Élő Nagyvilág

Vlagyimir Putyin: Kijevnek nem maradt semmije

Pavel Bednyakov / Host photo agency RIA Novosti / AFP
Pavel Bednyakov / Host photo agency RIA Novosti / AFP
  • Az ukrán hadügyminiszter-helyettes szerint erős az orosz ellenállás.
  • Ukrajna szerint 150 gyermeket hurcoltak el Luhanszkból Oroszországba.
  • NATO-főtitkár: zajlik az ukrán pilóták kiképzése F-16-os vadászgépek vezetésére.
  • Az ENSZ nukleáris ügynökségének elnöke szerint „súlyos a helyzet” a zaporizzsjai atomerőműben.
  • A csütörtöki nap történéseiről itt olvashat.

Mariupol felé terjeszkedik a háború

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes azt mondta Kijevben, hogy a harcok Mariupol felé tolódnak el, ahol a brit Challenger tankok bevetésével az ukrán erők elkezdték visszatolni az oroszokat.

Arról is beszélt, hogy Bahmut körül már nincsenek igazán harcok, hanem inkább délen, Bergyanszk és Mariupol környékén. Szerinte az oroszok keletre összpontosították az erejüket, ezért délen nem túl sikeresek a védekezésben.

Állítólag Ukrajna beazonosította a Magyarországra szállított hadifoglyok tartózkodási helyét

Oleh Kotenko, az eltűnt személyekért felelős ukrán biztos pénteken a Telegramon közölte, hogy azonosították annak a tizenegy katonának a személyazonosságát, akiket Oroszország fogott el Ukrajnában, majd adott át Magyarországon. Hozzátette, tartózkodási helyüket is sikerült megtudniuk, erről tájékoztatták az illetékes hatóságokat és az érintett katonák családtagjait is.

Kotenkót az Ukrainska Pravda idézte elsőként, de estére a hivatkozott Telegram-bejegyzés eltűnt. Ebből két dologra lehet következtetni: vagy bizalmas információkat osztott meg, vagy azok nem voltak hitelesek.

A Magyarországra szállított hadifoglyok miatt korábban behívatták az ukrajnai magyar ügyvivőt. Semjén Zsolt erre úgy reagált, a tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem hadifogoly, hanem szabad ember. Azt is hozzátette a Mandinernek adott interjújában, hogy

ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!

Vlagyimir Putyin: Nem lehet túl sokáig harcolni így. Értitek?

Több mint egyórás beszédet mondott Vlagyimir Putyin a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Az orosz elnök azzal kezdte, hogy két százalékos gazdasági növekedéssel számolnak idén annak ellenére, hogy a Nyugat folyamatosan szankciókat vet ki ellenük.

Közölte azt is, meg kellett emelniük a védelmi költségeiket a biztonság megőrzése érdekében, de az állami költségvetés egyensúlyban van.

Putyin kitért arra is, hogy nincsenek zárva az ajtók azok számára a külföldi vállalatok számára, melyek a háború kirobbanását követően kivonultak az orosz piacról. Mint ismert, több mint ezer nemzetközi vállalat, köztük a McDonald’s, a PepsiCO és az Adidas is felhagyott a kereskedéssel az országban.

Az orosz elnök szerint Ukrajna hamarosan kifogy a katonai felszerelésekből, és csak a nyugati adományokra támaszkodhatnak majd. Arról is beszélt, hogy Ukrajna semmilyen előrelépést nem tett az ellentámadással. Hozzátette, Ukrajnának esélye nincs az orosz hadsereggel szemben.

Vlagyimir Putyin szerint az orosz különleges hadművelet már Ukrajna lefegyverzéséhez vezetett, amit Moszkva célként tűzött ki a háború elején.

Nézzék, Ukrajna hamarosan nem tud saját eszközöket használni. Kijevnek semmije nem maradt. Nem lehet túl sokáig harcolni így. Értitek?

– tette fel a költői kérdést.

Kitért arra is, hogy atomfegyvert csak abban az esetben vetnének be, ha az orosz állam létezése forogna kockán. Megjegyezte, hogy több ilyen típusú fegyverük van, mint a nyugati országoknak. Kijelentette azt is, hogy Kijev központjának bizonyos részeit el is pusztíthatnák, de bizonyos okokból úgy döntött, hogy ezt nem teszi meg, ezeket viszont nem részletezte.

26 óráig nem engedték leszállni a dél-afrikai elnök embereit a gépről Varsóban, hogy Kijevbe utazhassanak

Kisebb balhé volt Lengyelországban a dél-afrikai elnök látogatásából. Cyril Ramaphosa egy békemisszióra utazott Ukrajnába, a gépe Varsóban szállt le.

A gépről viszont nem szállhattak le azonnal az emberek, mert a lengyel hatságok nem engedték meg nekik. A hírek szerint a gépen lévő delegáció nem minden tagjának voltak rendben a papírjai, és Ramaphosa testőreinek olyan fegyvereik voltak, amelyekre nem volt engedélyük.

Rajesh JANTILAL / AFP Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke.

A dél-afrikaiak elvileg azt közölték, hogy az elnök úton van Kijev felé, de voltak, akik 26 órát ültek a repülőgépen, mielőtt leengedték volna őket. Arról panaszkodtak, hogy a lengyelek ellenségesek voltak velük, és a delegáció egyik női tagját levetkőztették, hogy átkutassák. A fegyvereket az elnök szóvivője szerint biztonságos tárolókban szállították a gép rakterében, de így is el akarták venni őket. A lengyelek szerint viszont erre sem volt engedélyük.

A dél-afrikaiak végül azt közölték, hogy annak ellenére, hogy afrikaiak, nem viselik el, hogy meg akarják őket alázni. A lengyelek szerint viszont ők nem rasszisták.

Elpusztult a gátrobbantás után Ukrajna egyik népművészeti mesterműve

Polina Rajko csak 69 évesen kezdett el festeni, és rögtön a saját házának falain kezdte el. Ennek ellenére hat év alatt az ukrán népművészet országos hírű ikonja lett. Egész életében Oleski faluban élt, Herszon déli részén. A háza is itt volt, amiben az egyetlen megmaradt műve látható.

A falut a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után elárasztotta a Dnyeper. A víz elvonultáig nem lehetett tudni, hogy mi történik majd a festményekkel. Most viszont úgy tűnik, a legrosszabb verzió igazolódott be, és majdnem mind elpusztultak. A házból a mennyezeten kívül nem maradt semmi.

Megvan a szakértői vélemény, ki robbanthatta fel a kahovkai gátat

Nagy valószínűséggel Oroszország áll a dél-ukrajnai kahovkai gát felrobbantása mögött egy független szakértőkből álló csoport szerint. A vizsgálat előzetes, pénteken közzétett eredményei szerint a gátat előre elhelyezett robbanószerkezetek segítségével semmisíthették meg.

A többi között az ukrajnai atrocitásokat vizsgáló Global Rights Compliance nevű nemzetközi emberi jogi iroda munkatársaiból álló csoport ellátogatott a Herszon megyébe is, ahol a gátrobbantás történt.

Yousuf Syed Khan, az iroda egyik munkatársa elmondta, 80 százalékra becsülik annak az esélyét, hogy az orosz fél helyezett el robbanószerkezeteket a gát kritikus pontjainál.

A sajtónak Khan azt is elmondta, hogy a vizsgálat során nemcsak szeizmikus érzékelőket használtak, hanem robbantási szakértőkkel is beszéltek, és nyílt forrásokból is gyűjtöttek információkat, valamint felhasználták korábbi, hasonló támadások elemzéseit is, köztük kulcsfontosságú infrastruktúra ellen intézett támadások jellegzetességeit is.

Khan kiemelte, hogy a gát elpusztítása, a robbantás nyomán kialakult árvizek eredményezte helyzet jogi szempontból bűncselekménynek minősülő kiéheztetésként is értékelhető. Aláhúzta: a robbantást olyan célpont ellen követték el, amely kulcsfontosságú a területen élő civilek életében.

Az igazságügyi szakértői csoportot vezető Catriona Murdoch brit ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy egy gát ellen intézett szándékos támadás akár háborús bűncselekménynek is minősülhet a nemzetközi jog értelmében, hacsak nem katonai célpontról van szó.

A Herszon megyében lévő, orosz megszállás alatt álló Nova Kahovka-i vízerőmű gátját több mint egy hete robbantották fel, az akcióval az orosz és az ukrán fél egymást vádolja, Kijev az atrocitást háborús bűncselekménynek minősítette.

Németország újabb Patroit rakétákat ad Ukrajnának

Németország 64 darab, Patriot-rendszerbe való rakétaüteggel segíti az ukrán erőfeszítéseket – jelentette be a német védelmi miniszter, Boris Pistorius.

A múlt hónapban Németország közel 3 milliárd dollár értékű segélycsomagot jelentett be Ukrajna védelmének megerősítésére. Ez a legnagyobb értékű katonai segély, melyet Berlin a háború kezdete óta felajánlott.

Pistorius szerint rendkívül fontos, hogy a háborúnak ebben a rendkívüli szakaszában biztosítva legyen az ukrán légvédelem.

(CNN)

Nappali rakétatámadás volt Kijev környékén

Rakétatámadás döntött romba házakat Kijev térségében, miután Oroszország nappali támadást hajtott végre – közölte Andrij Nebitov tábornok, a kijevi rendőrség vezetője. A helyszínen tűzoltók, rendőrök és orvosok dolgoznak. A rendőrfőnök szerint vannak áldozatok, de további részleteket erről nem közölt.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon azt üzente, a fővárosban nem rongálódtak meg épületek, ami arra utal, hogy a rakéták elővárosi területeken csapódhattak be.

A fővárosban hallott robajokat a légvédelmi rendszerek okozták – így a polgármester.

Kijevbe ma afrikai vezetők érkeztek, akik Volodimir Zelenszkij elnökkel készülnek tárgyalni.

(Sky News)

Robbanásokat hallottak Kijevben

A CNN helyszíni stábja szerint péntek délelőtt robbanásokat lehetett hallani Kijevben.

Egyelőre nem világos, hogy becsapódás is történt-e, vagy a légvédelemnek sikerült a levegőben hatástalanítani a rakétákat, drónokat.

Robbanás volt a fővárosban, a Podilszkij kerületben. Még mindig rakéták szállnak Kijev felé

– közölte Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Telegramon.

https://twitter.com/olex_scherba/status/1669618333862318084?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1669618333862318084%7Ctwgr%5E22116d26575e2a0b02b1a5b62880d75c322197bc%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2023%2Fjun%2F16%2Frussia-ukraine-war-live-150-children-abducted-from-luhansk-and-taken-to-russia-says-ukraine

Putyin állítja, nyitott minden kapcsolatfelvételre Ukrajna ügyében

Vlagyimir Putyin továbbra is nyitott minden kapcsolatfelvételre az ukrajnai konfliktus megoldásának érdekében – közölte a Kreml az orosz médián keresztül. Az orosz elnök kijelentése afrikai vezetők látogatásával áll összefüggésbe, akik új békejavaslatot készülnek Oroszország elé terjeszteni.

Putyin elnök nyitott volt és ma is nyitott minden kapcsolatfelvételre, hogy megvitassuk az ukrajnai kérdés megoldásának lehetséges forgatókönyveit

– idézte az Interfax Dmitrij Peszkovot, az orosz elnök sajtótitkárát.

Sok újdonság ebben önmagában nincs, hiszen Oroszország régóta állítja: nyitott a tárgyalásokra. Csakhogy ezt ahhoz a feltételhez köti, hogy Ukrajnának el kell ismernie az „új realitásokat”, vagyis azt, hogy Oroszországnál marad Ukrajna területének mintegy húsz százaléka.

Moszkva tavaly ősszel annektált négy régiót Kelet- és Dél-Ukrajnában, a Krím félszigetet pedig már 2014-ben elfoglalta. Az annektált régiókat Oroszország képtelen teljes egészében az ellenőrzése alatt tartani. Sőt, mindössze egyetlen olyan nagyváros van Ukrajnában, ahol meg tudta vetni a lábát: ez Mariupol.

Ukrajna béketerve szerint a háborús konfliktus rendezésének alapfeltétele, hogy az orosz csapatokat minden ukrán területről kivonják.

Az afrikai küldöttségnek a tervek szerint elvileg pénteken kellene tárgyalnia Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, mielőtt szombaton Szentpétervárban Putyinnal találkoznak.

(reuters)

Herszon megye orosz bábkormányzója azt állítja, hogy merényletet terveztek ellene

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Oroszország által beiktatott kormányzója azt állítja, hogy a múlt héten merényletet készültek elkövetnie ellene az ukránok.

Valery SHARIFULIN / SPUTNIK / AFP Vlagyimir Szaldo

A bábkormányzó Telegram-csatornáján azt írja: az ukránok tíz darab, precíziós rakétával akarták kilőni a feltételezett tartózkodási helyét. A TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva Szaldo közölte, hogy egy június 9-i, Arabat Spitre mért légicsapás súlyosan megrongált egy ideiglenes szálláshelyet. A támadás során egy ember meghalt.

Az ukrán hadsereg egyelőre nem kommentálta Szaldo állításait.

(CNN)

Kijevben tárgyal a békééről a dél-afrikai elnök

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pénteken az afrikai békemisszió részeként Ukrajnába utazott.

Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal, majd Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik. Útja során hazája mellett Szenegált, a Comore-szigeteket, Egyiptomot és Zambiát képviseli.

A misszió célja a béke előmozdítása és a felek ösztönzése arra, hogy a diplomáciai úton vessenek véget a konfliktusnak.

Az afrikai országok által javasolt intézkedések magukban foglalhatják az orosz csapatok visszavonását Ukrajnából, a taktikai atomfegyverek kivonását Fehéroroszországból, a Nemzetközi Büntetőbírósági Putyin elleni elfogatóparancsának felfüggesztését és az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítését is.

(The Guardian)

Rakétacsapásban halálát lelte egy orosz tábornok

Magas rangú orosz tábornokot öltek meg kedden egy ukrán rakétacsapás során Zaporizzsja térségében – derült ki a brit védelmi minisztérium napi jelentéséből. Szergej Gorjacsev tábornok halála előtt valószínűleg az orosz 35. egyesített hadsereg megbízott parancsnoka volt.

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja tartománybeli kollaboráns katonai közigazgatás tagja kedden megerősítette a halálhírt, és részvétét fejezte ki.

Gorjacsev volt az első olyan orosz tábornok, akinek a halálát idén az ukrajnai harcmezőn megerősítették.

Kijev szerint újabb 150 ukrán gyereket deportáltak Oroszországba

Kijev szerint újabb 150 gyermeket deportáltak illegálisan Oroszországba a megszállt Luhanszk megyéből.

Az Ukrán Nemzeti Ellenállási Központ közölte, hogy a gyerekeket június 8-án vitték el a luhanszki Sztarobilszk körzetéből az oroszországi Karacsáj-Cserkesz Köztársaságba, Prikuban körzetbe.

A közlemény szerint

idáig 19 393 gyermeket szállítottak illegálisan Oroszországba Ukrajna megszállt részeiről. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt. A bíróság szerint Putyint az orosz gyerekjogi biztossal egyetemben személyes büntetőjogi felelősség terheli ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

(The Guardian)

Kijev szerint erős az orosz ellenállás

Az ukrán katonai offenzíva fokozatosan halad előre, több területen is folytatódik a támadás – közölte csütörtökön Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes. Mint mondta, erőik a déli fronton – amely sokak szerint az ukrán ellentámadás fő iránya lesz – fokozatosan, de biztosan haladnak előre.

Ugyanakkor megjegyezte:

az ellenség erős ellenállást tanúsít.

Elmondása szerint a fegyveres erőik aláaknázott földekkel, harci drónokkal és intenzív ágyúzással néznek szembe, az ellenség pedig nem adja könnyen a pozícióit.

Ezért vannak mindenhol harcok és erőteljes összecsapások

– tette hozzá.

Felszólította az ukrán katonákat az általa „információs fegyelemnek” nevezett intézkedésre, amely a szigorú hírzárlatra és műveleti fegyelemre vonatkozik. Úgy látja, hogy ezzel lehetőségük lesz kellemetlen meglepetést okozni az ellenségnek.

Maljar szerint az oroszok újabb tartalékosokat vezényeltek Bahmutba, ahol az ukrán fegyveres erők az elmúlt tíz napban állítása szerint három kilométert haladtak előre.

(CNN)

Olvasói sztorik