Nagyvilág

A haditengerészet szonárjai észlelhették, amikor összeroppant a Titan merülőhajó

Az Egyesült Államok haditengerészete az ellenséges tengeralattjárók nyomon követésére kialakított, titkos víz alatti szenzorhálózat adatai alapján „robbanást vagy robbanásnak megfelelő anomáliát” észlelt a tragikus véget ért Titan merülőhajó közelében, amikor vasárnap megszakadt a kapcsolat a hajóval – számolt be a haditengerészet két magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselőjére hivatkozva a Wall Street Journal.

A cikkből kiderül, hogy az érzékelők adatait összevetették a haditengerészet P-8-as légi megfigyelő repülőgépeitől és a felszínen lévő szonárbójáktól származó információkkal, hogy aztán háromszögeléssel meg tudják határozni a Titan hozzávetőleges helyét. Az információkat ezt követően továbbították a parti őrség kutatásért felelős tisztviselőjének, John Mauger ellentengernagynak.

Ugyanakkor mivel nem volt vizuális vagy más meggyőző bizonyíték a katasztrofális meghibásodásra, az egyik tisztviselő szerint „felelőtlenség” lett volna azonnal azt feltételezni, hogy az öt utas meghalt, és ezért folytatni kellett a kutatást, hiába tűntek borúsnak a kilátások.

Az, hogy végül mi történt a Titannal, csütörtökön vált bizonyossá, amikor a kereséshez használt egyik távirányítású mentőrobot (ROV) törmelékmezőt észlelt a Titanic közelében. A hivatalos tájékoztatás szerint öt nagyobb méretű, a búvárhajóból származó törmelékdarabot is találtak, amely alapján azt a következtetést vonták le, hogy a Titan összeroppant, majd darabokra szakadt a tenger nyomása alatt. A balesetben a búvárhajó öt utasa halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik