Natalia KOLESNIKOVA / AFP
Nagyvilág

Észtország kitiltotta az Orbán által megvédett Kirill pátriárkát

Észtország megtiltotta Kirill pátriárkának, az orosz ortodox egyház fejének, hogy a területére lépjen. A Vlagyimir Putyin orosz elnök szimpatizánsaként számon tartott pátriárka egy új listára került fel, amely ötvennyolc embernek tiltja meg a beutazást Észtországba.

A tallinni külügyminisztérium pénteki közlése szerint a listán szereplő személyek bűnrészesek, illetve társtettesek az emberi jogok komoly megsértésében. Mások Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki őrizetbe vétele és elítélése miatt kerültek fel a nemkívánatos személyek listájára. Áprilisban Vlagyimir Kara-Murzát huszonöt év börtönre ítélték.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter a döntést magyarázva azt mondta, hogy Kirill pátriárka az egyik legnagyobb támogatója és védelmezője Putyin ideológiájának. „Megindokolta és népszerűsítette az Ukrajna elleni háborút” – fogalmazott az MTI híre szerint.

A pátriárka érdekében egy évvel ezelőtt a magyar kormány komoly konfliktust is vállalt az Európai Unióval, amikor vétóval fenyegetve mentették ki a magyar képviselők Kirillt az EU-s szankciók alól. Akkor portrét is közöltünk a kalandos életű vallási vezetőről:

Kapcsolódó
Olajbiznisz is gazdagította a háborúpárti orosz pátriárkát, akit Orbán megvédett az uniós szankcióktól
Az ukrajnai inváziót támogató, 1969-ben szegénységi fogadalmat tett szerzetes mára a hírek szerint dollármilliárdok fölött rendelkező pátriárka lett. Miért állt ki mellette a magyar kormány?

Ajánlott videó