Nagyvilág

Törmelékmezőt találtak a Titanicnál az eltűnt tengeralattjáró keresési területén

Ocean Gate / ANADOLU AGENCY / AFP
Ocean Gate / ANADOLU AGENCY / AFP

Egy távirányítású kanadai mentőrobot (ROV) törmelékmezőt észlelt a Titanic roncsának közelében a vasárnap eltűnt tengeralattjáró, a Titan keresési területén. A szakértők jelenleg értékelik a frissen szerzett információkat – jelentette be a keresést vezető amerikai partiőrség.

Egyelőre nem világos, hogy a törmelékmező kapcsolatban áll-e az eltűnt tengeralattjáróval.

David Mearns tengerkutató, aki a Titan fedélzetén tartózkodó két személynek is közeli barátja, a mentési művelethez közel álló forrástól úgy értesült: a roncstörmelék a tengeralattjáró talpazata, illetve hátsó burkolatának egy darabja lehet.

Mearns a Sky News-nak elmondta:

a törmelékmező arra utal, hogy a tengeralattjáró darabjaira hullott, és ebben a mélységben, mert tudjuk, hogy körülbelül 3300 méteren veszítették el velük a kommunikációt, ez tényleg a legrosszabb forgatókönyv: egy katasztrofális meghibásodás, szétrobbanhatott a tengeralattjáró.

A törmeléket megtaláló jármű gyártójának a honlapján egy azóta eltávolított közlemény jelent meg, melyben a vállalat kifejezi háláját a keresési és mentési akcióban részvevőknek. Hozzáteszik:

Most a Titanon tartózkodók családtagjaira kell fókuszálnunk, akiket tragikus veszteség ért.

Az amerikai partiőrség magyar idő szerint csütörtök este kilenc órakor tart sajtótájékoztatót.

A Titan nevű merülőhajó az Atlanti-óceánban vitt turistákat és szakértőket a Titanic roncsaihoz, amikor nyoma veszett. Vasárnap a kommunikáció egy és háromnegyed órával a merülés kezdete után szakadt meg a merülőhajóval, amelyen legfeljebb 96 órára elegendő oxigén lehet. Ez az időablak magyar idő szerint csütörtök délután, dél és kettő óra között járt le.

Jelenleg egy Connecticut állam méretű területre fókuszálnak a keresés során, és immár több mint húsz hajóval és tengeralattjáróval keresik a Titant.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik