A következő élő közvetítés része Ukrajna leendő budapesti nagykövete: Orbán Viktorral nagyon sok mondanivalónk lesz egymásnak

Ukrajnában csaknem teljes tilalom alá került az orosz nyelvű könyvek értékesítése

MTI / EPA
MTI / EPA

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező könyvek importját és terjesztését – írja a Kyiv Postra hivatkozva a The Guardian.

Az ukrán parlament, a Verkhovna Rada hétfőn szavazott két olyan törvényről, melyek szigorú korlátozásokat vezetnek be az orosz könyvekre és zenére vonatkozóan. A törvény egyebek mellett tiltja, hogy orosz állampolgárok könyveket nyomtassanak Ukrajna területén, hacsak nem mondanak le orosz útlevelükről és nem veszik fel az ukrán állampolgárságot. A tilalom csak azokra vonatkozik, akik a Szovjetunió összeomlása után kaptak orosz állampolgárságot.

Megtiltották az Oroszországban, Fehéroroszországban és a megszállt ukrán területeken nyomtatott könyvek kereskedelmi célú behozatalát. Amennyiben bármely más országból szeretnének orosz nyelvű könyvet értékesíteni Ukrajnában, az a törvény szerint engedélyköteles, egyéni elbírálás alá esik.

Az ukrán elnöki hivatal a Twitteren közölte:

a törvény megerősíti az ukrán kultúrát és az információs teret az ukránellenes orosz propagandával szemben.

Az ukrán kultúrpolitika egyik kulcseleme a deruszifikáció, ugyanis állításuk szerint az orosz uralom idején az ukrán identitás évszázadokig el volt nyomva.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik