Nagyvilág

Megsemmisült Titan: maradtak még megválaszolatlan kérdések

OceanGate Expeditions / AP / MTI
OceanGate Expeditions / AP / MTI
A Titan merülőhajóból csak roncsok maradtak, pedig megelőzhető lett volna a tragédia. Az amerikai haditengerészet észlelt egy anomáliát a tengeralattjáró eltűnésekor, így már akkor sejtették, hogy óriási a baj. Az utasoknak viszont nem volt idejük arra, hogy felfoghassák, mi történik velük.

Szomorú véget ért a napokig tartó kutatás a Titanic roncsaihoz tartó, majd a radarokról rejtélyesen eltűnő Titan merülőhajó után: az egész világon nagy figyelemmel kísért mentőakció végén kiderült, hogy nincs kit megmenteni, a mindössze 6,5 méteres tengeralattjáró ugyanis megsemmisült.

Az amerikai parti őrség magyar idő szerint csütörtökön délután közölte, hogy a Titanictól körülbelül 500 méterre egy törmelékmezőt találtak, és nem sokkal később az is bebizonyosodott, hogy ezek a Titan roncsai.

A katasztrófában öten vesztették életüket:

  • Hamish Harding brit felfedező,
  • Paul-Henri Nargeolet veterán francia Titanic-kutató,
  • Shahzada Dawood pakisztáni-brit üzletember
  • és 19 éves fia, Suleman,
  • valamint Stockton Rush, a merülőhajót üzemeltető OceanGate társalapítója.

2400 km/h-s sebességgel omolhatott be a merülőhajó fala

A legfontosabb feladat most az, hogy megállapítsák, mi vezethetett a katasztrófához. Ez már csak azért sem lesz könnyű, mert a merülőhajón nem volt a főként repülőgépek tartozékaként ismert feketedoboz, ami bizonyítékokat szolgáltathatna arra, hogy mi történt. A vizsgálat viszont ezt leszámítva körülbelül úgy néz majd ki, mint egy repülőbalesetnél.

A szakértők egyetértenek abban: ahhoz, hogy megtudhassuk a teljes igazságot, a tengeralattjáró maradványainak nagy részét a felszínre kellene hozni, és mindezt mielőbb, mert az óceáni környezetben az anyagok nagyon gyorsan változhatnak a nyomás hatására. Ezt a feladatot vélhetően távolról irányítható robotok segítségével végzik majd el. Az sokat segíthet, hogy a Titan roncsai nem közvetlenül a Titanic mellett vannak, tehát nem lehet azokkal összekeverni.

AFP Hamish Harding, Stockton Rush, Paul-Henri Nargeolet, Suleman Dawood és Shahzada Dawood.

Mint arról korábban már írtunk, valószínűleg egy apróbb szakadás a hajó szénszálaiban eredményezhetett egy súlyos szivárgást, ami aztán az extrém nyomás alatt a jármű azonnali berobbanását válthatta ki. Az úgynevezett implózió alapvetően a robbanás pontos ellentéte: ahelyett, hogy a belső nyomás kifelé mozogna, a külső nyomás befelé áramlik. A hajó egyébként olyan mélyen volt, hogy a felette lévő víz tömege megegyezett az Eiffel-toronyéval, ami több tízezer tonnát jelent.

Amikor egy tengeralattjáró szerkezete berobban, akkor több mint 2400 km/h-s sebességgel omlik befele. Ez egyetlen másodperc alatt 671 méter. A Titan merülőhajónál a teljes összeomlás tehát körülbelül egy milliszekundum alatt történhetett meg, ami a másodperc ezredrésze. Csak összehasonlításként: az emberi agy körülbelül 25 milliszekundum alatt reagál ösztönösen egy ingerre.

Az implóziót rögtön egy klasszikus értelemben vett robbanás is követhette, a levegő ugyanis ekkor öngyulladóvá válik. Az áldozatoknak így a holtteste sem maradhatott meg, mert pillanatok alatt hamuvá és porrá válhattak. Minden pedig olyan gyorsan történt, hogy idejük sem lehetett felfogni, mi zajlik velük, körülöttük.

Ahhoz, hogy megállapítsák, mi okozta a szivárgást, szükségesek a roncsok. Hogy a vizsgálatot ki fogja vezetni, azt egyelőre nem tudni, mert az eset példátlan, de minden valószínűség szerint az amerikai parti őrség nagy szerepet játszik majd benne.

Ha sikerül felhozni a darabokat, akkor mikroszkóp alatt elemzik majd ki a szénszálak szerkezetét, és ezzel pont kerülhetne az ügy végére. A szálak és a szakadások iránya ugyanis fontos információkat hordozhat a robbanásról.

Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

A vizsgálat fókuszában áll majd egy másik érdekes tényező is. A Titan minden mélytengeri merülés során kissé összenyomódott a brutális nyomás hatására, majd a normális méretében tért vissza. Ez az általános stresszhatás anyagfáradtságot okozhatott, és megvékonyíthatta a merülőhajó falát. Nem világos, hogy a tengeralattjárót minden merülést követően ellenőrizték-e, és ha igen, akkor ezek mennyire voltak átfogóak, például keresték-e a mikroszkopikus hibákat ultrahangos vizsgálatokkal vagy röntgenfelvételekkel.

Titkos szenzorok rögzítették egy anomáliát

Szintén megválaszolatlan kérdés még, hogy pontosan mikor történt a berobbanás. A merülőhajónak az indulását követően 1 óra 45 perccel veszett nyoma, az amerikai haditengerészet nagyjából ekkor észlelt anomáliát a Titanic környékén. A New York Times értesülései szerint titkos víz alatti szenzorok jeleztek be, amiket egyébként ellenséges tengeralattjárók felismerésére építettek ki.

A hivatalos megfogalmazás szerint

az anomália összeegyeztethető volt egy implózióval vagy egy robbanással a Titan merülőhajó tartózkodási helyének közelében, ahol megszakadt a kommunikáció a fedélzettel.

A haditengerészet továbbította az információt a kutatóakcióban résztvevő csapatoknak, de nem találta döntő jelentőségűnek, ezért folytatták a keresést.

James Cameron filmrendező, aki maga is 33-szor merült a Titanichoz, szintén szorosan nyomon követte az eseményeket. Elmondása szerint ő az anomáliáról egy órán belül tudomást szerzett, és biztos volt benne, hogy nagy a baj.

Mint fogalmazott, hétfőn e-mailben értesítette kollégáit az eseményekről. A levélben az állt: „elveszítettünk néhány barátot. A hajó az óceán alján van darabokban.”

Joseph Prezioso / AFP A Titanic roncsa közelében eltűnt Titan tengeralattjáró kereséséről tartott sajtótájékoztató 2023. június 21-én.

Cameron több lapnak is interjút adott azt követően, hogy megtalálták a roncsokat. Szerinte óriásit hibázott a gyártó cég, és már sajnálja, hogy nem emelte fel ellenük korábban a szavát. Úgy fogalmazott, az innovációt ünnepelni kell, de egy kísérleti járműbe nem lehet pénzért utasokat ültetni, hacsak nem mélytengeri kutatók.

A rendező azt mondja, a Titanic és a Titan tragédiáit is több figyelmeztetés előzte meg. A Titanic esetében a kapitánynak hiába szóltak a jéghegyekről, mégis egy vaksötét éjszakán akarta átszelni az óceánt.

Arról beszélt:

Itt vagyunk újra. Ugyanazon a helyen. És most már két roncs fekszik egymás mellett ugyanabból az elszomorító okból következően.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik