Belföld

Fordulat a kémperben: bűnösnek találta és öt év fegyházra ítélte a Kúria Kovács Bélát

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A harmadfokon eljáró Kúria kedden jelentősen súlyosbította a volt jobbikos Kovács Bélára másodfokon kiszabott büntetést, miután bűnösnek mondta ki az Európai Unió Intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás bűntettében, valamint magánokirat-hamisítás vétségében, ezért jogerősen öt év fegyházbüntetésre, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélte az egykori európai parlamenti képviselőt – írta meg elsőként a Mandiner.

A jogerős verdikt szerint a volt politikus büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat csak feltételesen. Az ítélethirdetésnek a  minősített adatok miatt csak a rendelkező része volt nyilvános, így az indoklást már zárt ajtók mögött ismertette a bíróság.

A Mandiner felidézi, hogy az egykori politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014-ben tett feljelentést, majd a Központi Nyomozó Főügyészség 2017-ben vádat is emelt ellene az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás valamint három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt. A vád lényege az volt, hogy a képviselő 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az európai parlamenti választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

A Budapest Környéki Törvényszék 2020 szeptemberében első fokon felmentette Kovácsot a kémkedés vádja alól, ugyanakkor a többi bűncselekményben bűnösnek találta, így költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt másfél év – három évre – felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly júniusban azonban bűnösnek mondta ki a politikust Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületének bűntettében, ezért a kiszabott szabadságvesztés tartamát 2 évre, felfüggesztésének próbaidejét 5 évre, pénzbüntetését 1,2 millió forintra súlyosította.

Kovács már a másodfokú eljáráson sem volt jelen, és a Kúria ítélethirdetésétől is távol maradt. A Magyar Nemzet információi szerint Kovács Moszkvában él és nem is tervezi, hogy Magyarországra költözne. Bevallása szerint jelenleg a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít – írja a Mandiner.

Kiemelt kép: Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az utolsó szó jogán beszél az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik