Élő Nagyvilág

Zelenszkij elárulta, miért halad lassan az ellentámadás

WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Putyin: a frontvonalon szélcsend van az ukrán veszteségek miatt

A frontvonalon most “egyfajta szélcsend” figyelhető meg, mivel az ukrán hadsereg komoly veszteségeket szenvedett el mind a személyi állományában, mind a hadfelszerelésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök egy interjúban, amely mind a Rosszija 24 hírcsatornán, mind a Kreml honlapján megjelent.

“A harci cselekmények bizonyos elemei – az ágyúzások, a felderítő harcok – természetesen folyamatban vannak. Aktív támadó cselekmények egyelőre nincsenek” – mondta az orosz elnök a Kremlben, a frissen végzett tiszti növendékek körében felvett nyilatkozatban.

Véleménye szerint az ukrán fegyveres erők jelenleg harcképességeik helyreállításával vannak elfoglalva. Azzal, hogy új egységeket hozzanak létre olyan dandárokból, amelyek súlyos veszteségeket szenvedtek, amikor az orosz védelem áttörésével próbálkoztak.

Putyin az éjszaka kapott adatokra hivatkozva azt mondta, hogy az orosz hadsereg 245 ukrán harckocsit és 678 különböző típusú páncélozott járművet semmisített meg a június 4-én elkezdődött ukrán ellentámadás során. Az ukrán fél által élőerőben elszenvedett veszteséget “nagyon jelentősnek” nevezte.

(MTI)

Ukrán parancsnok: halad előre az ukrán hadsereg az ország délkeleti részében

Az ukrán hadsereg tovább halad előre a Tavria elnevezésű katonai szektorban, azaz a főként Zaporizzsja megyét magába foglaló délkeleti országrészben, kiszorítva állásaiból az orosz csapatokat – jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a térségben harcoló ukrán hadműveleti-stratégiai csapat parancsnoka.

Szavai szerint már most jól érzékelhetők az ottani ukrán katonai sikerek. Kiemelte, hogy az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek a nap folyamán 1119 tűzfeladatot teljesítettek. “Az elmúlt nap során az ellenség vesztesége halottakkal és sebesültekkel együtt csaknem három századot tett ki, az orosz katonai felszerelésekből pedig 68 darab semmisült vagy rongálódott meg” – fejtette ki. Tarnavszkij felsorolása szerint az orosz erők a nap folyamán egyebek mellett hat harckocsit, két Sztrela típusú légvédelmi rendszert, 15 páncélozott harcjárművet, valamint több tüzérségi eszközt veszítettek, ezen felül megsemmisült három orosz lőszerraktár is.

Zelenszkij elmondta, miért halad lassan az ukrán ellentámadás

Az ukrán erők ellentámadása részben azért lassult le, mert az oroszok jelentős méretű területet, mintegy kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a BBC-nek adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

Vannak, akik azt hiszik, hogy ez egy hollywoodi film, és azonnali eredményeket várnak, ám ez nem az

– jegyezte meg az államfő. Szavai szerint az offenzíva nem könnyű, hiszen Ukrajna területén kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá az orosz csapatok. “Bármit is akarnak egyesek, beleértve azokat, akik nyomást próbálnak gyakorolni ránk, minden tisztelettel azt kell nekik mondanom, hogy úgy haladunk a csatatéren, ahogy jónak látjuk” – fűzte hozzá Zelenszkij.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára korábban kijelentette, hogy az ukrán védelmi erők egyik fő prioritása jelenleg mindenekelőtt az orosz erők “tüzérségi kivéreztetése” a fronton.

Módosult az ukrán szégyenlista, de az OTP maradt

Ukrajna öt görög céget átmenetileg levett a „háborús szponzorok” listájáról.

Az Euronews brüsszeli tudósítója szúrta ki, hogy ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség ideiglenesen felfüggesztette öt görög vállalat – és nyolc vezetőjük – szerepeltetését a „háború nemzetközi szponzorainak” listáján. A cégeket összesítő honlapon a görög cégek (Dynacom Tankers, Delta Tankers, Thenamaris, Minerva Marine, TMS Tankers) melletti indoklásokat elhomályosították, helyettük az a felirat olvasható, hogy

a státusz felfüggesztve, amíg folynak a kétoldalú tárgyalások az Európai Bizottság képviselőinek bevonásával.

Az ukrán szégyenlista felülvizsgálata ugyanakkor nem érintette az OTP Bankot, amely egyetlen magyar cégként továbbra is szerepel azon, noha az Euronews korábbi híre szerint az EU ebben az ügyben is megpróbál majd közvetíteni, miután Szijjártó Péter külügyminiszter megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik, 500 millió eurós részletének folyósítását és kilátásba helyezte az EU készülő 11. szankciós csomagjának megvétózását is.

Kapcsolódó

ADVERTISING

A hivatalos indoklás szerint az OTP Bank “nemcsak hivatalosan elismeri az úgynevezett donyecki és luhanszki ‘népköztársaságokat’, de kedvezményes hitelfeltételeket is biztosít az orosz hadseregnek, azaz tulajdonképpen jutalmazza őket az elkövetett háborús bűnökért. Az OTP Csoport így továbbra is szponzorálja az Ukrajna elleni orosz agressziót.” Az OTP tagadja a felhozott vádakat.

A Bizottság vélhetően azért is tárgyal most az ukránokkal a listáról, mert Budapest mellett Athén is megvétózná a szankciókat, amiért a görög hajózási társaságok szerepelnek az ukrán listán.

Hadifogoly-ügy: újabb kínos ukrán vádak

Az ukrán katonai hírszerzés tudott az akcióról, ám a magyar fél mindent tagadott.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője a Szabad Európa ukrán szolgálatának azt állította, bizonyítékaik vannak arra, hogy a tizenegy ukrán hadifogoly ügyében valójában a magyar fél kereste meg az oroszokat. Kijev arról már az akció előtt is tudott, a művelet előtti érdeklődéseire azonban a magyar fél mindent tagadott. A budapesti szerkesztőség által szemlézett interjúban Andrij Juszov azt mondta, tudják, hogy a magyar fél néhány hónapja egy 13 fős listát adott át az oroszoknak.

Szerinte a magyar kormány képviselői most is ellentmondásosan nyilatkoznak a Magyarországra végül átszállított hadifoglyokról.

Először azt mondták, hogy hadifoglyok, aztán azt, hogy szabad emberek, és ők maguk kértek segítséget. De tudjuk, hogy ez nem igaz.

Kedden a budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra.

Kapcsolódó
Visszavittek Ukrajnába három Magyarországra szállított hadifoglyot
A budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra – közölte Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Az ukránok délen megerősítenek

Az ukrán erők megerősítik a pozícióikat azokon a területeken a déli fronton, ahol sikerült előrehaladniuk, közölte az ukrán haderő szóvivője, aki részleges sikernek nevezte az eddigi ellentámadást. Az ukrán erők valamennyire előre tudtak törni délen, de keleten az oroszok próbálnak meg előrenyomulni, amitől különösen heves harcok vannak a frontnak ezen a részén.

Valamennyit haladtak előre az ukránok délen

Az ukrán erők előrehaladtak Melitopolnál és Bergyanszknál is, közölte Andrij Kovalev, a hadsereg szóvivője.

Részben sikeres volt a hadművelet, területet szereztek.

– mondta Kovalev. A harcok mindenesetre a hírek szerint nagyon hevesek, különösen az ország keleti részében, Donyeckben.

Moszkva közelében szedtek le katonai drónokat

Két drónt hatástalanítottak Moszkva régióban egy katonai raktár közelében, közölte Andrej Vorobjov kormányzó a Reutersszel. Senki nem sérült meg, a roncsokat megtalálták. A drónok épp a raktár felé haladtak. A Telegramon legalább még egy drónról írtak, ami Lukino falu közelében járt.

Segélycsomagot adnak a britek Ukrajnának

A brit kormány több milliárd dolláros pénzügyi csomagot állított össze az ukrán gazdaság stabilizálására.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint a kezdeményezés – amelyet Rishi Sunak brit miniszterelnök jelent be a Londonban kezdődő kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencián – egyebek mellett brit kormányzati garanciavállalást tartalmaz 3 milliárd dollárnyi világbanki hitelre, amelynek célja a létfontosságú ukrajnai közszolgáltatási intézmények, köztük az iskolák és a kórházak működésének finanszírozása.

A brit kormány emellett saját forrásból további 240 millió font (105 milliárd forint) kétoldalú pénzügyi támogatást is folyósít életmentő programokra, köztük aknamezők felszámolására, katasztrófaelhárító felszerelések szállítására, reformprogramokra és energiaipari beruházásokra.

Ebből a csomagból 127 millió fontot lehet fordítani közvetlen humanitárius célokra az ENSZ és a vöröskereszt bevonásával, mások mellett olyanok megsegítésére, akik az ukrajnai harcok frontvonalában élnek.

London mindezeken felül 250 millió font új tőkével látja el a brit kormány nemzetközifejlesztés-finanszírozási és befektetési intézményét (Development Finance Institution – British International Investment, BII).

E finanszírozási csomag célja a Downing Street szerdai tájékoztatása szerint elsősorban a magánszektorból érkező beruházások támogatása nagyszabású ukrajnai infrastrukturális, energiapiaci, pénzügyi szolgáltatási és mezőgazdasági programokban.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint eddig 38 országból négyszáznál több nagyvállalat jelezte, hogy kész bekapcsolódni az ukrajnai újjáépítésbe.

Az ismertetés szerint e vállalatok összesített éves forgalma meghaladja az 1600 milliárd dollárt. A jelentkezők között van mások mellett a Virgin vállalatbirodalom, a Sanofi gyógyszeripari konglomerátum, a Philips technológiai cég, a Hyundai Engineering ipari csoport és Citi pénzügyi szolgáltató.

A londoni konferencián részt vesz a feltörekvő európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben életre hívott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is, amely Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője.

Az EBRD 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, és idei éves közgyűlésén jelezte: várhatóan tőkeemelést kér még az év vége előtt a részvényes országoktól és szervezetektől ahhoz, hogy hozzájárulhasson az ukrajnai újjáépítés finanszírozásához.

A londoni székhelyű bank becslése szerint az ukrajnai helyreállítási költségek meghaladhatják a 410 milliárd dollárt.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik