Belföld

Behívatták az ukrajnai magyar ügyvivőt a Magyarországra szállított hadifoglyok miatt

ergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
ergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Érdemi megbeszélésre” behívatták a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba  – közölte péntek délután Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő. A Facebookon azt írta:

Semjén Zsolt nyilatkozatából értesült az ukrán kormány a Magyarországnak Oroszország által átadott ukrán állampolgárságú tizenegy hadifogolyról, akik magyar származásúak.

„Az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír. Ukrajna, nemzetközi partnereivel együttműködve, aktívan dolgozik azon, hogy minden honvédünket hazahozza” –  jegyezte meg Nikolenko, ugyanakkor sérelmezte, hogy az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról.

Azt írta, Ukrajna kérte, hogy adjanak részletes tájékoztatást a Magyarországnak átadott ukrán állampolgárokról, és haladéktalanul biztosítsanak hozzáférést hozzájuk, hogy az ukrán konzul megismerhesse egészségi állapotukat, és segítséget nyújthasson nekik.

A magyar ügyvivővel folytatott találkozó során – mint közölte – hangsúlyozták az együttműködés szükségességét olyan kényes kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása.

Korábban az Index számolt be arról az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye alapján, hogy az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét (a hírek szerint tizenegyet) Magyarországra szállították. A közleményben azt írták, hogy a magyar fél kérésére kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját szállították hazánkba.

Ezt Semjén Zsolt úgy kommentálta:

Ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik