Nagyvilág

Magyar Nemzet: KGBéla az EU nyugdíjasa lett

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Noha az EU ellen kémkedett, onnan kapja a havi 900 ezer forintnyi eurót.

Kovács Béla – akit orosz kapcsolatai miatt KGBélaként is emlegetnek – az EU nyugdíjasa február 25-től  – tudta meg a Magyar Nemzet a volt európai parlamenti képviselő környezetéből. Az EP-képviselők jogállásáról szóló jogszabály szerint a képviselők 63. életévüktől jogosultak nyugdíjra, ő pedig idén február 25-én töltötte be a 63. életévét.

A kormánylap kiszámolta, azóta

havonta 900 ezer forintnyi eurót kell utalni neki az uniós költségvetéséből.

Az uniós jogszabályok nem büntetik, ha valaki EP-képviselőként bűncselekményt követ el és jogerősen elítélik. Kovácsot hiába marasztalták el éppen az EU intézményei elleni kémkedés miatt is, jogosult az EU nyugdíjára.

A volt politikus vélhetően Moszkvában van, pénzét az ukrán–orosz háború miatti szankciók miatt orosz bankba nem tudják utalni Brüsszelből. Ez a korlátozás viszont könnyen kikerülhető, ha valaki bankszámlát nyit Kazahsztánban, írja a Magyar Nemzet.

Kovács Béla ellen éppen egy hete európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Budapest Környéki Törvényszék akkor tudatta, ha az Európai Unió területén fogják el, az igazságügyi miniszter az elfogásáról szóló értesítés után az európai elfogatóparancsot azonnal megküldi a végrehajtó tagállamnak. Ha más államban fognák el, a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, arról a nemzetközi elfogatóparancsot kiadó bíróságot értesíti. Korábban többen  is úgy vélték, Kovácsnak a kiadatástól nem kell tartania, megúszhatja a börtönt.

Kiemelt kép: Kovács Béla büntetőpere tárgyalására érkezik a Budapest Környéki Törvényszékre 2020. szeptember 24-én. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik