Élő Nagyvilág

Mark Milley: Hosszú és nagyon véres lesz az ukrán ellentámadás

Getty Images via AFP
Getty Images via AFP

Az EU támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt a spanyol kormányfő

Ismételten az Európai Unió támogatásáról biztosította Ukrajnát szombaton, a spanyol soros EU-elnökség első napján Kijevben tett látogatásán Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

Ami az Európai Uniónak az Ukrajna csatlakozásával kapcsolatos álláspontját illeti, jelenlétem a hat hónapos elnökség első napján az uniós intézmények világos és egyértelmű politikai elkötelezettségét bizonyítja,

jelentette ki Pedro Sánchez Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Spanyolország ismételten támogatásáról biztosítja Ukrajna uniós tagjelöltségét, amely a spanyol uniós elnökség egyik prioritása lesz,

áll a Pedro Sánchez és Volodimir Zelenszkij által elfogadott közös nyilatkozatban.

Volodimir Zelenszkij megismételte egyes nyugati partnerekkel szembeni bírálatait az ukrán pilóták harci repülőgépek kezelésére történő kiképzésével kapcsolatban. Bírálta, hogy nincs elgondolásuk azzal kapcsolatban, mikor kaphat Ukrajna F-16-os vadászgépeket, és a kiképzési programoknak sincs menetrendjük.

Az ukrán elnök figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai atomerőmű továbbra is „súlyos fenyegetést” jelent, és kijelentette, hogy Oroszország „műszakilag készen áll” egy elszigetelt robbantást előidézni a létesítményben.

Volodimir Zelenszkij nagyobb nemzetközi figyelmet kért a délkelet-ukrajnai létesítményben kialakult helyzet kapcsán, és szankciókat sürgetett az orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom ellen.

Zelenszkij egyúttal közölte, szeretné, ha országa meghívást kapna a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozóján az észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozásra.

(MTI)

Zelenszkij: Oroszország technikailag kész arra, hogy a zaporizzsjai erőműnél robbantson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton arra figyelmeztetett, hogy továbbra is komolyan fenyeget annak a veszélye, hogy katasztrófa történik az oroszok által megszállt zaporizzzsjai atomerőműben.

Az ukrán elnök hírszerzési információkra hivatkozva azt állította, hogy Oroszország „technikailag kész” arra, hogy helyi robbanást idézzen elő a létesítményben. Zelenszkij ezért nagyobb nemzetközi figyelmet kért a délkelet-ukrajnai létesítmény helyzetére, amely Európa legnagyobb atomerőműve.

(Reuters)

Orosz hadihajók miatt aggódik Japán

Két orosz hadihajót észleltek Tajvan és a japán Okinava-szigetek közelében az elmúlt négy napban – jelentette be a japán védelmi minisztérium pénteken éjjel, miután Tajvan már a hét során hasonló bejelentést tett. A tajvani védelmi tárca kedden azt közölte: két orosz fregattot látott a sziget keleti partjainál, válaszul repülőgépet és hajókat küldött az ellenőrzésükre.

Tokió júniusban kijelentette, hogy a japán területek közelében zajló folyamatos orosz katonai tevékenység, beleértve a kínai hadsereggel folytatott közös hadgyakorlatokat is, komoly aggodalomra adnak okot a japán nemzetbiztonság szempontjából. Japán és Tajvan csatlakozott az Egyesült Államokhoz és szövetségeseihez, amelyek széleskörű büntetőintézkedéseket léptettek életbe Oroszországgal szemben, miután Moszkva 2022. február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

A japán védelmi tárca tájékoztatása szerint két Sztereguszcsij típusú fregattot észleltek kedd reggel, 70 kilométerre délnyugatra a japán Jonaguni-szigettől, Okinava prefektúrában található Tajvan közelében. Az orosz hadihajók fel-alá haladtak a Jonaguni és Tajvan közötti vizeken, majd keleti irányba fordultak, és pénteken a Mijako- és Okinava-szigetek közötti vizeken tűntek fel – közölte a japán minisztérium közleménye, hozzátéve, hogy Tokió két japán hadihajót küldött ki az orosz hadihajók nyomon követésére.

Az Interfax orosz hírügynökség kedden jelentette, hogy az orosz csendes-óceáni flotta több hajója is a Fülöp-szigetektől észak-keletre található Filippínó-tenger déli részén hajt végre hosszú távú tengeri manővereket.

(MTI)

Lukasenko nem bánná, ha a Wagner-csoport kiképzői megosztanák velük a tapasztalataikat

Alekszandr Lukasenko pénteki minszki beszédében a Wagner-csoportról is beszélt. Elmondta, hogy régóta ismerik őket.

Egyszer még 33 zsoldost őrizetbe is vettünk közülük Minszk közelében 2020-ban. Elengedtük őket. Azóta is hálásak nekünk. (…) Nem félünk tőlük. Ezek olyan emberek, akik megjárták a hadsereget, akik láttak háborúkat. Ők azok az emberek, akik a világ minden táján harcoltak a normális civilizációért. A Nyugat gyűlöli őket a szellemiségükért.

Az államfő szerint a fehérorosz hadsereg nem bánná, ha a Wagner-csoport megosztaná velük a tapasztalataikat.

Sajnos, nálunk nincsenek ilyenek. Ha az oktatóik eljönnek hozzánk (ahogyan én javasoltam nekik), és megosztanák velünk a harci tapasztalataikat, szívesen tanulunk tőlük

– mondta a fehérorosz elnök.

(via Belta)

Titkos látogatást tett a CIA vezetője Ukrajnában

A CIA vezetője titkos látogatást tett Ukrajnában – állítja egy amerikai tisztviselő. William Burns, a CIA igazgatója a közelmúltban Ukrajnába utazott, és találkozott hírszerzési kollégáival, valamint Volodimir Zelenszkij elnökkel – erősítette meg egy amerikai tisztviselő pénteken az Agence France-Presse-nek.

A hírügynökség jelentése szerint Burns útja során megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a hírszerzési információk megosztása mellett.

A látogatásról elsőként beszámoló Washington Post szerint a találkozón szó volt az oroszok által megszállt területek visszaszerzésérről és a tűzszüneti tárgyalások megkezdéséről is. A The Post beszámolója szerint a látogatásra júniusban, még Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök által vezetett 24 órás lázadás előtt került sor.

(via The Guardian)

Lassan halad előre az ellentámadás

Hosszú, nehéz és nagyon véres lesz az ukrán ellentámadás – erről beszélt Mark Milley, az Egyesült Államok hadseregének legmagasabb rangú vezetője. A tábornok a washingtoni National Press Clubban elmondta, hogy az ellentámadás folyamatosan, de lassan halad előre. Hozzátette: az előrenyomulást nagyban nehezítik az aknamezők.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég elismerte, hogy a területek visszaszerzése a kívántnál lassabban halad. Miley viszont elmondta, hogy őt ez nem lepte meg, mivel „a háború nagyon más papíron és nagyon más a valóságban.” Az amerikai tábornok úgy látja, hogy az ukrán ellentámadás hat, nyolc, tíz hétig is eltarthat.

Nagyon hosszú lesz, és nagyon, nagyon véres

– fogalmazott Milley.

Olvasói sztorik