást az ukránok.
  • Hétfő éjjel ismét Odesszát lőtték az oroszok.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint értelmét vesztette a fekete-tengeri gabonaegyezmény.
  • A brit hírszerzés szerint a katonai drónok kezelését is oktatni fogják az orosz iskolákban
  • A háború vasárnapi történéseit itt tudja visszaolvasni.

Egy gyerek meghalt az orosz bombázásban

Egy gyerek meghalt és hat felnőtt megsérült Kosztyiantinyivka városában, Kelet-Ukrajnában, közölte Donyeck ukrán kormányzója, Pavlo Kirilenko. A Telegram-poszt szerint az oroszok Szmercs-rakétákkal lőttek egy helyi tavat, ahol emberek pihentek. A sérültek közül három szintén gyerek.

Megsérült az AFP újságírója Bahmutnál

Az Agence France-Presse egyik újságírója megsérült egy orosz dróntámadásban Bahmut mellett hétfőn, közölte a hírügynökség. A 35 éves Dylan Collins Libanonban élt, de egy ideig Ukrajnában dolgozott. Több srapnel találta el a testét egy erdős részen.

Kimentették és kórházba vitték, ahol kezelik a sebeit. Az orvosok szerint nem életveszélyes az állapota, és beszélni is tud a kollégáival.

Zelenszkij szerint elfogadhatatlan lenne, ha az EU meghosszabbítaná a gabonaexportot, amit Magyarország is kér

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Hangsúlyozta egyúttal: Ukrajna „hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban”, de – mint írta – felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk

– tette hozzá.

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte.

(MTI)

Putyin betiltotta a nemátalakító műtéteket

A háború közben Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn aláírt egy törvényt, amely betiltja Oroszországban a nemátalakító műtéteket. A törvényt az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag szavazta meg.

Az új törvény egyben érvénytelenít minden korábban, nemátalakító műtéten átesett ember részvételével kötött házasságot is. Megtiltja a transzgender személyeknek azt is, hogy örökbe fogadjanak.

Az orosz parlament tagjai szerint a törvény célja, hogy ellenálljanak a nyugati családellenes politikának, de volt olyan is, aki egyszerűen sátánizmusnak nevezte a nemátalakítást.

Washington kibertámadásokat hajt végre Oroszország ellen - állítják Putyinék

Az Egyesült Államok “ukrán zászló alatt” kibertámadásokat hajt végre a létfontosságú orosz infrastruktúra ellen – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy hétfői nemzetközi megbeszélésen.

Patrusev a dél-afrikai Johannesburgban egyeztetett a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS szervezetből, illetve a velük partnerségben lévő – az ötök barátainak is nevezett – országcsoportból érkezett kollégáival.

Az amerikai védelmi minisztérium, “a Pentagon kibervédelmi parancsnoksága (US Cyber Command), az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a NATO Tallinnban működő kibervédelmi központja ukrán zászló alatt tervez és hajt végre kibertámadásokat országunk kritikus számítástechnikai infrastruktúrája ellen” – hangsúlyozta a találkozón az orosz biztonsági tanács titkára, akit a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap idézett.

“Az amerikai hírszerzés ilyen támadásaihoz aktívan bekapcsolódnak ukrán hackercsoportok is” – mondta Patrusev. Szerinte a kibertámadások kiemelt céljai az orosz pénzügyi rendszer, a logisztikai, távközlési és energetikai hálózatok, a termelő vállalatok, illetve a kormányzati portálok. Az orosz tisztségviselő kiemelte: “senki előtt nem titok, hogy Washington és szövetségesei közvetlenül részt vesznek az ukrajnai konfliktusban”. Hozzátette, hogy az agresszív információs propagandakampányon és fegyverszállításokon felül az Egyesült Államok különleges műveleti parancsnoksága közvetlenül felügyeli az ukrán információs-pszichológiai műveletek központjának munkáját. “A Nyugat a kibertér militarizálásának és a kibertámadások tökéletesítésének útját választotta” – mondta.

Ez a romhalmaz lett Bahmutból a harcok után

A Financial Times újságírója posztolt drónfelvételeket Bahmut városáról, ahol hónapokon keresztül a legkeményebb harcok voltak az ukrán-orosz fronton. Így néz ki egy Érdnél kicsit nagyobb település a harcok után:

És így nézett ki előtte:

A Dunát támadták az oroszok, így néz ki a végeredmény

Dunamenti gabonatározókat támadtak iráni drónokkal az orosz erők. Ezekből hármat lelőtt az ukrán légvédelem, de több elérte a célpontot. Hat ember megsérült, valamint kár lett egy gabonasilóban és több tárolóban is. Az ukrán védelmi minisztérium ezeket a képeket posztolta.

Az ukránok azt mondják, előretörtek

Az ukrán hadsereg több mint 12 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza Dél-Ukrajnában az elmúlt héten az orosz erők elleni ellentámadás során – közölte hétfőn Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes.

Az előrenyomulással több mint 192 négyzetkilométerre emelkedett a június eleji ellentámadás kezdete óta visszafoglalt területek nagysága a déli térségben. A teljes visszafoglalt terület – a Bahmut körüli 35 négyzetkilométerrel együtt – 227 négyzetkilométert tesz ki.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala által közzétett videoüzenetben Maljar arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők több térségben folytatják az előrenyomulást Melitopol és az Azovi-tengernél fekvő Bergyanszk felé.

Keleten főként Bahmut körül zajlanak a harcok. A kijevi erők tovább nyomultak előre Bahmut déli részén, de az északi részen az orosz erők “minden centiméterbe és méterbe kapaszkodnak” – mondta.

Maljar hozzáfűzte: az ukrán erők az elmúlt héten mintegy 4 négyzetkilométert foglaltak vissza ebben az irányban, és a legnagyobb harcok Kliscsijivka, Andrijivka és Kurgyumivka környékén, Bakhmuttól délnyugatra folytak.

(MTI)

Így néz ki most a kiürült kahovkai víztározó

Ökocídium

– ezzel a felirattal osztotta meg Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó azt a műholdfelvételt, melyen a kiürült kahovkai víztározó látható.

A dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i vízerőmű gátját június 6-án robbantották fel:

Kapcsolódó
Leállhat a zaporizzsjai atomerőmű, a víz- és áramellátás, de ökológiai katasztrófa is jöhet a gátrobbanással
A Nova Kahovka-i gát elleni katonai akció az ukrán ellentámadást is befolyásolja.

Orosz védelmi minisztérium: 17 drónnal támadt a Krímre Ukrajna

Az orosz védelmi minisztérium közölése szerint Ukrajna 17 drónt vetett be a Krím-félsziget ellen. Három drónt lelőtt az orosz légvédelem, három a szárazföldbe csapódott, 11 pedig a Fekete-tengerbe zuhant – olvasható a közleményben.

Szergej Akszjonov, a 2014-ben annektált félsziget kormányzója korábban arról tájékoztatott, hogy egy lőszerraktárat ért dróntámadás a Krímen, Dzsankoj város környékén. Az oroszok által beiktatott tisztviselő hozzátette, hogy a támadásokban egy lakóház is megrongálódott.

A lőszerraktárban történt robbanásról több videó is cirkulál a közösségi médiában.

A félszigeten elővigyázatosságból szüneteltetik a légiforgalmat és a vasúti közlekedést, sőt egyes hírforrások szerint a raktár 5 kilométeres körzetében a lakosság evakuálása is folyamatban van.

(CNN)

Brit hírszerzés: a katonai drónok kezelését is oktatni fogják az orosz iskolákban

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Minden orosz iskolásnak tanítani fogják a katonai drón kezelésének alapjait. Artyom Szeikin orosz szenátor bejelentette, hogy a felderítés és az ellenséges pilóta nélküli légijármű-rendszerek (UAV) elleni védekezés is az orosz tanterv része lett.
  • A drónoktatás szeptember 1-től „Az életbiztonság alapjai” nevű tantárgy része lesz, melynek keretében a 10. és 11. évfolyamos tanulók gépkarabély és kézigránát használatot, valamint harci elsősegélynyújtást tanultak.
  • A katonai oktatás újbóli bevezetése az oktatásba inkább szolgálja a militarizált orosz patriotizmus kultúrájának ápolását, mintsem valódi katonai ismeretek átadását. Ugyanakkor a katonai drónok kezelésének oktatása arról árulkodik, hogy az ukrajnai háború tanulságai nyomán Oroszország azzal számol, hogy a drónok a modern háborúk állandó kellékei lesznek.

Putyin: A gabonaegyezmény már nem szolgált humitárius célokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint értelmét vesztette a fekete-tengeri gabonaegyezményt, ezért mondta fel országa egyoldalúan a megállapodást. Az orosz államfő hétfőn megjelent dolgozatában amellett érvelt, hogy a globális élelmiszerárak stabilizálása és a fejlődő országok élelmezése szempontjából kulcsfontosságú egyezmény már nem szolgált humanitárius célokat. Putyin szerint az oroszok által támasztott feltételeket nem vették figyelembe, így nem tudták meghosszabbítani, az eredetileg tavaly júliusban, Törökország mediálásával létrejött megállapodást.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja a gabonájának felét Ukrajnától vásárolja, melyből 125 millió ember élelmezését látja el. Az orosz elnök hangsúlyozta: országa rekord gabonatermésre számít idén, vagyis a kereskedelemben és a segélyezésben egyaránt képes kiváltani az ukrán gabonát a világpiacon.

Oroszország továbbra is fáradhatatlanul dolgozik majd az Afrikába irányuló gabona-, élelmiszer-, műtrágya- és további termékek szállításának megszervezésén: nagyra értékeljük és dinamikusan fejlesztjük az Afrikával fennálló gazdasági kapcsolatainkat

– fogalmazott Putyin.

(Reuters)

Egy krími lőszerraktárra mértek csapást az ukránok

Hétfőn korra reggel ukrán dróntámadás ért egy lőszerraktárat a krími Dzsankojban. Az orosz légvédelem 11 drónt hatástalanított – közölte Szergej Akszjonov, a Krím félsziget Oroszország által beiktatott kormányzója. Hozzátette, hogy a környéken egy lakóház is megrongálódott.

Az egyelőre nem világos, hogy a lőszerraktárat találat érte-e, vagy a lehulló törmelékek okoztak kárt a létesítményben.

(The Guardian)

Folytatódtak az Odessza elleni támadások

Hétfő éjjel ismét Odesszát lőtték az oroszok. Ez már a sokadik támadás a Fekete-tengeri kikötőváros ellen, mióta Oroszország felmondta a Fekete-tengeri egyezményt a gabona biztonságos szállításáról.

Ukrajna déli katonai parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy

a mostani támadásban egy gabonaraktárat pusztítottak el.A támadásban négy kikötői munkás szenvedett sérülést.

Meg nem erősített információk szerint az ukrán légvédelem három drónt hatástalanított.

Tegnap az UNESCO védelem alatt álló odesszai történelmi belváros legnagyobb egyházi épületét is találat érte: a 19. század elején épült Krisztus Színeváltozása Katedrálisban súlyos károk keletkeztek.

(The Guardian)

Hétfő hajnalban dróntámadás érte Moszkvát, két épület megrongálódott

Hétfő hajnalban ukrán drón csapás érte Moszkvát, közölte az orosz védelmi minisztérium. A támadás következtében két épület is megrongálódott, de sérültek nincsenek. Médiaértesülések szerint a védelmi minisztérium épületeit vehették célba, ugyanis a roncsokat azok közelében, a Komszomolszkij sugárút mentén találták meg. A sugárúton a forgalmat lezárták.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester tájékoztatása szerint a támadás hajnal négy órakor történt, a célpontokról annyit árult el, hogy azok nem lakóépületek voltak.

A védelmi miniszter, Szergej Sojgu a Telegramján azt írta:

ukrán terrorcselekmény-kísérletet hiúsítottak meg.

Az ukrán kormány egyelőre nem kommentálta a támadást.

Ez már a sokadik dróntámadás Moszkva ellen: május 3-án a Kremlt épületét érte dróncsapás, amelyet amerikai titkosszolgálati források szerint ukránbarát csoportok követhettek el. Május 30-án lakóházak sérültek meg dróntámadás miatt. Július 5-én öt drón közelítette meg Moszkvát, és bár a fővárost egyik sem érte le, a légi forgalmat ideiglenesen lezárták a moszkvai Vnukovo nemzetközi repülőtéren.

(BBC)

Olvasói sztorik