Nagyvilág

Mind a 34 vádpontban ártatlannak vallotta magát Donald Trump a manhattani bíróságon

Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP

Kedden állt először büntetőbíróság elé Donald Trump volt amerikai elnök, aki ellen múlt héten emelt vádat a manhattani speciális ügyészség. Korábban soha sem fordult elő, hogy valakinek, aki megfordult az ovális irodában, ilyen eljárással kell szembenéznie.

Magyar idő szerint fél hétkor, helyi idő szerint kora délután indult el konvojával a Trump Toronyból a manhattani bíróságra a volt elnök. Ahogy elhagyta az épületet Trump a magasba emelte az öklét a kint várakozó támogatói felé.

A bíróság előtt Trump érkezését a volt elnök támogatói és tüntetők is várták, ő azonban a hátsóbejáratot vette igénybe.

Útközben Trump saját közösségi oldalán, a Truth Socialön posztolt:

Lower Manhattan felé tartunk, a bíróságra. Végtelenül szürreális, ami történik. Wow, le fognak tartóztatni! Nem hiszem el, hogy ez megtörténhet Amerikában. MAGA! (Make America Great Again – a szerk.)

Ezt követően Trumpot az épületbe érve a menetrendnek megfelelően letartóztatták. Ez a hivatalos ügymenet, mielőtt a New York-i hatóságok eljárást indítanak ellene.

Nagyjából egy órával az érkezése után felkísérték Trumpot a bíróság 15. emeletén található tárgyalóterembe, ahol megtörtént a vádemelés. A helyszínen csak kevés fotós tartózkodhatott, videósokat pedig egyáltalán nem engedtek be.

Magyar idő szerint este kilenckor a manhattani ügyészek a CNN információi szerint 34 bűncselekményt hoztak fel Trump ellen. A lap értesülése szerint egyebek mellett azzal vádolják Trumpot, hogy eltussolt egy lehetséges szexbotrányt a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

A volt amerikai elnök mind a 34, ellene felhozott vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Trump magyar idő szerint szerda hajnalban tervez beszédet mondani Floridában: a konvoja magyar idő szerint fél tízkor elhagyta bíróság épületét, és egyenesen a LaGuardia repülőtérre tart, ahonnan az exelnök magánrepülőgépén utazik vissza a floridai Mar-a-Lagóba.

A manhattani kerületi ügyész Alvin Bragg rövidesen sajtótájékoztatót tart.

A vádemelést követően a New York-i esküdtszék nyilvánosságra hozhatja a vádiratot, így hamarosan több részletet is megtudhatunk arról, pontosan milyen vádakkal kell szembenéznie a volt elnöknek.

Múlt héten a CNN két, az ügyre jó rálátással bíró informátorra hivatkozva azt írta, Trumpnak több mint 30, üzleti csalással kapcsolatos vád miatt kell felelnie.

A lehetséges republikánus elnökjelöltek között egyelőre remekül álló volt elnök ellen több eljárás is folyamatban van. A Stormy Daniels nevű pornósztárral kapcsolatos ügyről ő maga számolt be a Truth Socialön.

A gyanú szerint Trump a 2016-os – később győztes – kampánya idején 130 ezer dollárt (mai árfolyamon 47,2 millió forintot) fizetett az ügyvédjén keresztül Stormy Danielsnek, hogy hallgasson egy tíz évvel korábbi afférjukról.

Az egykori elnök még 2006-ban bonyolódott egyéjszakás kalandba a pornószínésznővel. Az esettel kapcsolatban Alvin Bragg manhattani ügyész az év elején kezdett bizonyítékokat bemutatni az esküdtszék számára.

(The New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik