Élő Nagyvilág

Lehúzta a rolót Prigozsin médiája

MTI / EPA / Anatolij Malcev
MTI / EPA / Anatolij Malcev

A háború tegnapi eseményeiről szóló közvetítésünket itt olvashatja.

Délen az ukránok, keleten az oroszok nyomulnak előre

A Zaporizzsja megyei Bergyanszk és Melitopol városok irányában keserves harcok árán, de fokozatosan nyomulnak előre az ukrán csapatok, eközben viszont az ország keleti részében az orosz erők értek el előrehaladást – közölte Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes vasárnap a Telegramon.

A helyettes tárcavezető szerint az ukrán csapatok a tartalékosokkal megerősített orosz erők intenzív ellenállásával néznek szembe, „de kitartóan és fáradhatatlanul teremtik meg a feltételeket a gyors előrehaladáshoz.”

Beszámolt egyúttal arról is, hogy az orosz erők támadóműveleteket hajtanak végre Donyeck megyében, Avgyijivka, Liman és Marjinka települések irányába, a Luhanszk megyei Szvatove felé pedig előrehaladást értek el.

Ott most kemény csaták folynak. Az ellenség támadja Bilohorivkát, Szerebrjankát. A helyzet meglehetősen bonyolult

– fűzte hozzá Maljar.

Hozzátette, hogy Bahmut irányában, a déli szárnyon az ukrán csapatok részsikereket értek el, míg az északi szárnyon folytatódnak a harcok.

Az ellenség két ejtőernyős rohamezredet telepített oda

– emelte ki a miniszterhelyettes.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők vasárnap tizenegy rakétacsapást mértek Ukrajnára, nyolc iráni gyártású Sahid kamikaze drónt vetettek be, valamint negyven légicsapást indítottak és körülbelül harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel. Eközben az ukrán légierő kilenc csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig 22 orosz tüzérségi és két légvédelmi rendszert találtak el lőállásban – tette hozzá a vezérkar.

Lengyelország 500 rendőrt vezényel a fehérorosz határra

Lengyelország további 500 rendőrt vezényel a Fehéroroszországgal közös határszakaszra a bevándorlók számának növekedése és a Wagner-csoport okozta potenciális veszély miatt, írja a Guardian.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte,

a fehérorosz határon kialakult feszült helyzet miatt 500 lengyel rendőrrel erősítjük meg a védelmet.

A határon jelenleg is ötezer határőr és kétezer katona van jelen.

Lengyelország 2021 óta vádolja Fehéroroszországot azzal, hogy mesterségesen kreál menekültválságot a határon úgy, hogy a Közel-Keletről és Afrikából reptet be menekülteket, majd áttoloncolja őket a határon.

Három irányban támadnak az ukrán csapatok

Három irányban, Donyeck, Krasznolimanszk és Dél-Donyeck körzetében próbálkoztak támadó műveletekkel az ukrán csapatok az utóbbi egy napban – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap.

Az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy 605 főre tette, közülük 360-an Donyeck környékén estek el.

Közölte, hogy teljesen megsemmisítették a Herszon régióban található Antonyivszkij-hídnál lévő Antonyivszkij-szigeten partra szállt ukrán alakulatot.

A megsemmisített haditechnikai eszközök és katonai célpontok között említett egyebek között nyolc harckocsit, több vontatott löveget, gyalogsági harcjárművet és hadianyagraktárat.

Mint mondta, az orosz légvédelem lelőtt a zaporizzsjai Novo-Andrijivkánál egy ukrán Szu-25-ös csatarepülőgépet, valamint más térségekben négy HIMARS-rakétát, egy HARM-rakétát és 14 drónt.

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megye kormányzója Telegram-oldalán arról számolt be, hogy a légvédelem egy további drónt semmisített meg.

Lehúzta a rolót Prigozsin médiája

Befejezi működését a Jevgenyij Prigozsin, a  Wagner zsoldoscsoport alapítója irányítása alatt álló orosz médiacsoport. A Patriot Media holding közösségimédia-oldalain szombaton késő este közzétett videóklipben Jevgenyij Zubarev, a RIA FAN hírportál igazgatója jelentette be az „ország médiaterének elhagyásáról” szóló döntést.

Zubarev nem indokolta a döntést. Méltatta viszont a Patriot Media tevékenységét, mondván, hogy az mind Prigozsint, mind Putyint megvédte a Kreml-ellenes ellenzék, köztük a bebörtönzött, Putyin-kritikus Alekszej Navalnij támadásaitól.

A Patriot-csoport Alekszej Navalnij és az ellenzék más képviselői ellen dolgozott, akik valóban megpróbálták tönkretenni az országunkat

– fogalmazott.

A Patriot Media, amelynek legismertebb terméke a RIA FAN hírportál volt, Kreml-barát irányvonalat képviselt, és pozitívan ábrázolta Prigozsin és a Wagner-csoport működését. A Kommerszant című orosz lap pénteken arról számolt be, hogy az ország hírközlési felügyelete, a Roszkomnadzor blokkolta a Prigozsinhoz köthető médiát. (MTI)

Brit repülőgéproncsokat találtak Ukrajnában

Természetesen ezek a gépek nem a mostani háborúban játszottak szerepet: nyolc, második világháborús brit Hurricane vadászrepülőgép rozsdásodó maradványait találták meg egy ukrajnai erdőben elásva – olvasható a BBC honlapján. Ezeket a repülőgépeket Nagy-Britannia küldte a Szovjetunióba, miután 1941-ben a náci Németország megszállta az országot. Légiközlekedési szakértők szerint ez az első alkalom, hogy ilyen mennyiségben bukkantak Hurricane-maradványokra Ukrajnában.

Nagyon ritkán találják meg ennek a típusú repülőgépnek a roncsait Ukrajnában

– mondta Oleks Shtan egykori pilóta, aki az ásatást vezeti. „Nagyon fontos a repüléstörténetünk szempontjából, mert korábban nem találtak itt Lend-Lease repülőgépet.” A Hawker Hurricane volt az 1940-es légi háború vezető harci eszköze, amikor a brit Királyi Légierő (RAF) sikerrel verte vissza az Egyesült Királyság megszállására irányuló német kísérleteket.

Negyven embert utasítottak ki a bukaresti orosz nagykövetségről

A román kormány kérésére szombaton negyven ember – diplomata és követségi munkatárs – hagyta el a bukaresti orosz nagykövetséget – írja a Guardian a román külügyminisztérium közlésére hivatkozva.

A tárca tájékoztatása szerint tizenegy diplomata és 29 műszaki és adminisztratív munkatárs – családtagjaik kíséretében – „hagyta el Romániát egy polgári repülőgép fedélzetén, amely egy orosz légitársasághoz tartozik.”

A román média egy Il-96-os repülőgépet mutatott be, amely a bukaresti repülőtérről szállt fel.

A döntés a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi szintjét tükrözi – közölte a román külügyminisztérium, hozzátéve, a hatóságok június 8-án jelezték a kérést, és 30 napot adtak Moszkvának annak teljesítésére.

Zelenszkij: Legalább 21 ezer Wagner-zsoldos halt meg Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint legalább 21 ezer Wagner-zsoldos vesztette életét az ukrajnai harcokban – írja a CNN.

Az ukrán vezető közölte, a katonai magáncég „óriási veszteségeket” szenvedett, különösen Kelet-Ukrajnában, ahol a „legerősebb csoportja” harcolt.

Csak Kelet-Ukrajnában a 21 ezer elesett Wagner-zsoldos mellett további 80 ezer sebesült meg

– tette hozzá Zelenszkij. „Ezek óriási veszteségek voltak a Wagner számára, amely az orosz hadsereg leginkább motivált egysége, mivel a tagjainak – jórészt egykori elítélteknek – nincs vesztenivalójuk” – fogalmazott.

CIA-főnök: Egy hét alatt 2,5 millió orosz látta az amerikaiak ismeretterjesztő Telegram-videóját

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője szerint az ukrán háború erodálja Vlagyimir Putyin hatalmát. William J. Burns az Egyesült Királyságban a Ditchley Alapítvány meghívására tartott előadást, amelyről a BBC közölt tudósítást. A CIA igazgatója elmondta, a háború miatti elégedetlenség új lehetőségeket kínál a szervezet számára, hogy érdemi hírszerzési információkat gyűjtsön Oroszországban.

Burns szerint Jevgenyij Prigozsin egy héttel ezelőtti fegyveres lázadása – amely szinte egy vádemeléssel ért fel az orosz invázióval szemben – egy ideig még komoly hatással lesz az orosz társadalomra.

A háborúval szembeni elégedetlenség továbbra is súlyos gondot okoz az orosz vezetésnek

– állította a CIA-vezér. „Ilyen fokú elégedetlenség generációnként csak egyszer adódik, és nem hagyjuk veszendőbe menni” – tette hozzá. Emlékeztetett: a CIA a közelmúltban egy új közösségi médiakampányt indított, hogy megpróbálja elérni a háborúval elégedetlen orosz polgárokart, ennek érdekében feltöltöttek az oroszok által széles körben használt Telegram közösségi oldalra egy videót, amelyben útmutatót adtak arról, hogyan lehet megfigyelés nélkül felvenni a kapcsolatot a CIA-val a dark weben. Ezt a videót 2,5 millióan nézték meg az első héten.

Olvasói sztorik