Nagyvilág

Félrevezetők az ukrajnai menekülthelyzethez használt rendőrségi adatok

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A rendőrség elismerte, hogy a naponta közzétett létszámadatokba beleszámolják a kishatárforgalmat, így például a bevásárlóturistákat, piacozókat is. Arra viszont nem reagáltak, mi lenne a helyzet, ha az Ukrajnába még aznap visszatérőkkel korrigálnák az összesítéseket.

Az orosz hadsereg tavaly februárban támadta meg Ukrajnát. A háború első szakaszában támadás érte a fővárost, Kijevet is, és fennállt a veszélye annak, hogy a Vlagyimir Putyin által elrendelt offenzíva Ukrajna gyors megszállásához vezet. Az invázió azonnal jelentős menekülthullámot indított el a környező országok, köztük Magyarország felé.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a háború kezdete óra minden reggel közleményben foglalja össze az ukrán–magyar és a román–magyar határszakaszról begyűjtött aktuális adatokat a határátlépők számáról. Az adatokat a Police.hu-n, valamint az MTI-n keresztül is közzéteszik. A közlemények a háború kezdetén még részletesebbek voltak, számos aktuális információt tartalmaztak az ukrán menekültek befogadásáról, az okmányok kiadásáról, illetve a rendkívüli helyzet által generált egyéb problémákról. Az ORFK idővel azonban egyszerűsített a szövegen, és irányadó adatként

  • a magyar területre belépők,
  • valamint az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kapók számát hagyták meg a napi tájékoztatókban.

A publikált közleményekben a rendőrség nem csúsztatta össze a Magyarországra érkezőket a menekültekkel. De amíg a közlemények szövegében minden esetben határátlépőkről van szó, az Ukrajnai háború – ORFK: több mint tízezren érkeztek Ukrajnából MTI-cím alapján születhetett például olyan cikk, amelyben azt írták, hogy aznap Egy városnyi menekült lépte át a magyar határt, holott a közleményben szereplő másik adat, vagyis hogy „a beléptetettek közül a rendőrség 126 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást”, közelebb állhat a tényleges menekültlétszámhoz.

A 24.hu forrásai szerint a napi tájékoztatókban a rendőrség kizárólag a Magyarországra belépők számát teszi közzé, ami a háború elején megfelelően szemléltette a népességmozgás valós irányát és mértékét, ám időközben megváltoztak a körülmények. A háborús idők ellenére normalizálódott annyira a helyzet, hogy rengeteg ukrán állampolgár – köztük sok kárpátaljai magyar – jár át Magyarországra vásárolni, piacozni, jönnek a magyar nyugdíjak miatt is, így a napi határátkelő-forgalom két iránya a hazatérőkkel jóformán kiegyenlítődik.

A Facebookon működik is egy zárt csoport azoknak, akik a gyors határátkelési lehetőségekről akarnak tájékozódni. A népes csoport tagjai rendszeresen adnak tippeket egymásnak, hogy éppen melyik határátlépőnél érdemes próbálkozni a gyorsabb hazajutás érdekében.

Megkérdeztünk az ORFK-t, hogy a naponta közzétett határátlépési számadatok valóban tartalmazzák-e azokat is, akik a kishatárfogalommal jönnek Magyarországra, és még aznap vagy esetleg néhány napon belül visszatérnek Ukrajnába. A rendőrség válasza szerint igen. Azt írták, hogy a magyar–ukrán határszakasz forgalmára vonatkozó adat a határátkelőhelyeken összesen átlépett személyek számát tartalmazza.

Arra vonatkozóan nem rendelkezünk kimutatással, hogy a határon átlépő személyek milyen célból lépnek be Magyarországra

– közölte az ORFK.

Néhány nap adatait kikértük az ORFK-tól. Megkérdeztük, hogy például május 21-22-23-án, amikor az ukrán–magyar határszakaszon 6271-en, 5543-an, illetve 5766-an léptek be Magyarországra a statisztika szerint, mi lett volna az a pontos napi forgalmi adat, amely azt is mutatná, mennyi az egyenleg az Ukrajna felé kilépők létszámának levonása után. Erre a kérdésre az ORFK nem adott választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik