Élő Nagyvilág

Zelenszkij: Megindult az ukrán ellentámadás

Dmytro Smolienko / NurPhoto via AFP
Dmytro Smolienko / NurPhoto via AFP

Pénteki tudósításunkat itt olvashatják vissza.

Zelenszkij: elindult az ukrán ellentámadás

Arról tudósít a BBC, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy megindult az ukrán ellentámadás. Az elnök azt mondta: “védekező és visszatámadó akciók zajlanak”. Ugyanakkor Zelenszkij az ellentámadás részleteiről nem nyilatkozik. Mindezt Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be Zelenszkij.

Az ukrán elnök kommentálta az orosz elnök előző napi kinyilatkoztatását is, azt mondta, fontosnak tartja, hogy Oroszország érezze, már nincs sok idejük hátra. „Parancsnokaink optimisták” .

 Kanada többszázmillió dolláros katonai támogatást nyújt Ukrajnának

Kanada 375 millió dolláros (128 milliárd forint) katonai támogatást nyújt Ukrajnának, és ukrán vadászpilóták képzésében is részt vesz – közölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök előre be nem jelentett szombati látogatásán Kijevben.

A kanadai kormányfő azt is elmondta a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtótájékoztatóján, hogy Kanada elkobozta azt az orosz tulajdonú Antonov teherszállító repülőgépet, amely tavaly szállt le Kanadában, és Ottawa megkezdte a légi jármű átadását Ukrajnának.

Trudeau kijevi látogatása során leszögezte: a dél-ukrajnai Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása és az azt követő áradás az orosz katonai megszállás “közvetlen következménye” volt. Trudeau bejelentette, hogy Kanada az árvízkárok enyhítésére 10 millió dolláros (2,5 milliárd forint) gyorssegélyt nyújt Ukrajnának, és további 375 millió dollár értékű katonai felszerelést juttat el Kijevnek az ukrán katonai ellentámadás támogatása érdekében.

Zelenszkij szombaton bejelentette, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azonkívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar igen lelkes és elszánt. “Az ukrán ellentámadás és a katonai védelmi műveletek párhuzamosan zajlanak Ukrajnában, de részleteket nem fogok elárulni arról, hogy hol tartanak” – fogalmazott az ukrán államfő.

Nyomára bukkantak az Északi Áramlatot felrobbantó csapatnak, a szálak Lengyelországba vezetnek

Arról ír a Wall Street Journal,hogy valahol Lengyelországban lehetett a bázisa az Északi Áramlat vezetékeit felrobbantó csapatnak. Ezt onnan tudták meg állítólag a német nyomozók, hogy rekonstruálták annak a sétahajónak az útját, amely a gyanú szerint részt vett az akcióban. A nyomozásból kiderült, hogy ez a hajó a lengyel partoknál kötött ki. A lap úgy tudja, hogy ezt megerősítik a begyűjtött bizonyítékok is, így például a hajó rádió- és navigációs berendezéseinek adatai, műholdas és mobiltelefonok cellainformáció.

Az utolsó reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben

Biztonsági óvintézkedésként az utolsó működő reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben, miután a Nova Kahovka-i gát felrobbantása miatt hatalmas áradások vannak a térségben – közölte az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat. Az orosz erők által megszállt atomerőmű hat reaktora közül ötöt már korábban hideg állapotba állítottak, azaz felfüggesztették a maghasadást, és ezzel a hő, valamint a nyomás keletkezését.

Az utolsó reaktort csütörtökön állították le. A döntésben szerepet játszott az is, hogy a létesítmény közelében tüzérségi ütközetek folynak, és megrongálódott a távvezeték, amely összeköti az erőművet az ukrán energiahálózattal.

Az Enerhoatom péntek esti közleményében azt írta: a Nova Kahovka-i gátszakadás nem fenyegeti közvetlenül az atomlétesítményt.

Mivel minden nukleáris reakciót leállítottak, a reaktorokban fokozatosan csökken a hőmérséklet és a nyomás, ennek következtében pedig egyre kevesebb vízre van szükség a radioaktív fűtőelemek hűtéséhez. Az erőmű jelenleg orosz irányítás alatt áll, de az Enerhoatomnak még mindig dolgoznak munkatársai a létesítményben.

A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i gát felrobbantása és összeomlása miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonukat, és jelentősen csökkent a víz szintje abban a víztározóban, amelyet az atomerőmű hűtéséhez is használtak.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a napokban Ukrajnába látogat korábbi bejelentése szerint – emlékeztetett az AP hírügynökség. Viszont váratlanul látogatott szombaton Kijevbe Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, kormánya támogatása jeleként. Trudeau egyebek között lerótta kegyeletét elesett ukrán katonák egy emlékművénél.

Kanada – sok más nyugati országhoz hasonlóan – fegyverrel és pénzzel is támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

(MTI)

Scholz hamarosan felhívja Putyint

Olaf Scholz szombaton Nürnbergben azt mondta, tervei szerint hamarosan felhívja telefonon Vlagyimir Putyint, hogy sürgesse az orosz elnököt a csapatai kivonásáról Ukrajnából. A német kancellár jelezte, korábban is beszélt már telefonon Putyinnal, de úgy tervezi, hamarosan megismétli mindezt.

(Guardian)

Három halott, tíz sérült Odessza régióban

Egy szombat hajnali orosz dróntámadásnak három halálos áldozata és tíz sérültje van az ukrajnai Odessza régióban, írja a Guardian. Az ukránok tájékoztatása szerint a törmelékek egy lakóépületet találtak el, majd tűz keletkezett. A tűzben szomszédos épületek is megsérültek.

Újabb katonai csomagot jelentett be Amerika

Az Egyesült Államok összesen 2,1 milliárd dollárnyi (mintegy 720 milliárd forint) katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára új megrendelésként pénteken, írja az MTI.

A védelmi minisztérium (Department of Defense) közleménye szerint az újabb segítségnyújtás az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés keretében jut majd el Ukrajnába, ami nem az amerikai hadsereg készleteiből történő azonnali lehívást jelent, hanem az amerikai kormány részéről közbeszerzés révén megrendelést az eszközökre hadiipari gyártóktól és egyéb partnerektől.

Az újabb katonai támogatási csomag részeként légvédelmi eszközök, a többi között Patriot-rendszerek rakétái, lőszerek, pilóta nélküli légi eszközök és egyéb felszerelések juthatnak el Ukrajnába, áll a Pentagon közleményében, amely hangsúlyozza, hogy az újabb támogatás jelzése az amerikai elkötelezettségnek Ukrajna hosszú távú önvédelme iránt.

Észtország kitiltotta Kirill pátriárkát

Észtország megtiltotta Kirill pátriárkának, az orosz ortodox egyház fejének, hogy a területére lépjen. A Vlagyimir Putyin orosz elnök szimpatizánsaként számon tartott pátriárka egy új listára került fel, amely ötvennyolc embernek tiltja meg a beutazást Észtországba. Részletek ebben a cikkünkben.

ENSZ: Súlyosabb lett a humanitárius válság

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese szerint a Nova Kahovkában található gát átszakadása óta sokkal súlyosabbá vált az ukrán humanitárius válság, írja a Guardian. Griffiths arra figyelmeztetett, hogy még csak a kezdetén vagyunk annak, hogy lássuk az incidens következményeit.

A főtitkár-helyettes szerint 700 ezer embernek van szüksége ivóvízre jelenleg, és óriási problémát fog okozni a mezőgazdasági területek elárasztása is.

A segélyszervezet eddig mintegy 30 ezer embert ért el az elárasztott területeken. Griffiths találkozott az orosz ENSZ-nagykövettel, hogy bejuthassanak az orosz ellenőrzés alatt álló területekre is azért, hogy segíthessenek az árvízkárosultaknak.

Pénteken több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából

Az Országos Rendőr-főkapitányság szombati adatai szerint hazánk területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 6991 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5858 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. június 9-én 23 ember, köztük 7 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Arról, egyébként miért és mennyire félrevezetőek ezek az adatok, ebben a cikkünkben írtunk.

Olvasói sztorik